Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Двата етажа са с обща площ 100 кв.м. гаража е под първия етаж и се топли като стая. Иначе съм на 20 км. от София.
Този разход обаче е като през седмицата през деня е 18 гр. и следобяд започва да затопля до 23 гр.
прави ми впечатление, че по пепелника се образува нещо като шлака. Това всеки път ли трябва да се стърже? :shock:
filmatoplo написа:
Да.
Дали ако си сменя моя котел с такъв за пелети ще падне разхода?
шоп - майстор
Resident666 написа:
Дали ако си сменя моя котел с такъв за пелети ще падне разхода?
Зависи от много неща. Може и да остане същият...а може и да се вдигне дори :shock:

какъв ти е котела, комина и колко е температурата на димните газове?
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
доизгаряне без да докосва пламъка студени повърхности ..
bobi, подреди го малко този котел отвътре и отвън, примерно така
Прикачен файл:
DSCE952.png
bobi65 - специалист
6osi6 .... правил съм подобни експерименти с вътрешното пространство... на картинка изглежда добре... обаче на практика е много по зле от очакваното..
За да работи добре трябва да има плоча върху долните ребра където е също топлообменник.. както и на страничните стени в долното ниво.. от тук следват два извода до който съм стигнал и едва ли си се сетил за единият от тях,,
1. пепелта ми се събира само в задният край защото другата част е покрита от плоча.. това налага често почистване...
2. Второто обаче е по важно.. Плочите които ползваме са Вермоколит.. 2.5 см. до 1200 градуса..
Правил съм измервания и се оказва че са лош проводник на топлина,, Среаната която е към пламъка е супер.. напича се и държи.. и доизгаря летящите жарчиси на 100 процента.. но от обратната страна на плочите е много по ниска температурата... Играл съм си и съм замервал с газовата горелка.. Мога да кажа че коефицента на топлинно съпротивление е 1.6... Тоест при 1000 градуса от обратно е 625... Имайки в предвид това и като бях облицовал от долу добре котела се оказа че сум си намалили топлообменника на котела сериозно

в сегашната ми подредба имам изцяло свободен топлообменник на долните ребра.. и само 50 процента са с такива плочи който да са като изолатори на страничните стени..
Другата ти идея да мина под котела с въздуховода е добра но ако се прави наново системата.. сега няма как да стане.. отдолу е здрав стоманобетонен фундамент

А в интерес ма спорта днес ми хрумна и направих една страхотна доработка към главата на горелката като не съм очаквал нещо особено да се получи... обаче то се оказа с страхотен ефект.. директно се отрази на КПД и на изходящите газове... слязоха на 75- 77 градуса а температурата на факела се дигна на 1460 градуса... изчисленото КПД скочи до 94.8 процента..
Ще го наблюдавам два дни да видя дали няма да има странични ефекти..
шоп - майстор
bobi65 много съм любопитен относно това подобрение на горелката. Ще се надявам да споделиш ако си доволен след теста.

Относно плочите на върху ребрата ( скарата ) си е така. Изисква по-често почистване. Обикновенно ако виадруса го чистя на 2 седмици веднъж, то с шамота вътре трябва да се чисти всяка седмица. Поне с прахусмукачка да се обере пепелтта по краищата, защото почва да връща дим из вратичките като го надуе вентилатора.
bobi65 - специалист
шоп написа:
bobi65 много съм любопитен относно това подобрение на горелката. Ще се надявам да споделиш ако си доволен след теста.

Относно плочите на върху ребрата ( скарата ) си е така. Изисква по-често почистване. Обикновенно ако виадруса го чистя на 2 седмици веднъж, то с шамота вътре трябва да се чисти всяка седмица. Поне с прахусмукачка да се обере пепелтта по краищата, защото почва да връща дим из вратичките като го надуе вентилатора.
Здрасти... и сега ще ти го кажа... Хрумна ми вчера да опитам да удължа главата на горелката с изрязано парче вермикулит по профила на горелката.... Изрязах бавно и внимателно една форма като геврек с еднакви вътрешен и външен диаметър като на главата на горелката и с дебелината на вермеколита 2.5 см...Изкопирах и пробих и отворите си за вторичен въздух и с една външна скоба и малко силикон си я лепнах на челото... Идеята ми беше малко по дълга камера и ошамотена от пред... Явно обаче се напича на макс понеже не се обдухва от първичният въздух от вътре се получи невероятен ефект
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
1. пепелта ми се събира само в задният край защото другата част е покрита от плоча.. това налага често почистване...
2. Второто обаче е по важно.. Плочите които ползваме са Вермоколит.. 2.5 см. до 1200 градуса..
bobi, що ме излагаш, не мога да разбера :?

Целта е пепелта да се събира на едно място и по-малка част от нея да достига до последния ход.
Плочите които ползваме са 100% шмиргел, от тези
Прикачен файл:
SCE852.png
не са Вермикулит, издържат до 1670°C.
bobi65 написа:
Другата ти идея да мина под котела с въздуховода е добра но ако се прави наново системата.. сега няма как да стане.. отдолу е здрав стоманобетонен фундамент.
Това се вижда от чертежа на котела ти.
Прикачен файл:
DAUC3.png
DAUC3.png (43.11 KиБ) Видяна 1601 пъти
Дал си отвор отдолу и стрелки с 0°C и 10°C.
шоп - майстор
bobi65 написа:

Здрасти... и сега ще ти го кажа... Хрумна ми вчера да опитам да удължа главата на горелката с изрязано парче вермикулит по профила на горелката.... Изрязах бавно и внимателно една форма като геврек с еднакви вътрешен и външен диаметър като на главата на горелката и с дебелината на вермеколита 2.5 см...Изкопирах и пробих и отворите си за вторичен въздух и с една външна скоба и малко силикон си я лепнах на челото... Идеята ми беше малко по дълга камера и ошамотена от пред... Явно обаче се напича на макс понеже не се обдухва от първичният въздух от вътре се получи невероятен ефект
Има логика, но горлката ти с хоризонтален факел ли беше?
bobi65 - специалист
6osi6 , оправих си чертежа.. не бях се загледал в стрелките.. благодаря за посоченото разминаване. А за тези плочи зная... преди 3-4 години когато подхванах реконструкцията на котелното дадох много пари за такива плочи и от Русе и от Елин Пелин завод "Шамот"
тази която е изложена на директен пламък изкарва 20 дни и се пука.. сменявам , псувам и след 20 дни пак... тогава разбрах за Вермикулит плочите и се насочих към тях.. И са супер.. кроят се като в час по трудово с трионче винроверта и силикона . Издържат без забележки.. Единствено е че имат изолационен ефект.. но това е и плюс понякога.. Аз в тази плоча която е пред факела на горелката съм пробил странично 4 мм отвор и съм вкарал вътре термодвойката която е до 1110 хем е защитена от директен пламък хем мери към 920 гр.. и пресметнато с коефициента ми дава представа какво става в горелката..

А иначе отделението на пепелника ми е много малко, високо е към 7-8 см. и ако пепелта се събира само в единият край трябва да отварям котела през ден.. А така тя се разполага равномерно навсякъде и когато се сетя да почистя котела тогава го отварям , през 8-10 дни

А ето и променена схемата.

Прикачен файл

Ferolli s plo4i-3.jpg

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: