Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разпознава дисплея. Опитай да рзбуташ двете клемички на кабела между основната платка и дисплея, може да е окислена връзка
kotarankat - специалист
Здравейте!
След няколко години вярна служба се сблъсквам със следния проблем с горелката (RB 20 Star):
При първото пускане за този сезон горелката стартира, запали и горя около час. След това изгоряха двата 5А предпазители. Смених ги и тръгна отново - след 20 минути отново изгоря единия. След повторна смяна и нови 20 минути изгоря другия.
Пратих платката в Натурела и ми я върнаха като констатациите са - "проблем със захранване" - подменени 2 бр. предпазители. Не ми отговориха каква би могла да е причината.
Явно проблема е някъде в "хардуера". Няма видими нагари по вентилатори, ел. двигатели и т.н., но явно нещо вдига тока и гори предпазителите.
Та, молбата ми е ако някой вече се е сблъсквал с такъв проблем да сподели, или поне някой ако може да каже за какво служат тези предпазители, за да търся виновника. Съмнявам се в запалката, но интересното е, че горелката пали и след това изгарят предпазителите.
Прикачен файл:
аб.jpg
Още не съм закачил платката след "ремонта" и ще видим довечера. :supz:

Благодаря предварително на отзовалите се!
вт окт 15, 2024 12:16 pmkotarankat написа:
Цяло лято е спала, предполагам.
Изключена ли беше от захранването?
kotarankat - специалист
Не, не съм я изключвал от захранването. Чел съм че заради натрупан прах и влага може да "окъси" и заради това не се изключва целогодишно.
laguz - напреднал
Здравейте, момчета!
Този сезон май ще се минава на дървесни пелети, защото се изравниха като цена със слънчогледовите.

Много моля за помощ, да ми кажете какво трябва да променя в настройките, като запалване, като вентилатор и т.н./увеличавам, намалявам/, за да не преоткривам сам топлата вода. От четири зими имам Грейко 30 и вече мога да кажа, че се справям много добре с настройките на слънчогледовите, но никога не съм горил дървесни пелети, за това моля за помощ и насоки.

Предварително благодаря на отзовалите се!
вт окт 15, 2024 12:45 pmlaguz написа:
Здравейте, момчета!
Този сезон май ще се минава на дървесни пелети, защото се изравниха като цена със слънчогледовите.

Много моля за помощ, да ми кажете какво трябва да променя в настройките, като запалване, като вентилатор и т.н./увеличавам, намалявам/, за да не преоткривам сам топлата вода. От четири зими имам Грейко 30 и вече мога да кажа, че се справям много добре с настройките на слънчогледовите, но никога не съм горил дървесни пелети, за това моля за помощ и насоки.

Предварително благодаря на отзовалите се!
Кой да знае?!
Като дойдат, ще напълниш бункера, ще палнеш и ще гледаш.
Щом се справяш добре, даже много добре с настройките, то питането и притесненията ти са излишни.
Зависи и кои дървесни са поевтинели чак толкова, че да те съблазнят.
Имал съм напълно безпроблемно горене с някои, а другите са ме държали десетки часове до горелката и без положителен резултат.
Дано при теб е различно!
laguz - напреднал
[/quote]
Кой да знае?!
Като дойдат, ще напълниш бункера, ще палнеш и ще гледаш.
Щом се справяш добре, даже много добре с настройките, то питането и притесненията ти са излишни.
Зависи и кои дървесни са поевтинели чак толкова, че да те съблазнят.
Имал съм напълно безпроблемно горене с някои, а другите са ме държали десетки часове до горелката и без положителен резултат.
Дано при теб е различно!
[/quote]

Чувал съм, че на дървесните им трябва по-малко вентилатор от на слънчогледовите. Това така ли е?
Чел съм и че Грейкото си е направено специално за слънчогледови и не гори по най-идеалният начин дървесните, за това питах за някакви тънкости.

При нас дори не искат да зареждат слънчогледови, защото им идвали на цената на дървесните, та нямам избор и още нищо не съм избрал. Намерих един тон слънчоглед да закърпим положението пък после ще видим, но искам да съм подготвен.
вт окт 15, 2024 2:15 pmlaguz написа:
........
Чел съм и че Грейкото си е направено специално за слънчогледови и не гори по най-идеалният начин дървесните, за това питах за някакви тънкости.
........
Да, направено е да гори слънчогледови.
Кое ще му попречи да изгаря едни качествени пелети по-зле?
Вероятно това се случва, но сравнено с тубусна горелка.
Попадал съм на невероятен чам, който от 15 чувала остави две шепи пепел. Кое му е лошото, като за 24ч хвърлям пълен бошовски пепелник от слънчогледовите?
Слънчогледовите ги познавам дали са качестви само като ги видя. Дървесните не зная дали може да се разбере.
Една проба с чувалче- две ще покаже.
Настройките не са проблем. Проблем е пясъкът в пелетите, който причинява учестено чистене и зачестили псувни.
Подготвен си теоретично.
kotarankat - специалист
Все пак ми се обадиха от Натурела и ми казаха, че платката е проверена и работи. Причината за проблема трябва да се търси някъде по периферията - вентилатор, шнек, циркулационна помпа ("нещо което сработва по-късно")

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: