Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Събота сутрин- Дубрутру!
Та, "Хайде да не спорим, ние сме №1!"

По темата за слънчогледа, черги са тъкани и още чипровски килими. Точно тоя въпрос е коментиран достатъчно нашироко, но явно не ти е попаднало.
Анди е обяснявал подробно за буците, осветеността и т.н., всички проблеми с горенето на слънчоглед. Спомням си и за вариациите на напрежението.
Гори ли бавничко, тъй е то- самопочистването се затруднява, понеже пепелта се задържа дълго, като от температурата се сбива, а има ли и пясък...То това важи и за кофти дървесни. Здраво шлаки.
Дървесни качествени, сравнено с качествен слънчоглед дори, си е все едно на ток си се топлил.

Ясна мисъл и бистър поглед пожелавам! Другото не е толкос важно.
frizera - напреднал
Ха добро да утрото за всички!
Ще изложа накратко какъв бе моя проблем и как го реших. В първите дни на отопление със слънчоглед се започна с проблем загуба на пламък и своеволно изгасване на горелката по няколко пъти на денонощие ( 7-10 ), в зависимост от това колко продължително искам да гори. Имам възможността да следя какво точно се случва и установих именно изчезването на пламъка като причина. За 24 часа работа на пресекулки изхвърлих цял стандартен пепелник пълен с жар! ( котела е Бош ) Около горивната камера се образуваше слепен пепел, който нараства вертикално и закрива отворите, през които датчика "гледа" към огъня. Отделно от това горенето се извършва непосредствено на изхода на шнека, а не там където съм го виждал до сега с дървесните пелети. Това наложи да променя работата на шнека от 150% на 200% и така огъня се премести напред, " вертикалния " нагар започна да пада сам и загубата на осветеност изчезна по време на горене. За да поддържа по дълго време без да гаси заради загуба на пламък промених времето за което няма осветеност от 90сек. на 120сек.. Тъй като има много жар на дъното, когато "пристигнат" новите пелети, те се запалват буквално на мига. Това дава отражение и в режим горене ако се е получил много нагар и не е паднал все още. Относно настройките на подаване съм променил единствено процентите на вентилатора с около 2-3 процента нагоре за всяка степен още при първото палене за сезона, а в режим поддържане го направих от 10% на 15% без да променям времето - 50мин. Вярно е, че няма смисъл от толкова дълъг период, но за сега ще е така. И без друго не се застоява много в този режим.
Това е на този етап. Остава да отдалеча оптиката за препълване, че много често се зацапва и горелката спира, но това е лесна задача.
Браво!
Сега се сблъскваш с това, а за топлата вода съм писал неведнъж- открива се ежедневно.
Все пак, като се повтаря едно нещо през няколко десетки страници, ще се открива по лесно от нуждаещи се.
Благодаря от тяхно име, понеже повечето потребители просто влизат, реват и бегат!

Специално за теб- достатъчно беше, не да чакаш, а да прочетеш предното мнение на питащият.
То е от миналата година, а дискусията е точно по "темата".
Няма навик да виси постоянно, като мен например, а за обратна връзка да не говорим. Може пък да влезне?!

пп. Фризер, времето на шнека и на 1000 промила да го увеличиш, дозата като е малка, ще бута въздух. Така пак си е на малка мощност.
За да работи самопочистването, трябва да се върти лопатата, а не поддържане.
За оптиката, какво да ти споделя- купил си си еВтини пелети, ще им слугуваш.
През годините не съм имал запрашаване на оптиката, без да е отдалечавана.
От всичкият тонаж, само първите 20 чувала бяха дървесни.

пп2 За проблемите с шнека, при това "задно" горене да си чувал?
Мойто парче, от големия, дето остана, преди два сезона замени един омекнал, на колега от Форума. Се за шнекове иде реч.
frizera - напреднал
При мен върха на шнека е наравно с тръбата около него, тоест не е скъсен, пък и не е имало предпоставки за това до момента.
Що се отнася до повтарянето е напълно възможно да е така, но сред десетките страници плява трудно се търси и за това хората питат и "бегат". Помня единствено дебатите за омекнали и скъсени шнекове, но за настройки при преминаване от един вид гориво на друг не съм срещал кой знае какви конкретни методики и прочее насоки. И Анди се опитваше да убеди някого, че напрежението влияе на оборотите на вентилатора, съответно и на горенето, ама кой ли беше дето изпадна в полемика не се сещам вече.. Те това е.
Ще си ръчкам пелетарника и чакам вече сняг да подхване. Хайде, със здраве!
съб ное 26, 2022 1:55 pmfrizera написа:
.....Анди се опитваше да убеди някого, че напрежението влияе на оборотите на вентилатора, съответно и на горенето, ама кой ли беше дето изпадна в полемика не се сещам вече.. Те това е.
Ще си ръчкам пелетарника и чакам вече сняг да подхване. Хайде, със здраве!
Мен, естествено. Съгласен съм с всичко и най вече Със здраве!
Rumen89 - специалист
Здравейте, колеги.
Търся дисплей за Грейко версия 1.3/1.2
Моля ако има някой наличен да се свърже с мен на телефон 0888377887.
Боби61 - напреднал
вт ное 29, 2022 7:23 amRumen89 написа:
Здравейте, колеги.
Търся дисплей за Грейко версия 1.3/1.2
Моля ако има някой наличен да се свърже с мен на телефон 0888377887.
Моята е същата. :yawinkle:
ls1 - напреднал
Липсва ни хубаво ръководство за настройка. И не защото хората не обясняват, а защото няма картинки. Примерно аз много харесвам описанието на Лазар за настройка, това с меренето на първоначалната доза и делене на 10 на времето. Обаче би било супер да има снимки. Примерно (цитирам на Лазар ръководството):
...............................
1. Засича се времето на първоначалната доза, за да се напълни горивната камера така, че връхчето на пирамидата да е малко над запалката. Не трябва запалката да е зарината в пелети.
(снимка малко пелети), (снимка много пелети), (снимка точно пелети)

2. Полученото време за първоначална доза го делим на 10 и получаваме горе-долу времето на подаване за мощност Р3. После почваме плавно да повишаваме подаването за Р3, редувано с изчакване за да се видят резултатите. Въздухът също се коригира според вида на пламъка.
(видео слаб пламък, видео силен пламък, видео точен пламък)

Увеличаваме времето за подаване с няколко десети, изчакваме, увеличаваме, изчакваме и така докато жарта достигне до ръба и започнат да падат неизгорели пелетки, след което връщаме на по-ниски стойности подаването
(снимка прекалено много време за подаване), (снимка прекалено малко време за подаване), (снимка точно време за подаване)

3. След като експериментално сме получили максимума за мощност Р3, делим това време на половина и получаваме времето за Р2, а още веднъж като го разделим на две, получаваме за мощност Р1
(снимка екран настройка Р3), (снимка екран настройка Р2), (снимка екран настройка Р1)
..............................

Ако ей това се направи, 90% от въпросите за настройка ще отпаднат. Може би с малки подсказки тип 'ако хвърчат искри е силен вентилатора'. И това е.

Също ни липсва и едно ръководство за годишна профилактика на горелката, след гаранцията разбира се. Със снимки. Това разкачаш оттук, това изчистваш, стъпка 1,2,3. Сега ясно, че второто е част от хляба на фирмите, но все пак форума е 'Направи сам', а и не съм видял чак толкова стискане на знания тук. Малко време ще ви вземе, но колко полза ще има само.
Последна промяна от ls1 на вт ное 29, 2022 7:25 pm, променено общо 1 път.
Пък аз ги научих по "трудния" начин тея работи, Баси!

пп. На свещи съм, та в тази връзка, хрумна ми да споделя, с образователна цел.
https://photos.app.goo.gl/uJQy9YMhs84PToaj9
Как не трябва и как е перфектен пламъкът.

пп2.Еййй, ко нещо само- като вкараме множествено число, нещата стават много по...........по на място, по тежки, сериозни!!!
Лично на мен, най много ми липсва това, че не съм "в огъня".
andy_forresite - майстор
Какъв аромат са тези? Колко време гори? Колко вата топлинна мощност има тази свещ? Откъде да закупя? Промоция???

Трифонов, пелетарник имаш. Пелети нямаш ... откъде ще имаш пък ти пелети :? Щом ти липсва огЪня дай някой лев, поиграй си и ще ти мине :) На мен не ми се играе с 65 стотинки килото и го играя не защото ми липсва или може да ми залипсва, а защото съм дал една торба пари за пелетник преди 5 години, който има тенденция да се превърне в паметник.
Тия дни се ядосвах на огъня. Гори назад. Напред не ще. Гад! Променям всички стойности, бъркам с ръжена - боклууук. Друг път гори 175-180 осветеност. Вчера пак ме ИЗ-ПО-ПРЕ-ядоса и тъкмо наточих неджачето и гледах цената на желязото за скраб, гледам добре гори :evil: . И чак сега ми просветна що може да е тъй - в трите палета с пелети явно има два чешита бонбони от черен шоколад. Едните като отворя найлоновата торба ухаят приятно, а другите са по-сиви, по-дълги и не миришат на нищо. Е тези вторите горят добре. Първите ... ми не ги знам баш кои са, пък са и скъпи |%#☻╫↨V♦ :axe:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: