Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, обръщам се за съвет към форума тъй като за съжаление не успявам да намеря решение, а проблемът ни е от няколко години. Отопляваме се с газов котел Bosh 7000 с терморегулатор FR 110. Живеем в къща. След преместване на регулатора в друга стая на горния етаж преди няколко години той започна да работи нестабилно. Всъщност на практика не работи. Дисплеят на регулатора има показания, измерва стайната температура, има връзка с котела и в менюто се визуализират настройките и статуса на котела и на отоплителния кръг. Виждат се и статуса на помпата и горелката, както и стойностите на текущата температура на топлоподаване, на максималната температура на топлоподаване на котела, на необходимата температура на топлоподаване спрямо настройката за желана стайна температура и т.н. Няма никакви грешки в лога от момента на пускане на системата в експолоатация преди 5-6 години. Тоест, регулаторът изглежда идеално работещ, но в същото време за съжаление не управлява котела и при достигане на максимално зададената на регулатора стайна температура котелът не изключва и в стаята става с няколко градуса по-топло над зададената граница. Също така, когато включим режим антифрост (5 градуса C) или икономичен (15 градуса C), котелът продължава да работи и да подържа стайна температура над 20-21 градуса, което, доколкото разбирам, означава, че се изключва при достигане на макс. температура на топлоподаване, която е настроена на самия котел. От сервиза идват няколко пъти през годините, но опитите им за решение стигат до връщане на фабричните настройки на системата, което май помага за малко в началото и после пак се връща това състояние, което описвам тук. Самото преместване на регулатора преди години също бе направено от техници на сервиза, които удължиха кабела със снаждане на мястото, на което беше мотиран тогава регулатора и пускане от там на допълнителен кабел към горния етаж. Аз самият съм дипломиран практикуващ инженер в областта на ИТ и дипломиран слаботоков техник и, струва ми се, имам базови познания в частта автоматизация, но разбира се не смея да пипам и тъй като реакцията на сервиза е доста бавна, се обръщам тук за съвет и мнение как да подходя и къде евентуално сам да търся проблема или поне да насоча на някъде техниците, когато дойдат. Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
Потърси помощ от Бош на националния телефон, ако смяташ че този сервиз не се справя. В ръководството на FR 110 има посочена максимална дължина на кабела и минимално сечение - да не би там да е заровено кучето?
MamaMy - майстор
Регулатора има ли отделно захранване от мрежата? Да не си с друга фаза на горния етаж спрямо котела? :?
нед дек 12, 2021 2:01 pmLazarGanev написа:
Потърси помощ от Бош на националния телефон, ако смяташ че този сервиз не се справя. В ръководството на FR 110 има посочена максимална дължина на кабела и минимално сечение - да не би там да е заровено кучето?
Благодаря много за бързия отговор. Кабелът е с обща дължина не повече от 20-25 м. Направи ми впечатление, че от котела до старото място на контролера е трижилен 3x0.75, а от там нагоре след снаждането е двужилен 2x0.5 (третата линия на кабела, идващ от котела е прекъсната и изолирана на мястото на снадката). Като дължина и сечения влиза в нормите на ръководството - при дължина до 80 м. е посочено минимално сечение 0.4. Ще изчакам техниците и ще ги помоля да прегледат връзките и окабеляването - и аз си мислех в тази посока, но да видим. Благодаря още веднъж!
нед дек 12, 2021 3:13 pmMamaMy написа:
Регулатора има ли отделно захранване от мрежата? Да не си с друга фаза на горния етаж спрямо котела? :?
Привет, благодаря. Няма отделно захранване за контролера. Би следвало да си идва от котела по шината
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма нужда от трето жило, затова са го махнали
Привет, котел Имергаз 32кВт, от една седмица не може самостоятелно да включи топъл режим рано сутрин, 6ч. Последно работи в 19ч вечер и през нощта почива. Вчера беше сервизиран разширителният съд заради вода в него, но това отново не помогна за самостоятелния сутрешен старт за топъл режим на котела. Сега налягането е по-ниско , 1.4-1.5 след вчерашната поправка, но прави впечатление, че на екрана , като форсирам ръчно работа, се появявява доста ниска начална Т 17градуса и дълго след това не се показва иконка на свещ и трите степени на загряване на водата, т.е. че е запалил и съответно покачването на Т става доста бавно.
Възможно ли е да бърка ниската Т на водата, изстинала през нощта , за запалване в началото на деня, защото в последствие котелът получава нормално сигнал от програматора и работи без проблем през деня?
От друга страна , миналия месец имаше доста по-ниски Т, -17градуса и тръгваше без проблем топлото, но сега вече нямам никакво обяснение за ситуацията. Техниците споменаха, че е възможно програматорът да е слабото звено - на 6г, но ми убягва логиката да не може еднократно да стартира работа на топъл режим сутрин, а после да си следва зададената програма...
ESPACE - майстор
Какво е управлението(термостата)? Котела кой модел е?
Котелът е Victrix Exa, а терморегулаторът е TYBOX-137
съб фев 12, 2022 12:43 pmESPACE написа:
Какво е управлението(термостата)? Котела кой модел е?
ESPACE - майстор
Жичен или безжичен е Tybox-а?

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: