Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт юни 05, 2018 10:20 pmsyncho написа:
Няма как цената на pex-a тръбата да е равна на цената на pex-b и да има същото качество. Просто самия процес на изработка е по-скъп и ако наистина е така, то има някакъв компромис с качеството.
Има как разбира се и точно това се опитвам да обясня. Бялата тръба Raubasic 16х2 на Rehau, която е PE-Xa и е с най-високо качество е с крайна клиентска цена под 1,50лв/м. Много други марки тръби тип PE-Xb, PE-Xc, та дори и PE-RT са с по-високи цени. Не е въпрос на компромис с качеството, а на политика. След като години наред отсъстваха от реалния пазар в Бг с цена на тръбата Rautherm S над 4,50лв/м (Raubasic изобщо я нямаше), сега от година -две рязко смениха ценовата си политика у нас и вече червената Rautherm S 17х2 е с цена под 2лв/м! Двете тръби са с еднакво качество на материала, просто ползват различни системи фитинги (колена, муфи, преходи), но за подово отопление други фитинги освен адаптори евроконус обикновено не се ползват.
filmatoplo - майстор
Навремето ходих на обучение при представители на Рехау един австриец беше човека ,червената тръба ф-17 се свързваше с прес Фитинги ,пресата беше скъпа и почти ме отказа .Сега гледам че се свързва с гайки и съединението е разглобяемо :wink: .
шоп - майстор
ср юни 06, 2018 1:14 pmfilmatoplo написа:
Навремето ходих на обучение при представители на Рехау един австриец беше човека ,червената тръба ф-17 се свързваше с прес
+1
наречете ме старомоден, но не давам пари за система, която ми извива ръцете и искат от мен да закупя преса за 500 или 1000 лева. Не са познали :-D

Ползвам само системата евроконус. Гаечни ключове 17-19 и 22 всеки има. :)

Отделно мразя тръба ф16. За мен това е недоразумение. При ф16х2 отвора е 12 мм. Имаме огромно хидравлично съпротивление и ниска ефективност. Ако преминем на 17 е друга бира. Ф 20 е разкош!

Прикачен файл

SAM_9560.JPG
Последна промяна от шоп на ср юни 06, 2018 5:02 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Писна ми след последните промени. В едно мнение само една снимка!

Прикачен файл

SAM_9556.JPG
шоп - майстор
Направо вече се чудя дали да качвам снимки, обаче форум без снимки е празни приказки!
Преди промените можеха да се прикачат 5 снимки по 1 МВ
сега по една и ги намалавам допълнително под 250КБ :x

Та по темата...имаше преди време хубави петслойни италиански тръби ф 17 и ф20 с оксибариера с дължина 100-240 и 700 метра с цена 65-70 ст. метъра. :idea:

Прикачен файл

SAM_9555.JPG
ср юни 06, 2018 1:43 pmшоп написа:
Ползвам само системата евроконус.
Шопе, няколко страници назад хвалеше ППР колекторите, сега казваш че работиш само с обикновени месингови с вградени сфер. кранове, ама и двата типа нямат нищо общо с темата (водно подово отопление) :-D .
Колкото до пресмашините - те не са за подово отопление, но са незаменими при безколекторни радиаторни системи. Имам 2бр. и не за по 500, а по 5000лв и уверявам те, че си струват всяка стотинка. Планирам скоро да взема още една :cool:
jekasus - майстор
шоп написа:
е разкош!
Колектори са ... Да кажем по-леко , не подлежат на ремонт, ама наистина не стават за водно подово...
LazarGanev написа:
а по 5000лв
Те и ръчни са май по 1000 лева.
Инокс, мед, рехау - всичко стискаш? В смисъл имаш инструменти за прес на тези тръби?
ср юни 06, 2018 8:06 pmjekasus написа:
Те и ръчни са май по 1000 лева.
Инокс, мед, рехау - всичко стискаш? В смисъл имаш инструменти за прес на тези тръби?
Едната е само за Рехау ( там е по-различна системата (с 2 батерии по 4Аh), а другата е Ротенбергер (с батерии 4Аh и 2Аh) с различни челюсти - за мед, инокс, Pex-Al. Оксижена мина в забвение - само тук-там нещичко.
шоп - майстор
ср юни 06, 2018 7:53 pmLazarGanev написа:
Шопе, няколко страници назад хвалеше ППР колекторите
Ако ми кажеш как да премина от ППР самоделен колектор към тръба ф17 по-евтино шапка ти свалям :prayer:

Аз по-евтино от евроконус към 3/4 мъжка резба за около 2.5лв не съм срещал. Така, че това е елемент от един ППР колектор.

А относно 5000 лв за преса...нека не забравяме, че форума е направи си сам. :)
Извинявай, ама темата за машините ти я подхвана. Пък и нали ти не работиш само на себе си, а и на един куп приятели - с една такава машина ще имаш много по-голяма производителност и ще им насмогнеш на всичките, да не се сърдят :)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: