• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
пет май 01, 2020 10:58 pmsokolov.91 написа:
Къв СОР 2.5 бе? 2 и 5 е при 5 градуса външна температура. При минус 10 копа е 1. Демек климатика ти за 1500 лева става духалка за 20 лева, а и толко топли, а и толко харчи.
Може и да си прав ако говориш за някакви незнайни марки климатици, ама те не са по 1500лв, а под 1000лв. При сериозните марки не е така.

Ето ти един пример със среден клас Фуджитцу за 1200лв. който в момента е актуален модел. При ТП нещата стоят по сходен начин. "Голям петел пък лек няма"

https://www.fujitsu-general.com/eu/prod ... 2lmce.html

Heating - 4.0 kW (0.9 - 5.3) kW
COP - Heating 3.92 W/W
SCOP - Heating (Average) 4.00 W/W
Heating - (-10°C) 3.5 kW

При Nordic серията на Fujitsu или Zubadan серията на Mitsubishi неща са още по-добре. С COP-па при работа на минус темп.

С което не искам да кажа, че са по-добрият избор пред отопление на газ, но имат своите предимства при определени условия и не е добре така категорично да ги отричаш, че не стават.
hidrazin - майстор
вт май 05, 2020 12:58 pmmorfei1 написа:
...Може и да си прав ако говориш за някакви незнайни марки климатици...
Отави. Соколов е виждал истински климатик само на картинка.
През 2018-та се гъзифицира а до тогава се топлеше на кюмюр.
И като се гъзифицира започнаха едни мъки дето продължиха близо две години и 74 страници с постове.
Беше искрено щастлив че отоплява 65 квадрата с по около 250-350 лева на месец - ЦЪК
Аз ако за същата площ ще плащам такива пари - направо ще се гръмна.
Ще се гръмна с тъпкач (от ония стари пистолети с кремък) за да ми е гадно. :-D
Ей му спецификациите на едно подобно Fujitsu
Ако мое нека се сметне СОР-а ...

Прикачен файл:
heating.jpg
heating.jpg (101.08 KиБ) Видяна 1696 пъти

:partyman:
Соколов е един откровен и с достойнство младеж, за разлика от теб Хидра.
Пък и цената да я смятаме вече с ок 25% надолу. Защо изопачаваш така нещата, след като цитираш нещо конкретно, от което се вижда, че е само за два месеца на посочените големи сметки? Не е всеки месец.
Млад е, не е знаел, има шанс да се научи. Има една тема, която за много хора ще е помагало, за разлика от твоите заядливо-саркастични постове, през последната година.
Грижи се и за психичното си здраве, Хидра! Не се лекува, като си го изкарваш на кой ти падне. Проблема само се задълбочава.
Всичко е на 180 градуса и е в негова полза. Нали са сещаш за най големият му плюс.
Що си толко злобно нещо?

Цитираш Морфей, говориш кофти за Соколов.....Няма пряка конфронтация. Се едно зад гърбът му подмяташ. Подло. Като имаш нещо против някого, казваш му в лицето.
sokolov.91 - майстор
Хахахахаха. А бе смешник (hidrazin) аз на климатик се топлих 4 години. Ти ли ще ми кажеш, къде съм виждал климатик? И климатика го взех 2014та година лятото, а тоя модел точно тогава беше излязъл и беше топ модел на марката. И чакай са са ти кажа марката - Panasonic Etherea Qke 9ка
Никак не лош климатик с много фреон и много голямо външно и вътрешно тяло. И знаеш ли кво..? Отоплявах Южна топла спалня с Ка стъкла 14 квадрата с тоя климатик. И знаеш ли кво..? Добре, че беше спалня, та не ми е било студ. И знаеш ли още кво..? Климатика е давал всичко от себе си и на - 19 градуса на вън е работил и е духал топло нищо, че производителя му дава да работи до - 15. Ама знаеш ли последно кво? От отоплението с климатик нищо не става. Е тва е. От радиатора по-хубаво НЕ МА! И знаеш ли кво още? Изтеглих му аз сервизното на тоя климатик и там си пише на - 7 ли беше КОП 1. Точка. Начи кво става сега? Над - 7 маслени радиатори за по 100лв е по готино от климатици. Ти ли ще ми говориш аз кво съм виждал и кво знам бе смешник? За мойта тема дето била колко страници ли ще говориш? Аз много добре знам какво говоря и какво плащам. Много добре знам, че тоя климатик ми струваше 1600лв. И ми харчеше по 80лв Декември месец. Много добре знам и как ме топлеше. Много добре знам и как се отоплявах миналата и тая зима с газ и колко платих за тия два сезона.
Това, че спазвам някакъв приличен тон във форума не значи, че няма какво да ти кажа и покажа, смешник такъв.
Цялото парно си проектирах изпълни и настрох САМ!
Смешко. Жив и здрав да си и дълго да избиваш комплекси във форума! :finga: :partyman:
Ahmakov - специалист
вт май 05, 2020 10:52 pmsokolov.91 написа:
... И климатика го взех 2014та година лятото, а тоя модел точно тогава беше излязъл и беше топ модел на марката. И чакай са са ти кажа марката - Panasonic Etherea Qke 9ка
Никак не лош климатик с много фреон и много голямо външно и вътрешно тяло. И знаеш ли кво..? Отоплявах Южна топла спалня с Ка стъкла 14 квадрата с тоя климатик. И знаеш ли кво..? Добре, че беше спалня, та не ми е било студ. И знаеш ли още кво..? Климатика е давал всичко от себе си и на - 19 градуса на вън е работил и е духал топло нищо, че производителя му дава да работи до - 15. Ама знаеш ли последно кво? От отоплението с климатик нищо не става. Е тва е. От радиатора по-хубаво НЕ МА! И знаеш ли кво още? Изтеглих му аз сервизното на тоя климатик и там си пише на - 7 ли беше КОП 1. Точка. Начи кво става сега? Над - 7 маслени радиатори за по 100лв е по готино от климатици. Ти ли ще ми говориш аз кво съм виждал и кво знам бе смешник? За мойта тема дето била колко страници ли ще говориш? Аз много добре знам какво говоря и какво плащам. Много добре знам, че тоя климатик ми струваше 1600лв. И ми харчеше по 80лв Декември месец. ...
На -7 КОП 1? Ма тя моторетката на този модел е 720 W. За да стопли 14 m2 излиза, че стаята ти е с височина 1m.
За -15 или -19 не ми се мисли колко е КОПа. Сигурно става отрицателен...
Трифон да го сметне, ако не вярваш на мен...
Нещо не се връзват нещата. Прикачам една картинка от един друг сайт, не е мое мнението.

И нещо по интересно. Газта се води невъзобновяемо гориво. И като такова....

Прикачен файл

Screenshot_20200505-224448_Chrome.jpg
kozl - майстор
Газ, нефт, въглища. Дали това не са продукти, получени от слънчевата енергия :?
В първите статии де четох за Марс пишеше, че няма атмосфера, но пък има бури :shock:
Ама тва щото писани от джурналисти, за които атмосферата е кислород. Та на Марс 95% в атмосферата е СО2.
Дали и на земята не е било така преди милиони земни години :? И за да има свободен кислород са необходими възобновяеми източници на такъв, като растенията, които с процеса на фотосинтеза отделят кислорода от въглерода. После въглерода е изолиран от контакта с атмосферата и така в земната атмосфера има свободен кислород и условия за живот по човешките разбирания.
Та кои са възобновяеми източници :?
Примерно растението или фотоволтика :?
И двете са зависими от слънцето, а вече и от човека, но пък растението може да се възобновява и без необходимост от човеци :roll:
sokolov.91 - майстор
Днес бащата е платил Априлската сметка. Цена 64 стотинки за кубик. Мартенската беше по 86.
Antonii - майстор
При вас газта още на м3 ли ви я фактурират или на MWh?
sokolov.91 - майстор
съб май 09, 2020 8:45 amAntonii написа:
При вас газта още на м3 ли ви я фактурират или на MWh?
Нещо смесено между двете. Обаче повече клони към кубици. Пише във фактурата колко е калоричността и колко мегавата съм използвал. Отделно има и старо и ново показание на газомера. Аз като взема фактурата гледам разликата старо/ново показание на газомера и крайната цена на фактурата и си смятам цената за 1 кубик.
Обявената калоричност за почти 2 години не е мърдала особено. Все е около 10500 вата за кубик.
fbr - майстор
Слушам радио пътувайки и чувам реклама на Аресгаз за промоция, при която присъединителната такса е наполовина. Като се прибрах, щракам в нета на официалната сайт, и на страница "промоции" гледам и какво да видя. Ама тя важи само в някои общини:
"Промоцията се провежда чрез центровете за обслужване на клиенти на „Аресгаз ” ЕАД на територията на обособена територия „Мизия”, обособена територия „Добруджа” с включени Община Добрич и Община Търговище и обособена територия „Запад“. Ама това по радиото не го казват.
И вижте сега ограниченията за ползване на промоцията:
"5. ОГРАНИЧЕНИЯ

5.1. Условията на промоцията не се прилагат:

За юридически лица, еднолични търговци, частни земеделски производители, лица със свободни професии, използващи природен газ за битови нужди;
За потребители, които ползват природен газ за стопански и индустриални нужди;
За строителните предприемачи и физически лица, извършващи строителство на жилищни сгради с цел продажба;
Клиенти с вече подписани договори за присъединяване от стари инвестиционни програми, които са прекратени, поради виновно неизпълнение на задълженията им.
За обекти, находящи се на адреси, включени в инвестиционна програма 2020 на дружеството"
Халал да ви е бонуса, не Ви ща ни промоциите, нито газа.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: