• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Консумация на вода - 3 човека, двама възрастни и един по млад. Тенденцията е да се увеличава консумацията, та дори бих взел още един или 2 такива колектора и бих сложил 500 лутров бойлер. Но нека обсъдим сегашното положение, засега съм се спрял само на тях. Другото е планове за в бъдеще.
Дължина на тръбите - един етаж. Къщата е на 2 етажа , панелите на покрива и бойлера на 1 етаж.
Ъгъл на поставяне - не зная, оптималният - мисля 42-45 градуса, южен скат
Управление, мисля че ще е De Dietrich
Помпа Grundfos или Wilo
Тръби - медни с добра изолация, вътрешно разположени.
Ако трябва изолацията на бойлера ще се увеличи - мястото позволява.

Мислех си за 300 литра бойлер с двойна сепрентина - И към локалното парно за зимата + нагревател да компенсира или евентуално бойлер да компенсира, свързан последователно.
lov - майстор
Прочети цялата тема от начало по внимателно за панелите бойлерите и наклона. За тръбите бих ти препоръчал да минеш на неръждавейка гофре. Вече са на поносима цена спрямо медните а и по лесно се работи с тях.
syncho - майстор
С тези 2 панела максимум 300л бойлер. Не мога да разбера heat-pipe ли са или U-type? Ако не е тайна колко ти излязоха?
kuuuuuul - майстор
“Колкото повече,толкова повече” –Мечо Пух.Като гледам от зад са затворени,зимата ще има проблеми със снега.Каква им е цената с доставката ако не е тайна?

П.П. Писали сме заедно
Andri01 - майстор
Тръбите в дългата си част,най-добре ППР 20мм. със стъкломат. Връзките -с гофрирана неръждавейка и накрайници 1/2". най-лесна ,непритенциозна и евтина е Drain Вack системата. Можеш да използваш допълнителния съд на СК и като разширителен / отворена система разбира се/.
Фитилчо - майстор
90 кг х 2 лв на Кг .
Отзад са затворени, защото тази повърхност отразява и връща пак към тръбите от задната им част .

А какъв е аргумента да не се изпълни с медни тръби?

Не мога да вникна в наклоните и бойлерите от темата, както ме посъветва колегата Lov :?

Благодаря :)
Andri01 - майстор
Най-ефективния наклон на СК зависи от сезона. Слънчевите лъчи падат под различен ъгъл ,през различните сезони. Също така има значение и географското местоположение. Ъгълът 43-45 гр. е оптимален за страната ни,но не е този,който ще ти даде максимална ефективност на СК.
Фитилчо - майстор
Тоест оптиалният вариант би бил регулируем, близко до капандурата за да може да се мести според сезона? :razz:
Примерно с един крик отдолу и си го променяш с въртене :roll:
И с един точен ъгломер си гледаш какво се случва :)
Andri01 - майстор
Аз съм решил въпроса с 3 комплекта планки,с различна дължина. Все пак това повдигане/смъкване го правиш 4 пъти годишно. И друг вариант: има системи/ готови/ които въртят СК и следят слънцето,цена -около 4500лв /май със СК/.
Фитилчо - майстор
Ееее, не , това вече е прекалено. :?

Ами ако са три панела с рамката стават 200 кг (един панел е 50 кг)
Затова си мисля, че с врътка и крик ще е доста по удобно. :yawinkle:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: