• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб дек 14, 2019 6:44 amchoko написа:
Помпата е WILO и нямам достъп до настройките, мога само да видя моментната и стойност. При загряла водна риза показва 150 и при това положение отчитам 50 градуса на изходящата тръба при зададено и измерено от камината 60 градуса във водната риза. Когато подмине зададената температура и опитва да разтовари вдига за 800 за по няколко секунди а при спиране към 1050. :sad:
Камината се управлява освен по температурата на водата и по околната температура където се затопля и по тази причина забавя циркуалцията, а на втория за радиаторите и бойлера водата е с 10-15 градуса по студена.
Тия стойности обороти ли са и от контролера ли ги гледаш? Камината Лили ли е?
Чоки, напълно нормално е на лирата да имаш по ниска температура, от тази на ризата. Лирата е охладителен уред- топли банята охлаждайки водата.
зависи и къде си го лепнал сензора. Ако е на самия вход, преди термоглавата, ако я има, то разликата трябва да е ок 5 градуса, но предвид умната помпа, те ти го резултата. Сензора трябва да е на изхода на ВР. Зависи и каква е тръбната разводка.
У нас имам опънати над 100м кабели само за сензори по отоплението.
choko - специалист
Тия стойности обороти ли са и от контролера ли ги гледаш? Камината Лили ли е?[/quote]
гледам ги на дисплея на уреда.
датчика на лирата е залепен на входа на вентила който е отворен, там няма термоглава. Разбирам че няма как да очаквам много по висока темпрература след като още на изхода на камината има 10 градуса разлика спрямо измереното от водната риза.
съб дек 14, 2019 10:44 amchoko написа:
Разбирам че няма как да очаквам много по висока темпрература след като още на изхода на камината има 10 градуса разлика спрямо измереното от водната риза.
Това потвърждава първите ми мнения.
Чоко, ако тоя датчик та лъжеше в повече, щеше да си доволен, а ний пак застреляни.
Весели празници!
morfei1 - специалист
Нормално, при мен между показанията на горелката (цифров) и аналоговият датчик на котела има твърда разлика 4 - 5C в показанията, а вземат темп. от един и същ датчик :lol: .

Не знам що, ма съм по-сколонен да вярвам на цифровия и се водя по него (може и да е грешно) щот го имам. Ама, ако бях на дърва и нямах горелка, щях да се водя по аналоговия и нямаше и идея да си имам, че показва с 5C повече.

Големият въпрос е тия 50C как точно са имерени на изходящата тръба, щот начини има много, повечето от които са погрешни и заблуждаващи?
Морфине, да не драматизираме с "големия въпрос"- живота си продължава по същия, нормално-ненормално-неморален начин?
Искам да кажа- въпроса е несъществен, щото няма значение. Топло му е, има топла вода за жената, децата, миялната...
Една биричка или чаша винце, след като съм ги осигурил.
andy_forresite - майстор
Съгласен. За последно нека се напомни, че разликата между измерената температура с датчик капилярка (във водна среда - директен допир с водата) и контактен датчик (външен - върху лирата) е нормално да е до 10 градуса. Ако тръбите са метални, тогава разликата е много малка и във времето почти става 1:1. Обаче с pex-al-pex и особено с ППР тръби разликата е нормална. Особено за ППР тръбите, където винаги външната им температура е по-ниска от тази на водата вътре в тях, понеже са много добри изолатори на фона на останалите.
Значи "проблемът" е че камината си намалява мощността спрямо въздуха в помещението, където е тя. Ако се направи да се ръководи само от t°C на водата в нея, тогава радиаторите ще са по-топли.
choko - специалист
Горелката има движеща скара която да разравя огнището но след няколко дни започва да затяга заради нагар, на движещата се перфорирана плоча. При почистване се движи свободно при накланяне а от нагара и със сила не се движи нормално. Възможно ли е нагара да се избегне по принцип?
Rockeyto - помощник
Здравeйте. :) За къща общо 130 кв.м. на два етажа (по 65кв.м на етаж) с 8 см външна изолация, пвц дограма и с радиатори: 3 броя по 160/60см, 3 броя по 100/60см, 2 лири за баня и 2 бойлера по 80 литра, каква пелетна камина ми трябва, която ще е позиционирана във всекидневната на първия етаж? Конкретно колко Kw ми трябват и каква марка да е пелетната камина? Примерно между: Виктория, Прити, Грейко и Голдън Файър? И какъв разход на пелети би могла да дава за една зима, 22 градуса подържане ежедневно? Благодаря предварително =D> :)
morfei1 - специалист
Като се има предвид, че ще я караш с водица на 65C най-вероятно, Грейко 10kw сигурно ще ти заспи. Ако решиш да се презапасяваш заради бойлерите, макс Грейко 16kw. или нещо подобно, ама не по-голямо.

Браво бе, аз на същото разположение съм с двойно повече радиатори, как са ми смятали инсталацията..... един бог знае...

Разхода ще е нещо между 1 - 1.5кг/час. ама там много зависи от много неща.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет яну 17, 2020 10:19 pmRockeyto написа:
Здравeйте. :) За къща общо 130 кв.м. на два етажа (по 65кв.м на етаж) с 8 см външна изолация, пвц дограма и с радиатори: 3 броя по 160/60см, 3 броя по 100/60см, 2 лири за баня и 2 бойлера по 80 литра, каква пелетна камина ми трябва, която ще е позиционирана във всекидневната на първия етаж? Конкретно колко Kw ми трябват и каква марка да е пелетната камина? Примерно между: Виктория, Прити, Грейко и Голдън Файър? И какъв разход на пелети би могла да дава за една зима, 22 градуса подържане ежедневно? Благодаря предварително =D> :)
viewtopic.php?p=1010403#p1010403
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Отопление на пелети първи стъпки...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: