• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikrum - специалист
SoMeBoDy1 написа:
Nikrum,

нямаше ли добра изолация? Защо го оставяш да работи по 24ч?
След два дни щом къщата се стопли, според мен, може да спираш котела за по 10ч на ден.
Самите стени/мебели отдават топлина. Пример: Външна температура -6 ; температура на въздуха в стаята 24 градуса . Спирам парното, температурата пада на 22 за около 30-45 мин, а после стаята започва видимо по-бавно да изстива т.е. температурата пада с още 4 градуса чак след 7/8 часа. Друг трик е приоритетно да спираш и пускаш радиатори, а не наведнъж всички възможни радиатори + бойлер.
Бойлерът гълта много!
Изолацията е добра : в 15 ч беше 25 гр и си тръгнах като загасих ,в 18:40 беше 21 гр и минимум от 14 гр стигна в 8 часа на другия ден... Аз имам 40 кв.м. стъклена фасада и при силен вятър започва да се усеща студ от там...работи постоянно защото имаме бебе и трябва да е топло.иначе и аз съм свикнал да гася за няколко часа вечер.
nikrum - специалист
filmatoplo написа:
Ето падна на 24 гр ,ще я паля че ще падне на 23 докато се разгори и стопли радиаторите. :) водата в камината е 34 гр.
Защо не си зададеш така параметри 50,53 и 51 че да ти се гаси и пали автоматично. Ако държиш на управление по темп на водата може пак да автоматизираш палене и гасене с евтин външен жичен термостат с програматор.Осъавам с впечатление че си я пускаш и спираш от он оф бутона?
nikrum - специалист
Някой правил ли е снетка кое е по изгодно за топлене на Бгв в бойлер със серпентина на ток нощна тарифа или на пелети при цена 5,50 лв за 15 кг класА1? Защото мога да вкл бойлера на нощна тарифа с часовник след дифер.термостат който управлява термо задвижката на серпентината .Т.е през деня топлене на пелети през серпентината, а вечер от 22 до 06 от ток нощна тарифа. Като си лягаме бойлера е изчерпан и цяла нощ ще си е на ток...Забелязах че като пусна ел нагревателя успоредно с серпентината бойлера става като проточен няма изчерпване....
SoMeBoDy1 - специалист
Nikrum, преди време бях правил груба сметка. Ако не се лъжа 120л бойлер на пелети разходите ми излизат на половина от тези ако е само на ток.
bmahob - майстор
filmatoplo написа:
Да тя е в един ъгъл на трапезария ,всички врати са отворени постоянно към две спални , коридор ,баня и кухня .В спалните е малко по студено ,с 2 гр .Пак повтарям - грам изолация с ал дограма . камината гори на 1 .
Е камината на 1 колко КГ/харчи и колко макс Т на вода достига
filmatoplo - майстор
Отговарям на Никрум и на последния колега ,стаен термостат мога да свържа ,имам 4 броя - поддържам наличност за клиенти ,но не съм свързал понеже ако гаси два пъти на третия може и да не запали от пепелта в кошницата .Работи ми по Таймер и ръчно , между временно я почиствам . Температурата я настройвам 54-55 и тя държи граници от 52-53 средно 52 като ги поддържа на степен 1 и 2 .Като Настройките на степен 1 и 2 са почти близки .Тази година камината ми работи като опитна ,мога по всяко време да правя промени ,тоест умишлено работи в това положение ,със или без някой компоненти . Виждам известни минуси ,но сега в този студ не е време за промени .За сега ми върши работа ,минусите ми са - че още може да се желае от топлообменника ,от пелетите ,и от изолацията и дограмата на къщата .
nokoniko - специалист
"минусите ми са - че още може да се желае от топлообменника ,от пелетите ,и от изолацията и дограмата на къщата ."

Какво според теб може да се желае от топлообменника...ТУРБОЛАТОРИ МОЖЕ БИ....КАКВО ВИ Е МНЕНИЕТО?
bmahob - майстор
ок, но не ми отговори кaкво подaвaне при тези скорости/интересувa ме в кол пелети/ зaщото съм със сходни условия.
nokoniko - специалист
Явно ви греят добре и разхода също е добър щом не се оплаквате в тоя студ..... :supz: :supz: :supz:
SoMeBoDy1 - специалист
Котелът Аурига 25кв работи на 1ва , т.е. 8кв нон стоп 24ч
Зададена температура на водата 60 градуса, на 8кв с всички радиатори вкл.( около 70 алум. глидера H60) достига не повече от 52 градуса
температура в цялата къща около 23 градуса при външна на въздуха от -9 до -14
Разход на пелети по два чувала на ден. :prayer:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: