• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
Zurlata написа:
...Това зависи от много неща - изолация на къщата, дограми температурата вътре и вън , което се свежда до топлинни загуби на сградата и dT/вън-вътре/. Ако приемем че къщата има 5 а по добре и 10см изолация и хубави дограми загубите могат да се намалят до 5 пъти спрямо не изолирана къща, да ги приемем за 400-500KWh на месец, в софия на едно място дето монтирахме имаха 10 см изолация и ПВЦ дограми и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец в най големите студове миналата година. Значи за 3 месеца в буфера тряя се вкарат 3 х 450 = 1350KWh.(макар че не през целите 3 месеца температурата вън е -15 градуса особено през деня ама нека да е така)....
500KWh на месец са 694W постоянно топлоотдаване ( 30 дни по 24 часа).
А аз си мислих, че моята изолация е хубава :lol:
hidrazin - майстор
Оооо... Това само набързо го нахвърлях като идея. Толкова е коефициента по таблици. разбира се че не е еднакъв в целия диапазон от температури.
Не знам колко би струвало 10 кубика по-голям обем като желязо. :? За по-големия обем ще трябват и повече изолация. Не съм правил сметки.
Другата тема не съм я чел но термопомпата може да я използваш и лятото за охлаждане. За цената на термопомпата - не знам за каква мощност става дума.
Винаги може един климатик да се снабди с топлообменник и да се ползва водно подово.
Виж това с мембраната ме заинтересува. Ще може ли малко повече данни и евентуално цена? За други неща става дума и нищо общо с отоплението.
Във водата определено ще си трябва химия. Това с парафина дето Тани го предложи ще спре развитието само на някои гадости но не и на анаеробните.
А относно името ми тук - хидразинът няма много общо с бомбите. :) Силен редуктор. Използва се като ракетно гориво. Освен това е почти незаменим в големите отоплителни и генераторни системи - ТЕЦ, АЕЦ. :wink: Много полезна работа е.
:partyman:
Zurlata - специалист
Е да де ама става и за бомби... хидразинът.
Мембраната трябва да питам колегата че беше отдавна но беше скъпа, имаче за големи количества (десетки хиляди бройки) цената е някви левове....

Не ти трябва да се охлаждаш лятото с климатик, аз съм турнал една помпа 150W и смуча от кладенеца студена вода (лятото е 12`C) и я въртя през радиатор с перка (конвектор):ug: , вервай може да ти охлажда цялата каща на 25`C
Няма климатик който да охлажда цял етаж и коридори+баня барабар и да харчи ток 150W!
Е тва сичкото при условие че си имаш сонда и подземна вода без пари....Мббуухахааа!
Andri01 - майстор
Това за кладенеца ми хареса. След като използваш водата къде я хвърляш-не е обратно в кладенеца предполагам? Аз се замислям за сондаж-15-на метра/тука има доста подпочвена вода край мене/.
Ahmakov - специалист
Дано не се възприеме като заяждане. Представи си, че ползваш 28м3 буфер, с диаметър 2м и дължина 9м. Какви ще са загубите на буфера, при 300мм и при 1000мм изолация и каква ще е цената на едната и другата изолация? Колко м3 изолация, ще ти трябва при 1000мм? Ако ползваш дори 75-80% от нея за изолация на къща (10м х 10м х 6м), къщата дали ще има нужда от отопление? Как ще постигнеш водата в целия обем да е 95С? Според мен, едни 75С, за целия обем, е по достоверно, даже и малко оптимистично. Аз си отговорих на тези въпроси и да ти кажа, ... по-добре да не ти казвам. А и пари ще ти останат и то не малко.

До тук и дума не съм казал, за източника на топлина.
Zurlata - специалист
Andri01 написа:
Това за кладенеца ми хареса. След като използваш водата къде я хвърляш-не е обратно в кладенеца предполагам......
да не е в кладенеца, в градината и на тревата цяло лято в нашия двор е в като оазис - зелено , влажно, цветя, рози цъвтят и в най големите суши... , жената доволна и щастлива :-D ,

Ahmakov, това за целия обем... ся да не задълбаваме толкова, серпентината на колектора е долу в ниското а серпентината от която черпиш енергия е в най високата точка на буфера(естесвено така че винаги да е под вода при каквито и темп.разширения на водата), и по този начин се получава едно постоянно движение на водата.... а и за минимизиране на този ефект според мен по добре буфера да е нисък и широк отколкото тясен и висок....

Изолация на къщата винаги е добре да имаш, тая къща (10м х 10м х 6м) при дебелина 10см ти трябват 24 кубика нали така, а за буфера (с диаметър 2м и дължина 9м.) при дебелина на ватата 1 метър ти трябват 110 кубика х 50 лева/кубик = 6000лв нал тъй, верно не са малко но ги даваш само веднъж и после всяка зима си имаш топло без пари а иначе всяка година се топлиш с дърва или ток по 1000 и повече лева на сезон (и топлиш само 2 стаи) .....
след 5-6 години тоя буфер ще ти се изплати и забравяш. А и както казах преди винаги можеш да сложиш вместо 1 метър вата 1,5-2 метра слама, или папур които са без пари нали! а и ще си еко-модерен!
Та въпрос на гледна точка, проблема е че българите сме бедни и все няма пари, но ще се борим!
Ahmakov - специалист
Zurlata написа:
Ahmakov, това за целия обем... ся да не задълбаваме толкова, серпентината на колектора е долу в ниското а серпентината от която черпиш енергия е в най високата точка на буфера(естесвено така че винаги да е под вода при каквито и темп.разширения на водата), и по този начин се получава едно постоянно движение на водата.... а и за минимизиране на този ефект според мен по добре буфера да е нисък и широк отколкото тясен и висок....
А тогава защо изчисляваш, че акомулираш вода с температура 95С в целия обем?
Тесния и висок може и да "полегне".
Zurlata написа:
Изолация на къщата винаги е добре да имаш, тая къща (10м х 10м х 6м) при дебелина 10см ти трябват 24 кубика нали така, а за буфера (с диаметър 2м и дължина 9м.) при дебелина на ватата 1 метър ти трябват 110 кубика х 50 лева/кубик = 6000лв нал тъй, верно не са малко но ги даваш само веднъж и после всяка зима си имаш топло без пари а иначе всяка година се топлиш с дърва или ток по 1000 и повече лева на сезон (и топлиш само 2 стаи) .....
след 5-6 години тоя буфер ще ти се изплати и забравяш. А и както казах преди винаги можеш да сложиш вместо 1 метър вата 1,5-2 метра слама, или папур които са без пари нали! а и ще си еко-модерен!
Та въпрос на гледна точка, проблема е че българите сме бедни и все няма пари, но ще се борим!
Сега ако от тези 110м3, сложиш на къщата 80м3 от тях, ще получиш изолация към 40см. Колко ще плащам, не разбрах. :lol: без разходи за буфер, дърва, ток и т.н. :wink:
ivanovbg - майстор
Zurlata написа:
Andri01 написа:
А и както казах преди винаги можеш да сложиш вместо 1 метър вата 1,5-2 метра слама, или папур които са без пари нали! а и ще си еко-модерен!
Колега, ако напълниш тези 28 кубика със слама +10% оборски тор и на всеки 100кг слама хвърлиш по кило амониева селитра, пъхнеш и няколко серпентини вътре, после есента поливаш с около 1-2 кубика вода и само така ще се топлиш цяла зима с 40-5-градуса топла вода. Напролет ще имаш около 14 кубика перфектна земя за разсад и оранжерия. Кеф ти продаваш, кеф ти садиш и цяла зима си стоял на топло. :-D
Що трябва да влагаш пари в панели за да вкарваш топлина цяло лято?
ivan_v - специалист
Zurlata написа:

..., а за буфера (с диаметър 2м и дължина 9м.) при дебелина на ватата 1 метър ти трябват 110 кубика х 50 лева/кубик = 6000лв нал тъй, верно не са малко но ги даваш само веднъж и после всяка зима си имаш топло без пари а иначе всяка година се топлиш с дърва или ток по 1000 и повече лева на сезон (и топлиш само 2 стаи) .....
след 5-6 години тоя буфер ще ти се изплати и забравяш.
Значи даваш 6000лв за буфер и получаваш 694W мощност с която се топлиш ?
Tези 694W ако ги "произвежда" климатик струват 75лв за три месеца ( при COP 3,5 ).
По тези сметки системата ще изплати изолацията си за точно 80г. Ако може да дадеш приблизителни цени на буфера и топлоулавящата система за да може желаещите да си направят по-точни сметки :)
ПП 1000лв дърва ще отдадат много повее от 1500KWh ( три месеца по 500KWh от който стартират изчисленията за размера на буфера).
Ще може ли и една сметка за размера на буфера при топлозагуби на къща 10KW. за 3 месеца ще са нужни 10KW x 24h x 30дни x 3месеца = 21 600 KWh.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: