• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
Ahmakov написа:
А връщането на маслото в компресора е задължително. Замислял ли си се, защо тези с дръпнатите очички са заложили, този "ненужен" дефрост, при работа в "спънато" положение.
много добър коментар. точно затова не бързам, а питам :)

маслото не бяга ли заедно с фреона? Ясно, че при режим охлаждане се събира във външното тяло, явно имаш точно това в предвид.
Ahmakov - специалист
В режим отопление маслото се "събира" във външното тяло, а това води и до влошаване на топлообмена с околния въздух. По "здравословно" е да прави тези "ненужни" дефрости.
donkiko - напреднал
Здравейте много интересна тема.
със сигурност е нужна смяна на режимите(дефрост) на определен период .Имал съм случай термопомпа вода-вода която работи само на отопление,компресора да си изплюва маслото в единия топлообменник и оттам нарушени ниско и високо налягане - съответно задействани защити.
Но иначе съм фен на всякаква преработка(побългаряване) на климатични и хладилни машинки.
naughty - специалист
благодаря за коментарите, за сега се отказвам да човъркам дефроста.

Между другото пробвах и нещо друго - да спирам циркулционната помпа по време на дефрост та да не изстудявам водата в системата. Резултата е замръзнал топлообменнкик - как не се спука - не знам :) да не правите такива глупави експерименти .
Mega - специалист
Ahmakov написа:
В режим отопление маслото се "събира" във външното тяло, а това води и до влошаване на топлообмена с околния въздух. По "здравословно" е да прави тези "ненужни" дефрости.
Това са глупости! По тази логика по-скъпите машини, които имат повече датчици и дефростват само при нужда да са с изгорели компресори? При мен ако няма лед не дефроства? Понякога и по цял ден. Ако работи лятото и не дефроства какво и е на машината. Просто FTX са по орязани от към електроника и правят дефрост възоснова на два датчика (нямат датчик за влажност) и за това дефроста е толкова често. Маслото си се увлича достатъчно добре от фреона освен това на маслото това му е работа да седи по-близо до компресора.
Ahmakov - специалист
Mega написа:
Това са глупости!
По тази логика по-скъпите машини, които имат повече датчици и дефростват само при нужда да са с изгорели компресори? При мен ако няма лед не дефроства? Понякога и по цял ден. Ако работи лятото и не дефроства какво и е на машината. Просто FTX са по орязани от към електроника и правят дефрост възоснова на два датчика (нямат датчик за влажност) и за това дефроста е толкова често. Маслото си се увлича достатъчно добре от фреона освен това на маслото това му е работа да седи по-близо до компресора.
Да мнението ти е пълни глупости.
При теб климатика работи в режим, като при naughty ли? А има ли момент на "форсиране" на компресора?
Да си чувал, че разтворимостта на маслото зависи от температурата, за температура на застиване на маслото, че всяка хладилна/климатична система, се изчислява, при каква минимална студопроизводителност, ще успее да си върне маслото, респективно минимална скорост на фреона в тръбата?
Лятото кога и къде имаш темтература на изпарение, от порядъка на -15С или -25С?
Преди да се правят коментари, не е лошо да се запознаеш как и защо работи една машина при конкретни условия, след което, ако можеш да се запознаеш и с алгоритъма на различните режими, за конкретния модел климатик.
Mega - специалист
... И по какво се различава неговия режим от моя режим? И двете клими са в режим отопление, едния загрява вода, другия въздух. Единия може да дефроства един път на ден ако не е нужно, а другия да дефроства едва ли не под час.

Значи ако е FTXS може да дефроства на някоко часа, ако е FTX е нужно на 45 минути? Не е логично някак си?
kuuuuuul - майстор
naughty написа:
благодаря за коментарите, за сега се отказвам да човъркам дефроста.

Между другото пробвах и нещо друго - да спирам циркулционната помпа по време на дефрост та да не изстудявам водата в системата. Резултата е замръзнал топлообменнкик - как не се спука - не знам :) да не правите такива глупави експерименти .
Преди да пипаш дефроста трябваше да засечеш колко време му е необходимо за разтапянето на леда,и до колко пада тем. в ТО за това време.За мойта с-ма установих че една минута и е достатъчно и тем. пада до около -3гр./слагам антифриз навсякъде/,помпата спира с започването на дефроста и се вклчва около 1мин./ТО стига 50гр./ след следващото включване,до тези настройки стигнах след дълги наблюдения но едва ли е приложимо за всяка машина.Отказах се от електрониката защото правеше много дълъг дефрост и ми истиваше водата.
hladnia - специалист
LazarGanev написа:
Филме, това май беше уловка - не се съмнявам, че 2v6 познава работата на дебитомерите. Мисля, че иска да каже, че във вертикално положение на колекторите няма да работят. Може и да е прав, не знам - Ванко да каже :)
И аз съм на същото мнение че така едвали отчитат правилно тези дебитомери. :?
Където проверих из нета нормално е така. :-D
Изображение
Изображение

Изображение
filmatoplo - майстор
За тези не съм сигурен , но ползвам едни помпени групи за слънчева инсталация на които дебитомера е във хоризонтално положение заводско -представлява клапанче с пружинка която се движи от потока , както и да го въртиш винаги ще показва едно и също.Сигурен съм че и Джакомини са мислили по въпроса дали някой няма да ги обърне вертикално тези разпределители . :wink: Същото се получава и за помпената група , кеф ти вертикално (което е логичния начин ) кеф ти хоризонтално ако се наложи.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: