Здравейте , ползвам пелетна горелка Грейко RB30 с пелетен котел Грейко Експерт . Проблемът е , че горелката е предвидена да отоплява къща на 4 етажа, без изолация , със сменена дограма. Но тъй като през по голямата част от сезона се отопляват около 60 квадрата и два бойлера , горелката ми идва преоразмерена и с настройките , които съм в момента много бързо вдига зададената температура 75 градуса и влиза в поддържащ режим . Дебита на шнека е 21 кг. на час, като пелетите които ползвам са на Пирин пелет с калоричност 4,6kw . Може ли да ми предложите ориентировъчни настройки на горелката или насоки как да си ги определя. Също така забелязах, че лирата в банята, която е последна точка няма топла вода. Вдигнах налягането в системата на около 2,5 атмосфери и се оправи, но до колкото знам налягането на студен котел трябва да бъде 1,3-1,5 , което не решава проблема. Мисля да сменя главата на горелката с 20kw , някой от вас случайно дали има такава. Благодаря предварително !
Р3- 10с.- около 20 киловата.
Р2- 6с.- около 12 киловата.
Р1- 4с- около 8 киловата.
Цикъл 45.
В преходните сезони, както е сега- сравнително топличко, е добре да се ползват графици, вместо да е постоянно включена и да цикли.
Съспенд само в студените дни, когато е по добре да изчака 10-15 минути, вместо да изгаси.
Ако бъде сменена главата на горелката, да се следи температурата в димохода!
Ако е твърде ниска, да се изолира(т) димогарна/и тръби!
Инсталатор ме посъветва да не пада под 120 градуса.
Правил съм опити с два турболатора, като съм я свалял под 90 градуса- горене на максимална мощност при Т60 градуса на топлоносител. Котел Бош-27 киловатов. Грейко е високоефективен котел.
След това показах със снимки какво се получава в димохода и комина. Не е добре.
Ползвал съм слънчогледови пелети.