Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho написа:
ObiWan нещо си противоречиш с това, което казваш.
Syncho, къде виждаш противоречие в това, което казвам? Не смяташ ли, че марковите котли изискват по-качествени пелети?
Ще си позволя една аналогия: преди години, когато беше бума на DVD-плеърите, се оказа, че да си купиш марково DVD е по-неизгодно, отколкото да вземеш някой китайче, което плейва всичко наред :) Дори и да не плейва нещо - префлашваш го и всичко е ОК. Но не така стоеше въпроса с марковите DVD-та, които не се поддаваха толкова лесно на префлашване...
Та да се върнем на котлите - не е ли по-добре ако си в БГ, където стандартите откровено не се спазват, да си вземеш всеяден котел, вместо капризен такъв :) Затова и съм сложил кавичките в израза "по-качествен"...
syncho - майстор
ObiWan котела не е DVD и тук не важат същите неща. Разбира се има и скъпи котли, които са капризни, но това са много малко. Обикновенно, това е едно от нещата поради които са и по-скъпи - имат системи за почистване, за да могат да горят всякакви пелети, че и не само пелети, въпреки че производителите не гарантират как ще работи с друго гориво (кой ли би гарантирал). И жестоко се лъжеш, ако си мислиш, че в България се произвежда всеяден котел (сега очаквам нападение)...
nnikbg - специалист
Ако се надявате котлите да горят камъни няма да стане. Аз горя пелети от един производител ,но от различни партиди. Купих 5 тона на 3 пъти. Едната партида не прави пепел и шлака обаче другите доста. Та под всеяден български пелетен котел е този който може да гори всякакви пелети които може да се намерят на нашия пазар.
nikisv - специалист
syncho написа:
ObiWan котела не е DVD и тук не важат същите неща. Разбира се има и скъпи котли, които са капризни, но това са много малко. Обикновенно, това е едно от нещата поради които са и по-скъпи - имат системи за почистване, за да могат да горят всякакви пелети, че и не само пелети, въпреки че производителите не гарантират как ще работи с друго гориво (кой ли би гарантирал). И жестоко се лъжеш, ако си мислиш, че в България се произвежда всеяден котел (сега очаквам нападение)...
Това http://www.erato.bg/otoplenie/bg/promo_ ... omo_id=111 го дават че гори всичко но дали е така.
syncho написа:
Syncho, както са тръгнали нещата някой ден котлите и DVD-та ще плейват :) В стремежа си да добавят всевъзможни екстри, производителите на котли съвсем се самозабравят. Например за какъв чеп ми е дистанционно (и то инфраред) за котел, който е в мазата...
Сигурно си прав, че в БГ не се произвежда всеяден котел, но точно тук е най-логично да се появи такъв котел. Ами те дори и от партида до партида не могат да докарат що-годе еднакво качество на пелетите, какво остава да отговарят на стандарти. Това трудно ще го обясниш на един германец, например. Затова и германеца няма да проектира котел, в който да направи компромис със КПД-то за сметка на всеядност.
Идва ми на ум още една аналогия със западните коли и некачествените горива, но няма да я направя за да не ми кажеш пак, че котлите не са коли :)

nnikbg, под "всеяден" имам точно това предвид - да гори всякакви пелети, без камъни :)
nnikbg - специалист
[/quote]
Това http://www.erato.bg/otoplenie/bg/promo_ ... omo_id=111 го дават че гори всичко но дали е така.[/quote]

На пръв поглед котела от поста по нищо не се различава от котел за горене само на пелети. Дали са променили само настройките в контролера или има и друго по механичната част. :? Ако някой го е виждал на живо или има информация моля да сподели.

Надявах се този да гори камъни ама уви. :razz:
LazarGanev - "Велик майстор"
Има разлика в шнека доколкото знам, ама още и аз не го познавам. Камъните ги давай на магарето - нямаш ли магаре :-D ? И гледай да не счупиш някой крак, ръка, да не разтегнеш мускул - не е много здравословно с тия ски на стари години :-D
nnikbg - специалист
Магарето умря щото го храних само с камъни. :-D :-D :-D Айде стига с тези спамове. Лазаре разчитам на теб за повече инфо относно горенето на дървесен чипс и има ли той почва у нас.
syncho - майстор
nnikbg чипса се гори съвсем успешно от няколко години от не малко хора. Защо да няма почва? Разликата е, че за момента има само котли за по-големи мощности на чипс (>30kW).
Choch - специалист
..
Последна промяна от Choch на пон фев 27, 2012 6:28 pm, променено общо 1 път.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: