Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
GvanyG, задай 10/180 или 10/200. Онова 280 е печатна грешка от моя страна. Видях го след като се появи отговора и го прегледах. Това плюс намаляване на Р1 ще помогне по следния начин - по-рядко ще стигне до Поддържане и когато стигне ще излезе по-успешно от гл.т. осветеността.
Минус също има. С по-слабата Р1 ще се съвземе по-трудно докато смени Поддържане с Р1 - ще идват малко пелети, но пък имаш по-дълго време докато помисли че е изгаснала.. Опитай и виж как ще се държи по-добре.

Valio93, на новото управление няма показание за оборотите. Моят шнек е 46,6 кг и процентите ми са между 38 и 45. С калпави пелети няма какво да направиш с тези буци. Може да опиташ с намаляване на Р1 дотолкова че пелетите да успяват да изгорят и да качи на втора от слабото горене. За целта въздухът за Р1 може да го настроиш 2-3% под този за Р2. Като цяло твоите проценти са много високи. Бучки се образуват и от прекалено обдухване.
Включи си автоматичното междинно почистване (междинно!) и го нагласи през примерно 20 минути в продължение на 12-15 секунди с вентилатор 65-70 процента. Другите проценти ги намали.
batpetio - напреднал
И при мен е същия проблем,но пелети те са смес 6,,7,,,8,,мил.й,не мога да си наглася настройките.Има не изгорели пелети ,та ако някой знае подходящи настройки нека сподели/
чет дек 14, 2023 9:03 pmbatpetio написа:
И при мен е същия проблем,но пелети те са смес 6,,7,,,8,,мил.й,не мога да си наглася настройките.Има не изгорели пелети ,та ако някой знае подходящи настройки нека сподели/
Намали подаването! Намали малко!
Наблюдавай известно време!
Пламъкът не трябва да червенее и да къди черно.
Ако това се случва, но вече не изпадат неизгорели пелети, увеличи въздуха!

Правиш промяна на само един параметър и наблюдаваш достатъчно дълто!
Промяната да е на малки стъпки, поне докато не натрупаш рутина!
съб дек 09, 2023 3:25 pmandy_forresite написа:
GvanyG, задай 10/180 или 10/200. Онова 280 е печатна грешка от моя страна. Видях го след като се появи отговора и го прегледах. Това плюс намаляване на Р1 ще помогне по следния начин - по-рядко ще стигне до Поддържане и когато стигне ще излезе по-успешно от гл.т. осветеността.
Минус също има. С по-слабата Р1 ще се съвземе по-трудно докато смени Поддържане с Р1 - ще идват малко пелети, но пък имаш по-дълго време докато помисли че е изгаснала.. Опитай и виж как ще се държи по добре.
Благодаря за съвета.
След тези настройки влизането в режим поддръжка наистина стана по-рядко точно поради причина,че по-бавно се достига зададената 65гр. температура. Освен това температурата не се качва повече от 67-68 гр. след минаване в поддръжка,преди стигаше 71-72гр. За сега ще кара така,но все пак ако някой намери начин за стигане до сервизните настройки за промяна на подаването на пелети след поддръжка ще съм благодарен да сподели.
Отново благодаря за съветите и весело посрещане на Коледа и Нова Година.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 14, 2023 10:03 pmGVanyG написа:
След тези настройки влизането в режим поддръжка наистина стана по-рядко точно поради причина,че по-бавно се достига зададената 65гр. температура. Освен това температурата не се качва повече от 67-68 гр. след минаване в поддръжка,преди стигаше 71-72гр. За сега ще кара така,но все пак ако някой намери начин за стигане до сервизните настройки за промяна на подаването на пелети след поддръжка ще съм благодарен да сподели.
Отново благодаря за съветите и весело посрещане на Коледа и Нова Година.
GVanyG, напоследък рядко се намесвам, но сега реших да пиша, за да не остане някой с грешни впечатления. Казваш, че котелът ти върши идеална работа, но според мен той изобщо не работи оптимално. Не даваш такива подробности, но според мен той ти идва доста преоразмерен, може би отопляваш не повече от 60-70м2 без буфер. Няма как да нарека правилно задаване на котелна температура 65*С, също няма как правилно подбран по големина котел да подминава зададената температура. Като му зададеш 65*С, колко градуса задаваш за тръгване на помпата? Това е някаква лудост! Това не са правилни настройки за Грейко! При липса на трипътен вентил (както предполагам е при тебе), помпата трябва да тръгва минимум на 60*С и какво се получава? Котелът пали, достига до 55*С, помпата не е включила, но котелът си намалява мощността наполовина. Продължава да се покачва температурата на водата и при 60*С котелът минава на мощност 1 без да е работил за радиаторите, само за себе си за комина. И чак тогава се включва помпата! Тоест котелът е обречен да работи основно на минимална мощност и поддържане - лудост и безумие! Този котел не е за теб, поне не и без буфер. Това е подигравка с Грейко! Колко квадрата викаш отопляваш?
Онзи ден, след като темата отново "потръгна" с това СУСпендиране, мислех да пиша

-Грейко, махнете го това нещо, дето тормози.......!
Махнете го, въпреки желанието на всеки горд притежател, да го вижда в кучи студ, на всяка цена, на всеки кръгъл час! Поне.
Само проблеми!

пп. Все пак, температури от 67-72 градуса са доста по добре от някога споделяни 50-55.
Да,отоплявам около 70 кв. Да ,котлето и горелката идват малко по-мощни от необходимото,но по инструкция горелката може да работи от 5 до 20 kw,а на мен ми трябват около 12 кв. Избрах Грейко, защото работи със слънчоглед,защото котела съдържа доста вода70лт.,защото е български, защото няколко познати го ползват и също са доволни . Помпата тръгва на 45 гр. ,работи на автоматичен режим,но е на средна мощност и нямам буфер и трипътен вентил. А били обяснил как ще се промени работата при наличието на буфер и вентил,защото на колко места съм ходил,където се отопляват с пелети и радиатори,никъде не съм видял буфер,а още повече трипътен вентил.
Не, котлето и горелката са три до четири пъти по мощни.
Не, не ти трябват 12 киловата. При постоянно отопление, този котел ще работи с 3 кила разход при - 10-15.
Лесно се смята среден разход. Това е разликата от платеното количество и остатъка, след края на сезона, разделен на бр. часове. Едва ли киловатите са повече от 4-5. За 10 киловатово Бижу е къщата.
Заповядай, каня те у нас!
LazarGanev - "Велик майстор"
пет дек 15, 2023 1:17 amLazarGanev написа:
GVanyG,
Не даваш такива подробности, но според мен той ти идва доста преоразмерен, може би отопляваш не повече от 60-70м2 без буфер ... Тоест котелът е обречен да работи основно на минимална мощност и поддържане - лудост и безумие! Този котел не е за теб, поне не и без буфер. Това е подигравка с Грейко! Колко квадрата викаш отопляваш?
GVanyG написа:
Да,отоплявам около 70 кв. Да ,котлето и горелката идват малко по-мощни от необходимото,но по инструкция горелката може да работи от 5 до 20 kw,а на мен ми трябват около 12 кв.
На тебе не ти трябват 12кВт, просто някой (ти или друг) е сгрешил при изчисленията на радиаторите, сложил е двойно по-големи. После ти, понеже си ларж, умножаваш мощността на радиаторите още веднъж по 2 и в резултат имаш 4 пъти по-мощен котел от нуждите, както каза Трифон! Ама той можел да гори и малко! Да, може, ако имаш голям буфер. Ама твоите познати нямали буфери - ами сигурно отопляват двойно и тройно по-голяма площ. За справка аз с такъв котел отоплявам 240м2 и котелът се справя отлично и работи отлично, само на трета или втора мощност (когато го ползвам, щото отдавна се топля с термопомпа.). Да, той може да работи на 5кВт, но за кратко, не е препоръчително да работи така дълго време, създават се проблеми и т.н. Моята горелка скоро започна 11-тия си сезон, най-старата е във форума, версията на софтуера е 1.0/1.0. Горелките, които сме монтирали поддържаме с екипа не съм ги смятал точно, но или гонят или са надминали четирицифрено число. Всичко се води на отчет и се поддържа. Знам какви проблеми може да има на всеки обект, много пъти се е случвало да откажа продажба, ако обектът не е подходящ. Спомням си следния случай:
- Ало, добър ден!
- Добър ден.
- Имате ли котел Грейко 50кВткВт?
- Имаме, какво ще отоплявате с такъв мощен котел?
- Ами къщата ни е голяма, на два етажа.
- Два етажа по колко квадрата?
- Вие ще ме разпитвате ли или ще ми продавате котел?
- Каква е отопляемата площ?
- :x 150м2
- Нямаме котел Грейко 50кВт за 150м2 площ!
- :x А бе вие :x :x :x ...
По телефона толкова. Много от старите редовни потребители си спомнят случая с едно момче от Пловдив, на което бяха монтирали 50кВт котел на 150м2 и то се беше регистрирало тук с куп въпроси защо така работи котела (нещо подобно на тебе). На него също му препоръчах варианти с буфер или смяна на котела, дори стигнах дотам да му предложа чисто нов 20кВт котел, а да взема неговия 50кВт, докато не го е скапал (беше на 2 седмици). Той първо ми се изсмя, но след 10-тина дни размисъл и убеждения от други съфорумци го натовари на едно ремарке и го донесе във Варна, взе си новия, монтира го и след 2-3 седмици работа писа тук в темата с благодарности и колко е очарован от новото поведение на котела си. Не говия котел стоя при мен 2 години и накрая си намери клиента в едно хотелче в Дуранкулак. Извинявам се за двете лирични отклонения, но те пак са си по темата. :cool:
И ще завърша с това, че имам един единствен случай за монтаж на 20кВт котел на къща 60м2, но има буфер 200л (пак е малък), къщата е дървена с много добра изолация, котелът работи по стаен термостат и включва рядко, защото стайната температура пада бавно.
Последна промяна от LazarGanev на пет дек 15, 2023 7:37 am, променено общо 2 пъти.
Давал съм го за пример 50ковия, което ше рече, че съм стар?! Хаха!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: