jorko__82 написа:Здравейте,имам следния проблем с камина на Еко спар .Проблема се състои в следното:Увеличи пар 22 примерно с 10 единици и виж как ще е
1.Първият път камината пали без проблем гори известно време до достигане на зададената температура гасни и при повторно запалване не може да се възпламени и излиза индикатор липса на гориво а чашката долу е препълнена.Уточнявам че в чашката за пелети не остава шлака и други отпадъци които могат да пречат на запалката да нагрее пелетите.
2.От контролера се опитвам да дам режим на подаване по нисък но на какъвто и режим да настроя подаването е едно и също както и периода през който се подава.
Камината е още в гаранция но магазина от който е купих е прекратил отношения с вносителя и не искат да изпратят сервизен техник да е погледне .Има друга фирма която е представител на марката но и те отказват да дойдат понеже не е закупена от тях затова моля вас ако може да помогнете .
estzvetanov написа:Благодаря колега. Ще пробвам довечера. Но ще направя и един анализ на препоръчаните от теб промени. Не искам да те обиждам, а да направя техническо обяснение на нещата.wpw написа:Здравей, без претенции, че съм голям специалист, според мен камината ти идва малко мощна. Ако си с настройките от 128 стр. аз бих ти препоръчал да и въведеш настройките на Алба 18 относно мощностите за горене и да смениш хистерезисите на водата на +-7, както и да дадеш качеството на пелетите на 3 (това допълнително орязва мощността защото предполага, че пелетите са много добри). Това което бих ти препоръчал за параметри в твоя случай е:marin_ks написа:Благодаря за мнението, колега! Да наистина попитах ЗАЩО камината прави така. Аз смятам, че ако разбера защо,ще мога да стигна и до как!. Но ако някой знае отговора и на двата въпроса - още по-добре! Лятото ще го черпя студена бира с цаца на морето!
Попита защо камината прави така, а не как да го оправиш. За да модулира по темп на водата трябва да завишиш темп на стайния термостат, след това трябва да имаш достатъчно помещения да отопление, за да не достига за отрицателно време темп на водата или да я спънеш откъм пелети. Няма как някои оттук да знае как и какво топлиш. След това трябва да се има в предвид, че контролера на камината е направен за да топли помещения а не вода, това че някъде има такава възможност е друг въпрос. Логично е, че темп на стаята се вдига доста по-трудно от темп на водата, съответно и по-бавно пада. Затова е дадено възможност хистерзиса там да е по-голям. Пар 95 и 96 са горна и долна границана темп на вода но те мисля са до 7 или 10 гр. Това управление на камините (не само на екошпар) по темп на вода СПОРЕД МЕН идва от неграмотността на хората които идват да ти я пуснат и настроят първоначално и да ти вземат прословутите 100 лв. И пак казвам това е мое мнение, лошото е, че го наблюдавам на много места. Така че дали си в България или в Манхатън резултата ще е един и същи ако попаднеш на НЕкоректни дилъри на знания.
Параметрите ми ги има на 128 страница, както и какво отоплявам. Но накратко - 2 етажа (общо около 200 кв.) от къща с изолация 5 см., добра дограма, но има и много стъкла. Към момента има включени 2 вентилаторни конвектора по около 6 КВт. и 4 ламаринени радиатора. Камината се включва сутрин в 5.30 до 08.00 и вечер от 16.30 до към 23.00. Трудно бих сложил на два самостоятелни етажа стайни термостати. Както и да е. АЗ ИСКАМ камината да поддържа водата във водната риза от 50 до 60 гр. Мога да напиша какво се случи снощи след работа. Прибирам се след около час работа на камината - водата е около 52 гр. изгорелите газове - около 145 гр. Според настройките трябва да започне да намаля мощността при достигане на 60 гр. на водата. Какво на практика се получи - при режим Auto достига до 61 гр. на водата и 168-170 на димните газове БЕЗ да намали мощността от 27 КВт например на 22, после 17 и т.н., а при достигането на 61 гр. започна рязко намаляване на мощността и след около 30 секунди се изключи. Рестартира се при достигане на 45 гр. на водата и мисля 35 гр. на димните градуси. Запознат съм с основните параметри, правих си различни опити с тях, но вчера върнах заводските от стр. 128. Към момента я карам на 3 степен на мощност - 17 КВт се изписва на дисплея. На 4 та степен - 22 КВт. също достига до 61 гр. на водата и се рестартира, докато на 3 та държи около 57-59 гр. и работи без рестарт. Така, че двата въпроса са отворени. И между другото към по-предните колеги - да четох три дни постове, даже и записки съм си водил, защото е трудно да намериш отново това, което ти е харесало, но не намерих решение! Прави ми впечатление, че много колеги пишат направи параметър 18 на 10 и т.н. А аз смятам, че е хубаво да се обясни - например: пар.18 е дозировката на пелети при мощност на горене на камината на 5 степен, той се измерва във ..... ако го намалите ...... и т.н
Хубав ден на всички.
10 - 19
18 - 56
24 - 130
28 -180
95 - 7
96 - 7
и качество на пелетите 3 ако не и стига мощност постепенно намалявай качеството на пелетите на 2 после на 1. Ако и това не вдигне достатъчно мощността постепенно започни да вдигаш параметрите за максимална мощност 18 и 28 докато се натамънят нещата.
Дано съм успял да ти помогна.
Успех!
Параметър 10 е мощността (или времето на подаване на пелети) при работа на камината на степен 1. При мен е стойност 21, ти предлагаш 19. Това ще доведе до малко по-малко количество пелети на 1 мощност, а аз там не пускам камината и не виждам как ще повлияе на работата на камината за да помогне за влизане в режим на модулация по вода. Пар. 18 е като параметър 10, но това е количеството пелети на степен 5 (или режим Auto). С намаляването на това количество ще падне малко мощността на камината в режим auto и по-бавно би достигнала зададената температура на водата. Как това би помогнало за влизане в модулация по вода?
Параметрите 24 и 28 са оборотите на вентилатора, нагнетяващ пресен въздух, който е основен фактор за горенето в горивната камера. Пар. 24 е за мощност 1, която аз не ползвам, докато 28 предлагаш да намаля до 180. Това ще го направа и евентуално ще следя за температурата на изгорелите газове, като очаквам тя да падне. Пар. 95 и 96 ми предлагаш да направа със стойност 7. променях ги от 5 до 10, но камината винаги се рестартираше при достигане на зададената температура. В момента пар.95 е 0, което означава да започне да намаля мощността при достигане на 60 градуса на водата, но това не се случва, а камината работи на пълна мощност 27 КВт и при достигане на 61 гр. се рестартира. В същото време пар. 96 е 10, което означава, че трябва да увеличи мощността при достигане на 50 гр. на водата, но тя е рестартирала и се пали чак когато достигне 35 гр. на водата и 45 на изгорелите газове. За качеството на пелетите имам следното наблюдение. При качество на пелетите пар.92 и стойност 1 камината в режим аута показва 27 КВт., при стойност 2 показва 22 КВт, а при стойност 3 показва 17 КВт. Това си го обяснявам с по-ниската калоричност на горените пелети и от там изчисленията на контролера на база параметъра, например 1,5 кг./час, като 1 кг. пелети има около 4,8 до 5 КВт. отдадена мощност при изгаряне (ако ефективността е 100 процента, а тя не е) и т.н. и изписва очакваната мощност. Но аз проблем с мощността нямат. Довечера ще тествам и обещавам да пиша за резултата.
Хубав снежен ден на всички.