Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
За комфорта е така. Особено за голяма къща с много хора и голям обем на инсталацията.
Литрите вода при мен ще са около 100. С колко кг пелети приблизително би се загряла водата от 15 до 60 градуса :? Още нямам опит с това гориво и живея с мисълта, че отговорът е между 2,5 е 3. Както се пее в една песен на В. Найденов..."А дали е така? Кой ще ми каже" ... Не знам.
vrangelov - специалист
шоп написа:
Смятам, че това е много погрешно и се отразява негативно на разхода. За комфорта да не говорим.
Ще има някаква икономия, ама дали ще е за казване, не знам!

andy_forresite написа:
За комфорта е така. Особено за голяма къща с много хора и голям обем на инсталацията.
Литрите вода при мен ще са около 100. С колко кг пелети приблизително би се загряла водата от 15 до 60 градуса :? Още нямам опит с това гориво и живея с мисълта, че отговорът е между 2,5 е 3. Както се пее в една песен на В. Найденов..."А дали е така? Кой ще ми каже" ... Не знам.
Аз ще ти кажа. Кило и триста.
шоп - майстор
Водата ще я загрееш лесно с 4,5 киловата топлинна енергия. Но важното е че ще имаш изтинала къща. Стени, плочи, мебели-всичко. С течение на времето практически ще уцелиш най-добрите за теб настройки и режими на работа.
VLADO66 - майстор
Предлагат ми букови пелети на 350лв./т. и се чудя дали да взема.Разхода спрямо иглолистните по-малък ли е ?
vrangelov - специалист
Няма да усетиш разлика. Когато гориш букова дървесина, от един кубик получаваш повече топлина спрямо един кубик чамова, но това идва от разликата в плътността им. Ако факторът плътност не присъства, както е в случая, разликата е незначителна. Чамовите, заради смолите в тях, са с една идея по-калорични, но зацапват топлообменниците с една идея повече. Гледай цената да те устройва и да нямат (много) примеси от кори и пръст в тях!

Поздрави!
p.v.x - майстор
Лъвчето е право.

Ти не ги купуваш(пелетите) на обем , а не килограм.

Иглолистните са по калорични , тъй като имат високо съдържание на смоли в структурата си.

Основно влияние за калоричността , е чистотата и влагата на самите пелети.

:rock:
Miro4774 - специалист
Аз мисля да си напрявя допълнителна водна риза в котел дедитрих преработен с пелетна горелка. Мисля да напря така, че самата горелка да бие в допълнителната водна риза. Само едно не ми е ясно дали няма много бързо да завира водата в допълнителната риза която ще е свързана със самият котел? Помпата сега ми циркулира на 60 градуса. Но съответно мисля, че тем. в новата риза ще загрява по бързо от котела? Ако някой има някоя идея може да я сподели :)
VelinPetrov - специалист
Miro4774 написа:
Аз мисля да си напрявя допълнителна водна риза в котел дедитрих преработен с пелетна горелка. Мисля да напря така, че самата горелка да бие в допълнителната водна риза. Само едно не ми е ясно дали няма много бързо да завира водата в допълнителната риза която ще е свързана със самият котел? Помпата сега ми циркулира на 60 градуса. Но съответно мисля, че тем. в новата риза ще загрява по бързо от котела? Ако някой има някоя идея може да я сподели :)
Ама не можеш поне в още една тема да кажеш че ще правиш водна риза ?
Miro4774 - специалист
Без да искам съм го поснал и тук ;)
шоп - майстор
Miro4774 написа:
Без да искам съм го поснал и тук ;)
аха :-D и тук, и в темата "водна риза" и в темата "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB"

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: