• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
шоп написа:
ivanovbg, приветствам идеита ти да експериментираш!

дано в този проект успееш да съчетаеш самоделната гравитационна горелка и топлообменик от ал. радиатор, който искаше да правиш.

Горивна камера от огнеупорен материял е удачно, защото така се повишава температурата в зоната на окисляване на горивото, изгарянето е пълно, КПД, по-висока, шлаката, по-малка.

Не си усложнявай живота със сметки колко въздух е необходимо за пълното окисляване на 1 кг пелети. Отговора е ДОСТАТЪЧНО. Нали няма да слагаш дебитомери, за да мериш кубичните метри въздух?

по принцип големите отктрития се правят от непрофесионалисти,това е доказано.Туй чче малко уважение ,към всеки в този форум.
ivanovbg - майстор
Аз съм професионалист, но във вътрешното горене. ДВГ дизел, бензин , с директно впръскаване, алтернативни горива... Но с твърдите за засега съм на Вие :-D

Многото въздух сваля температурата на изгаряне и създава предпоставки за образуване на шлака и конденз. Малкото пак води до същото.

А и целта ми е да ползвам и алуминиев радиатор за топлообменник на по късен етап.
joro39 - специалист
не стига че са заядохте с автора на темата ,а сега му осерахте темата като искате да правите експерименти направете са тема и пишете колкото искате там.................
ttttttd - специалист
За всички които ги интересува теста на горелката с по големи размери,съответно за по големи мощни котли.С предна решетка 6мм на 100процента отвори за 30минути 97градуса на изключена помпа.След още 27минути на втора скорост на помпата температура от 78:80градуса.И така до свършването на пелетите.Горелката беше стартирана в12,58ч на обяд и горенето продължи до 3,17през ноща.Разхода 3 чувала пелети 6мм брезнишки иглолистни.Консумацията беше от 107глидера алуминиеви 60см.

Първи въпрос към вещите в отоплението.А имено:

Колко мощност трябва да имам в аванс(каква температура още трябва да развива горелката) за да подържа същата топлина в къщата при външна температура -17гр?Или просто напрупаната топлина в помещенията ще компенсира разлика в температурата на околната среда. И до каква степен?

Втори въпрос към всички които ползват автоматични горелки:

Колко е вашия разход при същите температури на водата.

Зная,че нещата ще са относителни в зависиост от жилището изолацията и квадратурата мощноста на горелката но трябва да имате някакви наблюдения.

Прикачен файл

Снимка0398.jpg

Прикачен файл

Снимка0434.jpg

Прикачен файл

Снимка0409.jpg

Прикачен файл

Снимка0428.jpg

Прикачен файл

Снимка0412.jpg
ttttttd - специалист
Re:Разход на пелети ?

Lazar е офлайн: Котел 30кВт харчи около 7кг/час, но колко ще е твоят разход - зависи от моного фактори - знаеш предполагам.

Колега това са твои думи и се уплаших от този разход на автоматични горелки.Прочетох всичко каквото си написал.
LazarGanev - "Велик майстор"
И кое те уплаши в разхода на автоматичните горелки? :) Чувал ли си за калоричност на горивата, КПД? Извинявам се питам колега, ама искам да знам как да подходя с обясненията :wink:
joro_vn - специалист
Няма страшно, калоричността на пелетите е 4.5 до 5.0 kW/h на килограм.
Та ако 30 kW котел работи на пълна мощност си хапва към 7 кила на час, все едно автоматична ли му е горелката или не.
plastkomfort - специалист
Котела ми е 35 кв.
Топля 2 апартамента по 115м2 без изолация само сменена дограма.
Разнод за 24 часа 45 кг.при външна температура -1/-4гр.
Горелката работи без да се спира.
Т на водата 65гр.
ttttttd - специалист
Чувал съм и не само.Имайте предвид че зет ми беше дълги години шеф на мини перник.Мисля че се сещаш какво искам да ти кажа.

В този случай излиза,че експерименталната горелка за големи котли е дала добър разход.При положение,че има два теста на различни котли на 45кв и 55кв.

LazarGanev: Ако е нужно ще снимам таблицата от чувала на пелетите.За да се види калоричноста.Въпроса ми беше друг.

Трябва ли и на горелката още аванс за студените дни?
Трябва ли буфер за да складира излишъка ако работи с по голяма преграда.
Акомулираната топлина в помещенията ще бъде ли достатъчна при ниски температури и постояна работа на горелката да надмогне температурната разлика.

И последно към всички които си изработват горелки.

Много внимавайте при правенето на прорезите на предната решетка.Неръждавейката развива висока температура при пилене и рязане и хваща диска.На мен ми се случи слава богу овладях положението.
LazarGanev - "Велик майстор"
plastkomfort написа:
Котела ми е 35 кв.
Топля 2 апартамента по 115м2 без изолация само сменена дограма.
Разнод за 24 часа 45 кг.при външна температура -1/-4гр.
Горелката работи без да се спира.
Т на водата 65гр.
Ами аз какво се мъча да тръбя постоянно? Да не се залита по големи котли и горелки! Ти за 230м2 без изолация харчиш по 2кг/час, което се равнява на около 9кВт. Ако сложиш изолация ще харчиш 6-7кВт. Да не говорим че в повечето случаи се отоплява много по-малка площ. Тоест за едно нормално жилище в повечето случаи се ползват 5-10кВт, а масово се лансират и се купуват горелки по 30-35-40кВт! Това е все едно да си купиш Ферари/Ламборджини/Мазерати и да го ползваш за градско движение. За едно българско жилище (и български джоб) не са нужни по-мощни горелки от 15-20кВт! Колкото по-рано се прозре тази истина от потребители и от производители на горелки и котли, толкова по-добре! Не взимайте за база котлите на твърдо гориво, там положението е съвсем друго - в повечето случаи тези котли не могат да достигнат и половината от каталожната си мощност поради ред причини - некачествено гориво, лош комин, нередовно зареждане, почистване и мн. др. При пелетните (и газовите) горелки мощността е гарантирана във всеки един момент и колкото по-малка горелка се избере, толкова по-оптимално и икономично ще работи тя!
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: