• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вчера външната температура в 8 часа беше -3 градуса.След обяд в 16 часа беше 5 градуса. Студеният въздух в колектора се засмуква от подпокривното пространство.Температурата в помещението е измерена на около 2 метра от пода.Вентилатора е монтиран в горниата част на колектора засмуква топлия въздух и го нагнетява на 5 метра надолу до помещението на около 1,5 метра от пода.Без този колектор температурата в помещението се качва с около 2 - 3 градуса.
Някой знае ли как се пресмята загубата на налягане?
Дайте идеи за филтър за входящия въздух в колектора.
Поръчах фотоволтаик 12VV и 12 V - около 45 лв. и вентилатор който да се захранва от него /5 VV и 184 куб м дебит/ за да стане системата автономна. Колектора е 4 кв м . А относно събирането на кутийките имам доста приятели рокаджии ,които с удоволствие се включиха в набавянето на *колекторна площ* и питат за още.
Evgeniy - майстор
kocan написа:
Вентилатора е монтиран в горниата част на колектора засмуква топлия въздух и го нагнетява на 5 метра надолу до помещението на около 1,5 метра от пода.Без този колектор температурата в помещението се качва с около 2 - 3 градуса.
Някой знае ли как се пресмята загубата на налягане?
Реалният дебит може да се установи по характеристиката на вентилатора. Трябва да се измери налягането пред него и по кривата да се види колко е реалния дебит за това налягане.
tyrnokop - специалист
Колеги здравейте и поздравления за направеното.
Темата е станала доста богата.
Само няколко думи:

Относно боята. Преди доста време правих панел за топла вода. За рамка използвах алуминиев профил от дограма, за абсорбер лист медна ламарина. Селективна черна боя тогава не намерих. Използвах черен спрей за боядисване на кюнеци. Преди да напръскам добре изтърках ламарината, за да падне горния мазен слой. Панелът работи вече две години, боята нито се е напукала, нито се е олющила. При бирените кутийки колегите да разкажат как е.

Относно вентилаторите. На пазара вече се прелагат доста изделия от типа панел за горещ въздух. Някои от тях имат интегриран в площта на панела фотоволтаичен панел, който върти вентилаторче. Рекламират го, че така сме независими. За съжаление нищо не е казано какво става ако денят е ясен (разбирайте светъл) и студен. Може би вентилаторът ще се включи и ще вкарва студен въздух.
Също така не се казва колко е мощно вентилаторчето.

Относно цените на готовите продукти. От Cansolair искат 2800 канадски долара, отделно за доставка. От Аirsol искат 1500/1800 лева съответно за малък и голям размер. Отделно в тези цени не става ясно дали са включени допълнителни аксесоари като крепежи, стойки, декоративни решетки, стаен термостат.... Цените са в този диапазон и за останалите от бранша: aaasolar, iedu, sunsiaray, yoursolarhome, solarwall. Mоже би има и други.

Относно КПД на готовите продукти. Написаното е че на изхода на панела температурата е минимум + 35°C. Ако входа на панела не черпи свеж въздух отвън, а въздух от стаята температурата скача на +55°C до +60°C. Панел с квадратура 1.05 м2 може да топли стая до 40м2, а този с квадратура 1.94 м2 топли до 60м2. Да вярваме ли?! Звучи повече като търговска брошура. Моля споделете като поднесете ръката си към изхода на панела. Наистина ли усещате 40 - 60 градуса?

Благодаря и успех.
ivanovbg - майстор
Колеги, и аз си направих пробно един подобен колектор с площ около 2 квадрата. Наместо бирени кутийки използвах алуминиево фолио от печатни плаки летви и дъски. Температурата на изходящия въздух не съм я мерил, но не може да се издържа с ръка по дълго от няколко секунди със стъкло и спокойно се издържа с поликарбонат. Явно поликарбоната не пуска толкова лъчи топлинните лъчи. Входящия въздух е външен и целия експеримент го правих на балкона. Евентуално следващия месец ще го монтирам че сега не ми се дупчи. Вентилаторчето е от стара микровълнова и духа яко.
batkotony - специалист
В момента се заигравам и аз с направата на един колектор около 2кв.м.Срещам трудности с намирането на поликарбонат,защото дължината на колектора е 2.30м и по този начин излизам извън стандартите,по които режат от цяло парче и искат да ми продадат неизгодно за мен голямо количество,но ще го реша и този проблем.При мен няма да черпи външен студен въздух,а ще върти обема от отопляваното помещение.Тъй като то не е жилищно очаквам да се отделя известно количество прах,която впоследствие ще се натрупа по тръбите на колектора и ще влоши показателите му.Замислям се за монтаж на някакъв въздушен филтър,но не съм се спрял на определен тип.Може би ще е от някой автомобил...или пък камион...ще видим.В процеса на изработката си дадох сметка,че вентилатора е по-добре да се монтира да "надува" на входа на колектора,а не за "засмуква" от изхода,защото там температурата ще е доста по-висока и съответно смазката на лагерите по-бързо ще изсъхва и това ще води до проблеми.Според мен,де... :)
А на всичкото отгоре взех,че свърших и кутийките...да се и аз у бираджията :-D ...сега спешно трябва да изпия 30 бири... :lol:
Evgeniy - майстор
Ела до Габрово да ти дам :) приятелите ме затрупаха с кутийки.

Между другото хубаво е каналите на поликарбоната да са хоризонтално, не по височина.
batkotony - специалист
:-D
Благодаря!Ще потърся по Софето първом... :-D
marc - специалист
Много интересна тема, зарибихте ме =D>
kuuuuuul - майстор
batkotony написа:
:-D
Благодаря!Ще потърся по Софето първом... :-D
Ела при мене да ти дам,имам доста. :partyman:
batkotony - специалист
Давай координати на ЛС и да идвам...че ме заболя гърлото в това време да пия бира... :-D
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: