Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Що се чудиш? При мен горелката работи според стайния термостат - като само през нощта е на 22 градуса, през деня е 23-24.5 градуса, проблемна ми е входната врата, която ще сменя при първа възможност - не изолира, понякога духа, зимата замръзва отвътре.
Инак според жената, за около 50 дни на пелети сме изгорили около 65 торби пелети по 15 кг. В къщи(2 етажа по 65-66 м2) е топло, бойлера 300 литра винаги зареден.
И не, ако го оставя да работи 24 часа няма как да стане баня, ще си спре, когато достигне зададената от термостата температура.
rosso666 - специалист
Колега че за октомври моя разход за 80кв.м. Няма и 80кг. Горелкта ми е в готовност 24 часа и се командва от стаен термоста.но октомври беше топло и толкова рядко се пускаше че бойлера го топлех на ток..изолацията ми е 8см стеропор и окачен таван с 5см вата. Имам общо 42глидера и три лири.сега този месец сутрин се пуска 2-3 часа сутрин до 22гр. И около 3часа вечер до 21:00ч. През деня има ли слънце тепературата стига 22/23 градуса. Вечер е нагласено около 20градуса но не се пуска .та може би за това хората казват че им работят горелките на 24ч. Просто са в готовност. А и имам термовинтили на радиаторите.просто като застудее горелката почва да работи по продължително.
Много е важно и каква е рабптната температура на водата защото при мен по 61 трипътния клапан не отваря големия кръг.та при мен е от 61 до 75/6градуса. Настоени са ми степениъе на 15-8.5-6киловата .в това топло време 75гтадуса се достигат бързо и преминава в съспенд но когато застудее мисля че 6киловата няма да достигат до тези градуси.
Последна промяна от rosso666 на пон ное 14, 2016 4:17 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Аз започнах на 18 октомври до днес съм изгорил точно 13,5 чувала , тоест в момента горя 14 тия чувал .май са 27 дена . работи по таймер от време на време сутрин от 6,40 до 8,00 , на обед от 12,00 до 14,00 и вечер от 16,30 до 21,00ч.п понякога жената я пали и през почивката . когато детето не е на училище работи и повече.но разход за сега е този.
SoMeBoDy1 - специалист
Според мен един котел работи, когато гори пелети и модулира.
Работата на котела/разход на пелети може да се оптимизира по няколко начина, един от тях е със стаен термостат, програматор/таймер или ръчно( пусни/изключи). От коменрарите в темата разбирам,че има много хора, които нямат стаен термостат нито програмират време за работа, а пускат котела да работи нон стоп. Това е нормално ако човек няма опит с такива системи и няма кой да му обясни. За това подобни форуми са полезни, защото се споделя опит и съвети. Кажете ако креша.
filmatoplo - майстор
Не грешиш ами си прав :) за сега съм по таймер , въпреки че имам 4 стайни термостата , почасово сутрин ми отърва така да стопли малко колкото детето да тръгне на училище и майка му на Кафе :-D а аз като по балама на работа :-D .По обед нека пак да постопли - ако сутрин видя слънце спирам таймер за когато се върна ,винаги обаче жената може да пусне ако е нужно ,вечер задължително до 21 ч гори .
fbr - майстор
Пък моята кола октомври месец изгори 2 л. бензин.
filmatoplo - майстор
Тъй де , пелетите се смятат на период ,какво е това на час :-D
kalin72 - майстор
детето умножено по 3 да тръгне на училище и майка му на Кафе :-D а аз като по балама на работа
Ебати и съвпадението, и при нас е така :mrgreen:
p.v.x - майстор
filmatoplo написа:
а аз като по балама на работа :-D
Зимъска(зимния сезон) по инсталациите , лятото на тигана. :-D

Мъж за пример си.

:rock:
andy_forresite - майстор
SoMeBoDy1 написа:
Според мен един котел работи, когато гори пелети и модулира.
Работата на котела/разход на пелети може да се оптимизира по няколко начина, един от тях е със стаен термостат, програматор/таймер или ръчно( пусни/изключи). От коменрарите в темата разбирам,че има много хора, които нямат стаен термостат нито програмират време за работа, а пускат котела да работи нон стоп. Това е нормално ако човек няма опит с такива системи и няма кой да му обясни. За това подобни форуми са полезни, защото се споделя опит и съвети. Кажете ако креша.
За човек с къща с пазарна стойност няколко стотин хиляди лева си прав. За стари неизолирани обори за по 10 бона и то ако има кой да ти ги даде, не си прав. Ако почна да гася през деня, да му слагам термостати и простотии, ще умрем от студ. Е, това с умирането е въпрос на време ... на -15-25 го очаквам. 25 см тухла единичка от 1944 година. Не всички имаме пари за винербергер, поротерм и 10-15 санта изолация. Може да почна да събирам - този месец от заплата ще купя няколко тухли, декември още 3-4 тухли ... на 43525 години ще съм събрал пари за къща, в която ще е топло с 15 кг/два дни. Просто опитай да разбереш че в някои къщи, даже не къщи а къщички, ако се спре отоплението в 20:00 часа на 21 градуса, на другия ден в 08:00 сутринта ще е 14 градуса. И всичко това при 0 навън. Това е положението.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: