Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
nnikbg добре, добре колко да е добре... кипнал е котела... :) Vache извинявай, че така се намесвам, но имаш ли някаква схема на свързване, която да качиш да погледнем? До колкото разбрах си инж, така, че не би трябвало да е проблем да надраскаш една на бързо да видим в действителност какво е положението, защото с обяснения винаги има някой разбрал по друг начин нещата и от там се получават обърквания...

Това с интернета и докторите и майсторите... да ти кажа честно и на мен ми настръхва косата, когато някой клиент ми каже "Ами аз това го видях в един форум..." :D Не знам как да ти го обясня без да се засегнеш, но принципно форума е за идеи, а не за практически наставления, защото едно е човек да е на място и да го види и направи, а съвсем друго да го оправя без да го е виждал дори...
vache - специалист
nnikbg написа:
пс. На кое викаш мобилен датчик и на кое стаен термоста :? :?
На едно и също.. Ей на таз джаджа
Изображение

т.е. на едно и също, акто синоним го ползвам.
Какво да щракна? Има кутийка с релета и стационарната част на стайния термостат. Кабеляците прилежно вървят по тръбите и не знам кое къде влиза. Абе я да снимам всичко направо...

При мен бойлера е с една помпа и 2 термостата. На единият сондата е вътре в бойлера (на Св. Шишков е), а другия е на изходящата тръба.

При мен помпата, която върти в радиатроите беше вързана към стайния датчик. Ама нещо се прецака сутринта.. нямам идея какво и той спря да псука помпата. Аз гледах снощи в книжката на стайния свързването в стационарната част. Има възможност са с включат две неща. Както изглежда е включил помпата и горелката (он/офф) Но само така си мисля де... разсъждавайки.
Принципно идеята беше да сложи на помпата термостат, да я пуска от някавка температура на водата. Обаче преди няколко дни като дойде сложи термостата, дето каза, че е за бойлера. :? Но довечерта ще знам повече, щото ще говорим надълго и нашироко и аз ще настоявам вече да ми направи системата както искам и толкоз.

Сега ми хрумва.. възможно ли е в самата горелка нещо да е свързано и да я пали термостата на котела. Горелката ни е втора ръка, нямам идея каква е била предната система.

Това дето пишеш явно трябва да е така, обаче ако сложа термостата на котела на 85 градуса докато не стане 86 градуса няма да спре. Не знам защо е така... Падне ли Т на водата чудото се пуска и работи докато не я докара до зададената. И това напълно независимо от стайния. Сега ще ида да снимам..ама то не знам какво щше се види, кутийката с 3 релета.

syncho, ще се опитам след мъничко да драсна ако мога да разбера от всички кабели кое къде е, че за инженер, инженер съм ама машинен :cool:
nnikbg - специалист
Syncho прав си. Без ел. схема само ще се лутаме.
Vache добре се справяш
. Това го писах преди да прочета поста на колежката.
Vache помоли инсталатора да ти надраска схемата на свързване, щото съм сигурен , че като дойде след месец и той самия ще се чуди кое къде отива.
vache - специалист
nnikbg написа:
Syncho прав си. Без ел. схема само ще се лутаме.
Vache добре се справяш
. Това го писах преди да прочета поста на колежката.
Vache помоли инсталатора да ти надраска схемата на свързване, щото съм сигурен , че като дойде след месец и той самия ще се чуди кое къде отива.
С две думи мога аз да драсна схема кой кабел къде влиза, не знам дали ще свърши работа. Твоята схема си е принципна електрическа, а аз не мога да видя кабелите кой какъв цвят е.
Ето сега ходих да видя подробно и се ориентирам трудно. От мрежата се захранва кутийката с релетата. От нея излизат кабели за различни неща. Един за захранване на помпата на системата, един за захранване помпата на бойлера, един за термодатчика на бойлера, който е със сонда в предвидения отвор на бойлера. От тази кутия излиза захранващ кабел, който влиза в термо датчика на котела със защитата. От него под кожуха на котела минава захранването на горелката. Отделно влиза още един кабел в този датчик. И накрая трети термодатчик залепен на изходящата тръба. Това е с две думи. Отворих кутийката с релетата, ама там нищо не мога да видя как са свързани. Със сигурност не всеки кабел е през реле.
Доколкото аз схванах стайния датчик трябва да е преди термодатчика на котела, нали така.. последователно свързан, за да може да прекъсва веригата преди термодатчика на котела? Ако е така, не съм сигурна, че при мен е така. По-скоро изглежда да е паралелно всичко, а не би трябвало, т.е. по-скоро трябва да има смесено свързване. Ама не мога да видя.. Сега нещата изглеждат така сякаш горелката се командва от което превари.. стайния термостат или термостата на котела.. Леле, лаишки го обясних, ама това е...
Дано не ръся много глупости де... :rock:
местя въпроса в нова тема
Последна промяна от indiglo на ср фев 15, 2012 12:37 pm, променено общо 1 път.
nnikbg - специалист
Няма значение преди или след важното е да е последователно, за да може да се изпълни схема "И" едното "И" другото. Май при теб е изпълнена схема "ИЛИ" едното "ИЛИ" другото "ИЛИ" третото и става лудница. Голяма салата от кабели е при теб. Без схема не можем да помогнем. Поне аз де. Датчиците (термостатите) които управляват отделните кръгове трябва да са свързани последователно. Ако искаш по сложно управление има контролери като този http://www.intiel.com/din-reg_bg.htm .
vache - специалист
nnikbg, точно салата е и за съжаление няма как да направя читава ел. схема, едно, че имам само общи познания и второ няма как да отворя кутията, за да видя, че всичко е набутано в нея. Довечера ще знам повече
Аз го гледах тоя датчик дето даваш ти и ми хареса. А колко парички е ориентировъчно? Струва ли си да го слагам при мен или ще стане още по-голяма каша от датчици :mrgreen:
nnikbg - специалист
Аз съм по простите неща. По-малко жици по-малко проблеми. Пък колко струва нямам представа. Ще чакаме повече инфо довечера.
gizdo - специалист
LazarGanev написа:
На Даконерата Ерато и дават 85% КПД, не мисля, че будерус + горелка ще е повече, по-скоро обратното
Будерус + горелка IVG S 40- КПД на котел със сажди 84%
Будерус + горелка IVG S 40- КПД на котел след метла 92%

Не вярвах, че може да има такава разлика меду котел с 2 седмични сажди и чистен котел.
Замерването ми го прави човека създал управлението на горелката- ЕМС 1. Тези горелки като размер и параметри са проектирани точно за този котел. Твърди, че е мерил такъв котел и с 95% КПД.
В петък ще идва до съседно село да замерват един Видрус с тяхна горелка и нали съм клюкарка ще отида да видя и там резултатите, но ми казаха, че Виадруса със сигурност ще е с по- лоши показатели.
syncho - майстор
Много ми е интересно как е измерил КПД-то???

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: