Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стоян Славев - специалист
LazarGanev написа:
Стоян Славев написа:
Здравейте,нов съм във форума.Прочетох доста но не мога да стигна до правилни настройки.Котела е 40кв.бърнит,горелка 35кв. Еко пел. Темперстура на изходящата вода 64гр. Буфер нямам,но за сметка на това имам много вода в системата,дълги маркучи.Отоплявам 160м2,дву етажна къща и два боилера по 100 литра , с външна и вътрешна изолация,пвц 5 камерно и единичен стъклопакет.Имам стайни термостати без лирите и стаен термостат.Въпроса ми е къде бъркам,настройл съм горелката на 23кв. Изгорелите газове на макс са 180гр.На макс харчи по 4.6к пелети с калоричност 5.05кв. Пускам го по 3 часа сутрин и вечер,плаши ми се окото като гледам разхода почти 30кг. На ден за 6 часа :shock: Чудя се дали да не го оставя да държи някаква температура през деня за да не изстива водата,или пък стайте изстиват.Моля знаещите за съдействие.
Къде бъкаш ли? Ами:
- първо и основно си сбъркал с покупката на този котел и тази горелка
- второ бъркаш в избора на мощност - за тази опакована къща според моя скромен опит са нужни не повече от 10кВт за най-студеното време и не повече от 5кВт сега през ноември. Но тези малки мощности са непостижими за твоят котел и горелка
- трето бъркаш в настройката на горелката, щом имаш "добив" по 1 шепа неизгорели пелети пелети на час от пепелника :)
Един буфер 1000 или поне 500л, подвързан обаче по подходящ начин, ще поправи доста от грешките. Но това са едни 2К отгоре :cool:
Ясно,настройвал ли си такава горелка,ако си дай някакъв жокер.На режим он/оф или на модулация ще бъде по добре?
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямам опит с тази гоелка и нямам желание да го придобивам. За мен тя е безперспективна. Бита карта, като златния огън. Само се чудя как така при работа на 60% от мощността падат неизгорели пелети и то много. Какво ще е на пълна мощност :? ? Може би вентилаторът е много и ги издухва :? ?
filmatoplo - майстор
тази горелка копира Фероли р12 по конструкция, така че .
filmatoplo написа:
Тояга парти...
И сега какво да правя :?
mitashki911 - специалист
filmatoplo написа:
Това май е жокера :? :idea:
LazarGanev написа:
Нямам опит с тази гоелка и нямам желание да го придобивам. За мен тя е безперспективна. Бита карта, като златния огън. Само се чудя как така при работа на 60% от мощността падат неизгорели пелети и то много. Какво ще е на пълна мощност :? ? Може би вентилаторът е много и ги издухва :? ?
Забравих да спомена,котелното е на 13м. От къщата,външната изолация е 5см.имам маркучи по 16м. До опредекени радиатори и около 55м2 дограма,което предполага много загуби.И все пак на първо време ще поръчам турболатори,а след това?
Стоян Петришки - специалист
Стоян Славев написа:
LazarGanev написа:
Забравих да спомена,котелното е на 13м. От къщата,външната изолация е 5см.имам маркучи по 16м. До опредекени радиатори и около 55м2 дограма,което предполага много загуби.И все пак на първо време ще поръчам турболатори,а след това?
От къде си ? може да има някои от маисторите във твоя раион
bobi65 - специалист
Стоян Славев написа:
От Благоевград съм
Отхвърлям мнението че ти е голям котела... точно толкова ти трябва...за да накараш котела да работи в оптимален решим ти трябва да му подаваш 20 кв. мощност който да усвой с високо КПД на 40 кв. е максималната му мощност но с лошо КПД ..

за да го вкараш в норми горивният процес за всяка всяка различна партида пелети ти трябва газ-анализатор или това което Аз съм измислил и правя на заинтересуваните..
прочети в тези тема:
Ламбда контрол на котел viewtopic.php?f=10&t=35553

както и мненията ми в тази тема от миналата година ( към средата на темата )

Ако имаш път към София ела и огледай нещата на място за да направиш системата си над 50 процента по ефективна.

всеки от участниците в това уравнение има огромно значение за крайният резултат..

давам ти пример.... котела примерно му дават КПД при оптимална мощност 90 процента но при максимална е 77...
горелката .. при оптимална 93..... при максимална 83....
настройките при добра настройка ( ламбда 1.6) .. КПД на горивният процес 97... при лоши 77

резултата ще е следният .. в добият случай... 0.90 х 0.93 х 0.97 = 0.81 или (81 процента общо КПД)

в другият случаи е 0.77 х 0.83 х 0.77 = 0.49 ( 49 процента КПД)

При мен котелното се превърна в лаборатория с всякакви видове датчици и измерванив..
с последните си сензори за измерване на " СО " и вкарването на ламбда в зависимост и от СО ..под 100 ppm КПД го докарах до 93.48 процента ..на системата

някой ще попитат как съм го измерил... миналата година в края на сезона успях да монтирам специализирана сондаза температурата в горивната камера която мери до 1500 градуса
там измервам температури 1320 градуса на газовете на върхът на факела..
другият ми термометър в средата на изходяшите газове достига до 86 градуса след последните промени по турбилизаторите..
отук и КПД..

1320 - 86
------------- = 93.48
1320

нямам загуби нито от неизгорели СО.. нито от твърдо гориво.. пепелта ми за 15 чувала е 1.1 кг.. което е под 0.5 процента
Вероятно има и някакво малка неточност но е факт че от 1320 градуса произведена температура от горивото губя само 86 градуса..
Последна промяна от bobi65 на съб ное 19, 2016 1:47 pm, променено общо 1 път.
bobi65 написа:
Стоян Славев написа:
От Благоевград съм
Отхвърлям мнението че ти е голям котела... точно толкова ти трябва...за да накараш котела да работи в оптимален решим ти трябва да му подаваш 20 кв. мощност който да усвой с високо КПД на 40 кв. е максималната му мощност но с лошо КПД ..

за да го вкараш в норми горивният процес за всяка всяка различна партида пелети ти трябва газ-анализатор или това което Аз съм измислил и правя на заинтересуваните..
прочети в тези тема:

viewtopic.php?f=10&t=35553

както и мненията ми в тази тема от миналата година ( към средата на темата )

Ако имаш път към София ела и огледай нещата на място за да направиш системата си над 50 процента по ефективна.

всеки от участниците в това уравнение има огромно значение за крайният резултат..

давам ти пример.... котела примерно му дават КПД при оптимална мощност 90 процента но при максимална е 77...
горелката .. при оптимална 93..... при максимална 83....
настройките при добра настройка ( ламбда 1.6) .. КПД на горивният процес 97... при лоши 77

резултата ще е следният .. в добият случай... 0.90 х 0.93 х 0.97 = 0.81 или (81 процента общо КПД)

в другият случаи е 0.77 х 0.83 х 0.77 = 0.49 ( 49 процента КПД)

При мен котелното се превърна в лаборатория с всякакви видове датчици и измерванив..
с последните си сензори за измерване на " СО " и вкарването на ламбда в зависимост и от СО ..под 100 ppm КПД го докарах до 93.48 процента ..на системата

някой ще попитат как съм го измерил... миналата година в края на сезона успях да монтирам специализирана сондаза температурата в горивната камера която мери до 1500 градуса
там измервам температури 1320 градуса на газовете на върхът на факела..
другият ми термометър в средата на изходяшите газове достига до 86 градуса след последните промени по турбилизаторите..
отук и КПД..

1320 - 86
------------- = 93.48
1320

нямам загуби нито от неизгорели СО.. нито от твърдо гориво.. пепелта ми за 15 чувала е 1.1 кг.. което е под 0.5 процента
Вероятно има и някакво малка неточност но е факт че от 1320 градуса произведена температура от горивото губя само 86 градуса..
Благодаря ти bobi65.От теб видях и сложих тръба за гопъл въздух за горелката,но не мога да намеря поплообменник,сложил съм тръба ф 130 от вентилатора до в близост на комина около 2 метра е но не съм сложил коминен вентилатор,а относно ламда сондата,какво мога да оптимизирам по системата,за да намаля разхода

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: