• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hoвoceлckи - майстор
preslav написа:
viewtopic.php?f=10&t=55569#p816121
Не работи?
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
preslav написа:
viewtopic.php?f=10&t=55569#p816121
Не работи?
Пробвай с forum.napravisam.bg/ и линка след това - погледни как е заредена сегашната ти страница.
Hoвoceлckи - майстор
Мм, да. Удобно! Все пак, аз бих го направил така Изображение Изображение
:? Не схващам защо показваш точно тази тема с проблем, при положение, като да се вдъхновяваш от отоплението на пелети?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
preslav написа:
Само да попитам тези 45 киловата нон-стоп ли се ползват, че за 200 квадрата ми се виждат множко? Не се майтапя, не съм специалист, но щом с 2 киловата мога да топля 20 квадрата, би трябвало с 20 да топля 10 пъти повече.
Имаш лека грешка! Климатика е изхарчил 2kWh, но е отдал най-малко 7kWh реално!!!

Просто споделям, аз какво съм сметнал измерил и доказал за себе си! Нямам намерение да се заяждам с никого! Който на каквото и както прецени да се топли!
Две еднакви по размер стаи! Едната се отоплява със среден клас климатик, а другата с нормална суха камина на дърва! На стаята с климатика, няма граничещо помещение което да се отоплява. Под стаята с камината се отопляваше!
Тъй като ефективността на климатика пада със падането на външната температура, очаквах да се изравнят или камината да има предимство в най-студеният месец! - Да, да ама не!
Този месец беше февруари 2012г. - По моите груби 2 отчета на ден(сутрин и вечер) за температурата излезе средна външна температура "минус 6гр."
Според сайта е "минус 6,7гр."

http://www.stringmeteo.com/synop/bg_tut ... %D0%98#sel

Дървата тогава бяха 55лв./кубик , а средната цена на тока 0,164лв./kWh
Касетките които качвам се пълнят еднакво и се брояха стриктно, за да се избегнат грешки - отделно ме беше захапал кръста, така че много добре помня как се качват 100 стъпала с касетка в ръце, когато едва вървиш.
Климатика се отчита по електромер закачен само за него! Не се отчита колко е изгорил на дневна и колко нощна енергия, а обща! Със сигурност е изгорил повече на нощна, защото температурите нощем са по-ниски!
И накрая какво се получи:
Камината е работила 327ч., изгорила е 29 касетки на стойност 58 лв. - Или 0,17737 лв./час.
Климатика е работил 601ч., изгорил е 283,1kWh на стойност 46,50 лв. - Или 0,07737 лв./час.

Или 2,29 пъти по-скъпо ми е на дърва, отколкото със среден клас китайски климатик. - При възможно най-лошите условия за климатика!!!
Това са 229 %, не са 10, 20 или 30%.
При по-топлите месеци минава 5 пъти!!!
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
Мм, да. Удобно! Все пак, аз бих го направил така Изображение Изображение
:? Не схващам защо показваш точно тази тема с проблем, при положение, като да се вдъхновяваш от отоплението на пелети?
Просто събирам информация, за лично и обществено ползване. Днес разговарях с един колега, който от години е на някакъв руски котел на дърва и въглища, от две години го е преоборудвал с пелетна горелка. Каза, че от 3 седмици е започнал отоплението, но има проблем с пепелта от пелетите, отдава го на това, че пелетите са стари. Разсъждавам така - щом се е отказал от дървата значи пелетите са по-доброто решение, да ама пелетите създават проблеми и се получава както казваше друг колега "каква е ползата от файдата, като няма кяр".
infomar
Хайде да се обединим около едно компромисно мнение - на дърва е евтино, но има доста хамалогия, на палети е по-скъпо, но по-удобно. Най-евтино е на краден ток в циганската махала.
preslav - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
preslav написа:
Само да попитам тези 45 киловата нон-стоп ли се ползват, че за 200 квадрата ми се виждат множко? Не се майтапя, не съм специалист, но щом с 2 киловата мога да топля 20 квадрата, би трябвало с 20 да топля 10 пъти повече.
Имаш лека грешка! Климатика е изхарчил 2kWh, но е отдал най-малко 7kWh реално!!!

Просто споделям, аз какво съм сметнал измерил и доказал за себе си! Нямам намерение да се заяждам с никого! Който на каквото и както прецени да се топли!
Две еднакви по размер стаи! Едната се отоплява със среден клас климатик, а другата с нормална суха камина на дърва! На стаята с климатика, няма граничещо помещение което да се отоплява. Под стаята с камината се отопляваше!
Тъй като ефективността на климатика пада със падането на външната температура, очаквах да се изравнят или камината да има предимство в най-студеният месец! - Да, да ама не!
Този месец беше февруари 2012г. - По моите груби 2 отчета на ден(сутрин и вечер) за температурата излезе средна външна температура "минус 6гр."
Според сайта е "минус 6,7гр."

http://www.stringmeteo.com/synop/bg_tut ... %D0%98#sel

Дървата тогава бяха 55лв./кубик , а средната цена на тока 0,164лв./kWh
Касетките които качвам се пълнят еднакво и се брояха стриктно, за да се избегнат грешки - отделно ме беше захапал кръста, така че много добре помня как се качват 100 стъпала с касетка в ръце, когато едва вървиш.
Климатика се отчита по електромер закачен само за него! Не се отчита колко е изгорил на дневна и колко нощна енергия, а обща! Със сигурност е изгорил повече на нощна, защото температурите нощем са по-ниски!
И накрая какво се получи:
Камината е работила 327ч., изгорила е 29 касетки на стойност 58 лв. - Или 0,17737 лв./час.
Климатика е работил 601ч., изгорил е 283,1kWh на стойност 46,50 лв. - Или 0,07737 лв./час.

Или 2,29 пъти по-скъпо ми е на дърва, отколкото със среден клас китайски климатик. - При възможно най-лошите условия за климатика!!!
Това са 229 %, не са 10, 20 или 30%.
При по-топлите месеци минава 5 пъти!!!
Да, имам лека грешка, но тя е защото спомените ми са от детството, когато във всяка стая имаше печка с два открити реотана по 1 киловат всеки т.е. 2 киловата общо. Печката от 2 киловата не стигаше само за най-студената стая и то в най-големите студове - от там си правя изводите, че 2 киловата за 20 квадрата са ОК, при това печките не работеха денонощно. Тогава нямаше ПеВеЦе дограми, топлоизолации и т.н. та по тази причина се замислих къде се наливат тези 45 киловата за 200 квадрата, може би това е някаква презастраховка, а може би някой предпочита да се разхожда по потник посред зима. Тази хурка с прекомерното топлене съм я ял - ако седиш само в къщи е ОК, но ако си покажеш носа навън и веднага е текнал.
Хубава засечка си направил преди години, но не споделяш какво последва, какви бяха (са били) следващите ти действия - сега на какво се топлиш?
На автора на темата ще предложа да се обединим около друго мнение - на дърва не е най-евтино, но ще преброим пилците на есен.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
preslav написа:
Хубава засечка си направил преди години, но не споделяш какво последва, какви бяха (са били) следващите ти действия - сега на какво се топлиш?
На автора на темата ще предложа да се обединим около друго мнение - на дърва не е най-евтино, но ще преброим пилците на есен.
Имам ги данните за 4 години плътно! Не зная къде са ама може да поровя. Аз изводите вече съм си ги направил!
За месец февруари 2012г. са пред мен в момента, преписах ги от листа.
Сега взех 2 бр. "изхвърлени" японски климатика с още по-висок СОР. :)
Печките на дърва са изхвърлени от стаите, но са в готовност. Ако няма ток няколко дни, тогава може да се внесат! Дърва не съм купувал и миналата и тази година! Имам 1-2 кубика, незнам колко са точно.
Лошото на климатиците е първоначалната инвестиция!
:partyman:
infomar
preslav написа:

Уточнение - сравнението е между директно отопление на дърва и използване на пелети.... не с климатик. С климатик е най-евтино за мен.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: