• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
ето и малко свежи идеи за самоделки, някои доста елементарни, някои бая сложнички

http://www.builditsolar.com/Projects/Wa ... eating.htm
filmatoplo - майстор
Да ,и какво правим , след като се загрее басейна :? превключваме през байпаса и точим панелите -така ли. :wink:
petar59 - помощник
filmatoplo написа:
Да ,и какво правим , след като се загрее басейна :? превключваме през байпаса и точим панелите -така ли. :wink:
вариантите са повече от колкото ако системата е пълна с антифризна течност. мисля че ако се затвори крана към колекторите
няма да има проблем. а най-добре е да се покрият.
filmatoplo - майстор
Чакай сега , аз говоря по време на действие на инсталацията какво правим, моята затопля басейна до обяд и автоматично прехвърля топлото към БГВто .При твоя случай след затопляне ба басейна какво ще се случи :? ,кой ще седи да види кога се е стоплил басейна и да върти кранове или да завива панели :wink: - та това ще се случва свеки ден .
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, няма опасност от прегряване на басейна :) . Всеки градус нагоре иска все повече енергия
filmatoplo - майстор
Гадна става водата след 35 гр , неможе да се диша в нея-прилича на чай.Подръжката на басейна миналото лято си записваше всеки ден резултатите от водата , и ми каза това нещо. :wink:
AntonBM - специалист
Когато температурата на басейна прехвърли 28° започват проблемите:
- Увеличава се двойно консумацията на химикали (белина и солна киселина).
- Налага се редовно допълване с вода, понеже тя се изпарява активно.
- Ако басейна е вътрешен, вентилацията е задължителна иначе конденза е навсякъде.
Има инсталации, които поддържат микроклимата на водата без химикали – озонатори или електролизни инсталации.
Все пак голям кеф е да се цопнеш в топла вода, но наистина при 35° си е вече неприятно...
filmatoplo - майстор
Ама вярно че и този басейн има една електронна джаджа долу при главната помпа , следи йонизацията на водата , ту- към положителни отива, ту- към отрицателни. :wink:
filmatoplo - майстор
Нова задачка- закачка ме чака :? трябва да се затопли открит басейн 100 кубика , с водно огледало 80 квадрата ,от 15-18 градуса пролет- есен до 27-28 градуса ,вечер има покривало.За слънчева инсталация , да мисля -знаем колко е несигурна и ненужна юли и август :? .Дайте да измислим нещо с което да може да се топли басейна -сигурно и когато потрябва .Мисля си че една термопомпа въздух-вода ще реши проблема .Сега остава да се посмята малко по въпроса :? какви мощности ,топлообменници .Разчитам на помощ от приятел :) -предварително благодаря .
AntonBM - специалист
filmatoplo написа:
Сега остава да се посмята малко по въпроса :? какви мощности ,топлообменници .Разчитам на помощ от приятел .
Ако басейна се отоплява от април до октомври, ти трябва 15 kW термопомпа (чилър). С нея басейна ще се затопли от 7 до 20° за 5,3 дни, при непрекъснат режимна работа на термопомпата. Вредно е за компресора да работи без прекъсване. Добре е да се помисли за автоматика, която да му дава малко време за „почивка”. Тя от своя страна малко ще увеличи това време. След като се затопли басейна до 20 чилъра може да поддържа температурата с 4 часа работа на ден.
При температура на басейна 28° с тази машина загряването ще стане за 8,6 дена, а за поддръжка ТП ще работи по 6 часа на ден.
Покривалото не съм го включил в сметките.
Топлообменника трябва да има мощност над 15 kW при температури на водата в 2-та кръга 28/35°-45/35°. Няма да излезе голям, но трябва през него да минава повечко вода за това го търси с присъединителни размери най-малко 1-1¼”.
Без да се знае пада на налягане в топлообменника не мога да кажа каква трябва да е помпата на чилъра много точно, но грубо ти трябват 1500 литра на час при напор 7-10 м.вод.ст. Става с UPS 25-120 180 на 3-та скорост.
П.П. Цветя и бонбони не пия :drinkers:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: