Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Не ми е ясно какво точно искаш и защо го искаш ама имам чувството че ще претоплим манджата. И как ги смяташ 10 кв радиатори.
andy_forresite - майстор
gnt69, опитвам се да разбера дали 10 киловата мощност на пелетна горелка може да поддържа 10 киловата радиатори с 60 градуса на водата в тях. Според мен трябва да може и то не с 10, а с 5-6 киловата.
Как ги смятам ... ми събирам обявената мощност на радиатори, например 4200 + 3300 + 2500 =10 000 вата. Това са три различни радиатора като големина и сумарната им мощност (маркетинговата както я наричам) е 10 KW. Въпросът е какво ще стане като изправим пламък от втора степен на грейко (предполагам че ти е 10 кв втора степен) срещу тези три радиатора с изключени термоглави и със стаен на 40 градуса. Елементарно упражнение за добра работа на една "система".
Отивам да направя моята така да видя дали ще се смръзне водата.....
gnt69 - майстор
Аз моите ни ги знам колко са. Иначе са биази панелни ама каква мощност ?.
andy_forresite - майстор
Моите са 4 панелни и един алуминиев Хелиус. Панелните ми са:
600/1000 - 2200 вата
600/1400 - 3105 вата
600/1800 - 3996 вата
20 глидера Н500 - 3320 вата (по 167 вата от глидер)
500/2200 - 4200 вата
Махнах термотиквите от 2200-ватовия, алуминиевия и 4200-ватовия. Задал съм 65 и съм ограничил максималната мощност на 10 kw.
Забелязах че показанията за осветеност се менят в много широки граници. При теб как е? На високите (20 до 15 кв) стигА до 200 и се въртеше около 174/185, като стигаше максимума от 200. На 10 кв обаче варира постоянно и то около 90/110. Така че при мен с тези пелети и с този въздух губи градусите с 10 кв. Стигна до 68 и нещо, а вече е на 60 и нещо. Според мен ще падне дори на 56-57 гр. с мощност 10 и радиатори 10 кв. Това е смотана работа. Нещо не е в ред.

Кажи ми размерите на твоите радиатори и ще ти кажа колко вата са с много близки стойности до реалното. Ама кажи ми за тази осветеност, защото ама много варира. На всяка порция зареждане пада и тъкмо се качи и дойде новата. Сега пък е на 191 ... Не знам какво да кажа. А, разходът ми на 10 е кила на час, друго не знам какво да кажа. В три от стаите с работещи и неограничени радиатори е ЖЕГА. Жертва в името на експеримента.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
...опитвам се да разбера дали 10 киловата мощност на пелетна горелка може да поддържа 10 киловата радиатори с 60 градуса на водата в тях...
Радиатори при 60/40 20 по спомен са 1/3 от мощността си при 90/70 20, т.е. 10/3=3,334kW. Ако в горелката в този момент влизат пелети с енергийна стойност 10kWh, то КПД ти е 33,34%. Което няма как да се случи, дори и да си настройвал на око и на слух. На око би трябвало да постигнеш КПД поне 60%, а ако си добър може и 80.

Поздрави!
kalin72 - майстор
Анди, явно имаш много свободно време, дет се чудиш как да запълниш :mrgreen:
Сипи си една чаша младо вино, па и на жената сипи, и си глей кефа :)
Каква точно ти е системата? Тип "печка" ли е? Изолация?
Аз топля къща 2 етажа по 65 м2, около 15 кВт радиатори (не ми се смятат пак), и от 1ви октомври до сега разхода ми е 150 кг дървесни пелети. Топля и 30 литра бойлер.
andy_forresite - майстор
Аз съм на 156 кг, но не топля по цял ден, а само по 5-6 часа на ден и то два радиатора. По някое време присъединявам и бойлер, който се включва с 50 градуса вода в себе си. Ако съм се топлел от първи октомври с всички радиатори, да съм на 500 кг. Ако пусна да се топлят всички стаи ми трябват 12 тона за 120 квадрата... Не става въпрос за свободното време, а отделям време, в което да установя какво и защо не е наред. Няма как да си сипя вино като съм дал над 4500 лева за отоплителна инсталация. Ако съм милионер - да.

Подобни сметки си правех наум, vrangelov. Нямам представа каква калоричност са ми пелетите, но температурата е 58,7/44,3 при постоянна мощност 10 киловата и разход 2 кг/час. Как да сметна КПД? Калкулатора дали може дали може да смята с толкова малки числа :?
Кажете за тази осветеност как трябва да е. При мен е на 81. Въздух ли да увеличавам, да го намалявам ли ... друго не мога да направя.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
...Нямам представа каква калоричност са ми пелетите, но температурата е 58,7/44,3 при постоянна мощност 10 киловата и разход 2 кг/час. Как да сметна КПД?...
Кажи от каква дървесина са направени и ще ти кажа приблизително каква калоричност имат.
Ако кажеш температурата в стаите и ще може и мощността на радиаторите да се сметне.
andy_forresite - майстор
От букова дървесина. Миришат много приятно на бук :) Калоричността на пакетите е 5 кв, а аз съм въвел 4250 kcal, което е 4,94 kw.
Другият важен параметър е колко грама изкарва шнека за 6 минути. Премерени 1700 грама и въведени 1650 грама.
Температурата в стаите в момента на "теста" беше 20 градуса в двете стаи с големите радиатори и 16° в стаичката с малкия радиатор.
Подаващата вода да приемем че е била постоянни 65 и връщаща 46. Това е делта t=35,5.
Малкият е отдавал 1000 вата, средният 1600 и 2000. Общо прави 4600 вата. Това е ориентировъчно при 20 градуса в помещението.
Когато избирах отопление не знаех, че трябва да вложа 10 000 вата на входа за да получа почти половината. КПД пак е над 50, тъй като две свързани помещения около 30 кв. м. също се топлят ... от котела. Един вид топля 80 квадрата с 10 кw (2 kg пелети) на 21 градуса средно... без изолация. Ама то е 10 градуса отвън.
Не мога да повярвам че има хора, които се отопляват години по този начин и не знаят отговора на въпроса - колко кг пелети са нужни за да поддържат водата в 10 киловата радиатори на 60 градуса (зададени 65 на котела) без да има термоглави и стаен термостат. А аз знам колко дървета да взема от кофата за да правя това на старата ми печка .....
n.ganev - майстор
Еееех, andy,andy толкова уж пита преди да се задомиш, уж толкова беше подготвен ама нещо май сбърка и сега е късно ама не се отчайвай - те по 'търнета ще оправят нещата.
А защо не ти отговарят препатилите многобройни ползватели? Съжалявам, но никога няма да сложа трипътник, който да вкарва връщаща вода под 55*. Затова почти се изсмях като видях задължителната схема на производителя.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: