Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Капачето на горивната камера е достатъчно 1-2 пъти в сезона да го чистиш. Там пада пепел от отворите за въздух по периферията на горивната камера, това не може да се избегне. Колкото до налепите оъ кокс по дъното на горивната камера (ако ги има, защото не всички горелки го правят), той е добре да се чисти веднъж седмично, иначе сменяш шнекчето (72лв)
jaspet - специалист
ср яну 22, 2025 7:08 pmLazarGanev написа:
Капачето на горивната камера е достатъчно 1-2 пъти в сезона да го чистиш. Там пада пепел от отворите за въздух по периферията на горивната камера, това не може да се избегне. Колкото до налепите оъ кокс по дъното на горивната камера (ако ги има, защото не всички горелки го правят), той е добре да се чисти веднъж седмично, иначе сменяш шнекчето (72лв)
Да, чел съм за това, че шнека се скъсява ако не се чисти на време кокса, но вече 2-3 години го чистя на месец/два и не забелязвам промяна, даже малко излиза от отвора, а пелетите ми правят кокс, защото са иглолистни, може би го правят повече от страни от колкото долу, нзн. Веднъж на седмица ми идва твърде често, предпочитам да дам 72лв ако това е цената на хамалогията с чегъртането :). Благодаря за информацията за капачето!
jaspet - специалист
ср яну 22, 2025 4:18 pmgnt69 написа:
ср яну 22, 2025 9:26 amjaspet написа:
Здравейте, вие как и колко често чистите котела и горелката (Грейко Експерт)?
Аз на 1-2 дни изхвърлям пепелника и чистя тръбите с почистващия механизъм. Веднъж в месеца през капачетата с ръженче изваждам пепела под димогарните тръби, капак отгоре не отварям. 2 пъти в сезон като се сетя чистя кюнеца на сгъвката на изход котел. :partyman:
Под почистващ механизъм това ли имате предвид: https://www.greyko.com/%D1%82%D1%83%D1% ... %80%D0%B8/

Колко струва за 20кв. котел и лесно ли се монтира?
don.nasco - специалист
Под почистващ механизъм това ли имате предвид: https://www.greyko.com/%D1%82%D1%83%D1% ... %80%D0%B8/

Колко струва за 20кв. котел и лесно ли се монтира?
Да, това е почистващият механизъм - ползвам го точно на 20кW котел и съм адски доволен.

За цената - още преди години цената му от Грейко беше безумна.
Имах късмет и си го купих от olx от човек, който го произвеждаше (цената беше 3 пъти по евтина). Не знам дали все още ги прави/продава.

Иначе, самият монтаж е лесен и всеки с малка техническа грамотност може да се справи :)
ср яну 22, 2025 9:26 amjaspet написа:
Здравейте, вие как и колко често чистите котела и горелката (Грейко Експерт)
Аз всичкото това го правя всяка неделя, след като си изпия кафето. Само че не вадя горелката, а я чагъркам с длето както си е монтирана.
Също така забърсвам оптодвойката и фотосензора от прахоляче. :partyman:
Привет, имате ли представа защо не мога да намаля температурата на включване на циркулационната помпа? Случайно ги увеличих на 55 градуса (бяха 52) но не ми позволява да ги намаля сега. Мога да ги увеличавам и пак да ги намаля до 55. Другите настройки мога да променям без проблем.
Здравейте,съфорумници! Помогнете ми за горелка Грейко рб 20 с някакви настойки за горене.Досега горя само букови пелети 3 година и досега нямах проблеми.Горелката беше нстоена на 66 градуса ,вдига 62 градуса и започва да модулира до 56 гр.В началото на отоплителния сезон при токов удар започна да гори и да гасне или един ден работи 2 не иска да запали и да влезе в режим.Повиках инсталатор,който оправи проблема с настойките на огъня и горелката заработи .Казах му да не пипа другите настройки но каза ,че огъня не бил стуктуриран добре и ги повиши ,което естестено се отрази на разхода. Когато реших да почистя котела Бош 27,стените се оказаха с черни сажди преди бяха бели.Обадих му се и след нова година мина да го погледне, каза ,че не гори добре но огъня е стуктуриран добре .Отказа да възстанови настойките каза проблема бил във обороти вентилатор и ги разбута.След тези настройки стените на котела са в катран и горелката повече от 50 гр не вдига. Успях с промяна на настойки да вдигна до 57 гр вече,но повече не знам накъде.Измерих шнека за 6 мин пуска 2,100 кг.Ако има възможност моля помогнете.
kalin72 - майстор
Горя смес слънчоглед и буково-иглолистни пелети. Кои точно настройки да ти напиша? само на степените ли?
Трифоне, обичаш ли сметките :) До колко киловата го докарвам, да сравня с теб?

Прикачен файл

20250218_170527.jpg

Прикачен файл

20250218_170445.jpg

Прикачен файл

20250218_170440.jpg

Прикачен файл

20250218_170433.jpg

Прикачен файл

20250218_170422.jpg
Вентилаторът ще му е полезен, евентуално.
andy_forresite - майстор
вт фев 18, 2025 12:36 pmvanko_33 написа:
Здравейте,съфорумници! Помогнете ми за горелка Грейко рб 20 с някакви настойки за горене........
Р1 - 2,5/45/38%
Р2 - 4,5/45/41%
Р3 - 7,2/45/44%

Процентите вентилатор са ориентировъчни. Почни от тези и вдигай с по 1% и на трите степени едновременно да имаш "структуриран" огън.
С този капацитет на шнека първоначалното зареждане да е 100 секунди.
Граници на модулация 0; 5; 10; Или 0; 4; 9; Може и като на Калин - 0; 4; 8.
Времената за разгаряне също са от значение за да може огънят да се развие. Аз зареждам слънчогледови бонбони, задал съм след като запали да гори 3 минути на Р1, след това още 3 на Р2 и чак тогава мощност 3. Тук смисъл от къси времена за горене на р1, р2 няма, защото не горим пропан-бутан или метан, а твърдо гориво. Трябва му време за да се разгори.
Задал съм също така продухване през 20 минути за 5 секунди с вентилатор 70%.
Има значение разпознаването на огън. По подразбиране е 90/10, което ще рече че ако осветеността падне до 90 и надолу за 10 поредни секунди, огънят се счита за изгаснал, следва процедурата по гасене при все че може и да си гори. Това при мен е 10/200. Датчиците да са чистички, котелът и димоотводът също.

Границите на модулация зависят от големината на системата - колко радиатори и с какви размери са, колко бойлери, колко подово, конвектори ... тоест какви киловати топлинна мощност се искат. За малки системи подходящи са 0, 5, 10°. За големи системи трябва по-бърза реакция - съответно по-тесни граници на модулация. Например 0, 4, 8; или 0, 4, 7....

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: