Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tianos777 - напреднал
Здравейте , ползвам пелетна горелка Грейко RB30 с пелетен котел Грейко Експерт . Проблемът е , че горелката е предвидена да отоплява къща на 4 етажа, без изолация , със сменена дограма. Но тъй като през по голямата част от сезона се отопляват около 60 квадрата и два бойлера , горелката ми идва преоразмерена и с настройките , които съм в момента много бързо вдига зададената температура 75 градуса и влиза в поддържащ режим . Дебита на шнека е 21 кг. на час, като пелетите които ползвам са на Пирин пелет с калоричност 4,6kw . Може ли да ми предложите ориентировъчни настройки на горелката или насоки как да си ги определя. Също така забелязах, че лирата в банята, която е последна точка няма топла вода. Вдигнах налягането в системата на около 2,5 атмосфери и се оправи, но до колкото знам налягането на студен котел трябва да бъде 1,3-1,5 , което не решава проблема. Мисля да сменя главата на горелката с 20kw , някой от вас случайно дали има такава. Благодаря предварително !
Р3- 10с.- около 20 киловата.
Р2- 6с.- около 12 киловата.
Р1- 4с- около 8 киловата.
Цикъл 45.

В преходните сезони, както е сега- сравнително топличко, е добре да се ползват графици, вместо да е постоянно включена и да цикли.

Съспенд само в студените дни, когато е по добре да изчака 10-15 минути, вместо да изгаси.

Ако бъде сменена главата на горелката, да се следи температурата в димохода!
Ако е твърде ниска, да се изолира(т) димогарна/и тръби!

Инсталатор ме посъветва да не пада под 120 градуса.
Правил съм опити с два турболатора, като съм я свалял под 90 градуса- горене на максимална мощност при Т60 градуса на топлоносител. Котел Бош-27 киловатов. Грейко е високоефективен котел.
След това показах със снимки какво се получава в димохода и комина. Не е добре.
Ползвал съм слънчогледови пелети.
tianos777 - напреднал
вт окт 14, 2025 12:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
Р3- 10с.- около 20 киловата.
Р2- 6с.- около 12 киловата.
Р1- 4с- около 8 киловата.
Цикъл 45.

В преходните сезони, както е сега- сравнително топличко, е добре да се ползват графици, вместо да е постоянно включена и да цикли.

Съспенд само в студените дни, когато е по добре да изчака 10-15 минути, вместо да изгаси.

Ако бъде сменена главата на горелката, да се следи температурата в димохода!
Ако е твърде ниска, да се изолира(т) димогарна/и тръби!

Инсталатор ме посъветва да не пада под 120 градуса.
Правил съм опити с два турболатора, като съм я свалял под 90 градуса- горене на максимална мощност при Т60 градуса на топлоносител. Котел Бош-27 киловатов. Грейко е високоефективен котел.
След това показах със снимки какво се получава в димохода и комина. Не е добре.
Ползвал съм слънчогледови пелети.
Тези настройки не са ли твърде високи и няма ли да вдигне разхода, пропуснах да кажа , че ползвам дървесни пелети
вт окт 14, 2025 1:12 pmtianos777 написа:

Тези настройки не са ли твърде високи и няма ли да вдигне разхода, пропуснах да кажа , че ползвам дървесни пелети
За "високите" настройки- справка инструкцията на горелката/котела, респективно- производител.
Когато си купиш кадилак и го ползваш до кауфланд и обратно, интересуваш ли се от разхода?!
А може ли кадилак да върви с разход на фиеста?!!

Препоръчал съм оптималното според фактическата обстановка. Може да се игнорира, естествено.
Вметнал съм и какво би могло да оптимизира нещата, според намеренията за промяна по пелетарника.

Повечето българи сме тъй- Да има!!!

пп. Мисля не би било излишно да се прочете още веднъж предходното ми мнение. Освен стресиращите настройки, има още, което може да се вземе под внимание.

За тези 60м2 трудно бих намерил пелетна каминка, която да препоръчам.
tianos777 - напреднал
вт окт 14, 2025 1:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт окт 14, 2025 1:12 pmtianos777 написа:

За "високите" настройки- справка инструкцията на горелката/котела, респективно- производител.
Когато си купиш кадилак и го ползваш до кауфланд и обратно, интересуваш ли се от разхода?!
А може ли кадилак да върви с разход на фиеста?!!

Препоръчал съм оптималното според фактическата обстановка. Може да се игнорира, естествено.
Вметнал съм и какво би могло да оптимизира нещата, според намеренията за промяна по пелетарника.

Повечето българи сме тъй- Да има!!!

пп. Мисля не би било излишно да се прочете още веднъж предходното ми мнение. Освен стресиращите настройки, има още, което може да се вземе под внимание.

За тези 60м2 трудно бих намерил пелетна каминка, която да препоръчам.
Имате предвид смяната на горивната камера с 20-ка .
вт окт 14, 2025 2:37 pmtianos777 написа:
... 20-ка .
Ползване на часовите графици.
tianos777 - напреднал
вт окт 14, 2025 3:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт окт 14, 2025 2:37 pmtianos777 написа:
... 20-ка .
Ползване на часовите графици.
Добре, разбрах те. А относно настройките , в момента съм с тези Р3- 6,5с./45 сек./ 47% , Р2- 4,3с./45 cek./45%
Р1- 2,6с / 45 сек/ 43 % , добре ли са или трябва да се пипнат. Направил съм ги за по малки мощности, тъй като към момента отоплявам около 60 квадрата жилищна площ.
Всичко, което не носи проблеми след себе си, е добре.
В момента настройките ти отговарят на;
Р3- 11.8kW
P2- 7.8kW
P1- 4.8kW

Тези, почти 5 киловата, са с 50% под обявената минимална мощност. Щом успяваш да настроиш стабилно горене, значи се справяш повече от добре с настройките.
tianos777 - напреднал
ср окт 15, 2025 3:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Всичко, което не носи проблеми след себе си, е добре.
В момента настройките ти отговарят на;
Р3- 11.8kW
P2- 7.8kW
P1- 4.8kW

Тези, почти 5 киловата, са с 50% под обявената минимална мощност. Щом успяваш да настроиш стабилно горене, значи се справяш повече от добре с настройките.
Благодаря за бързите и компетентенни отговори . Продължавам с настройките на системата . Между другото какво вие мнението за цветните дисплеи , които предлагат от Натурела. Заслужавали си такава инвестиция .
ср окт 15, 2025 3:59 pmtianos777 написа:
...цветните дисплеи , които предлагат от Натурела. Заслужавали си такава инвестиция .
Практически опит нямам. Предполагам се справят така, както и старите.
Исках да си модернизирам горелката с новия контролер, но междувременно дойде газификацията, а в последствие и ТП.
Въпреки това, всеки сезон съм изразходвал между 500 и 1000кг пелети.
Тази година ще е първа без да се пали котела. Поне натам вървят нещата.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: