komstiza написа:И така при ДБ системата,помпата не се ли управлява от някакъв вид електроника и тя не може ли да се скапе?И какво ще стане ако се скапе и не може да изключи помпата,тя постоянно върти,прегрява системата?Елементарно Уотсън. Добрата електроника има най малко 2 независими защити. Едната е в нея от термодатчика която изключва помпата, а другата е обикновено механично термореле което изключва самата помпа. Терморелето се монтира след помпата и преди панела. Настройва се на 90-95 градуса и ако водата която тръгва да пълни панела е с по висока температура я изключва без да се съобразява с никаква електроника.
По честата повреда е да спре тока, да изгори предпазител или въобще да не включи помпата. Мисля , че за 7-те години използване на твоята си го разбрал

komstiza написа:Първо не си правя системите със стоманени тръби ,а с медни ф15 ,с които системата излиза на цената на 3/4 стоманени и ф20 стаби тръби.За качеството няма да говоря,всеки може да си направи извода.Това на което викаш качество също не е съвсем вярно. Фитингите на тръбите с алуминиева вложка изпускат над 100С и 6 бара, да не говорим че понякога цепи и тръбата, което не може да се каже за стаби, стоманените и медни тръби. Така че няма как да се получи взривяване на бойлера и животозастрашаваща ситуация, а евентуално само теч. Аз затова си ги харесвам и ги ползвам само тях.
Това е по аналогия с автомобилите където на много места се слагат детайли с по малки якостни и малотрайни качества за да спасят по лоши ситуации. Примерно монтирането на по износоустойчиви накладки води до по бързото износване на диска и възможността да се счупи и да направи по голяма беля.
komstiza написа:На колегата с идеята да монтира съда и помпата в подпокривното пространство-какво ли ще се случи през зимата при минусови температури ако съда е пълен с дестилирана вода?Честно казано - нищо ,ако се живее в къщата постоянно. Сещаш се че серпентината си е в бойлера, топлото се качва нагоре и е близко до акъла, че водата в съда е с температура далеч над точката на замръзване. На вилата разширителния съд ми е на тавана който е неотопляем и е отворен. Когато работи камината , въпреки че няма циркулация водата е поне 20-25 градуса. С антифриз съм, защото не живея постоянно. А ако не се живее нищо не пречи да е с антифриз или да се източи. Добива от слънцето при тези ниски температури е нищожен и ненужен тъй като котела или камината си горят здраво. Ако не си наясно електрониката и механиката на свързване на котела/камината първо гледа да стопли бойлера ,а после радиаторите в стаите.