• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
tonkata написа:
2v6 написа:

Кондензатора на климатика е това, което загрява (при кондензирането на фреона се отделя топлина)

Аз с това не съм съгласен. Фреонът се нагнетява от компресора и при това се загрява (във вид на газ) после достига до кондензатора и там постепенно се охлажда, при което се втечнява.
Но това няма значение, защото е извън темата. А иначе схемата направо ме трясна. Какъв вентилатор трябва да има на изхода на комина.
Вземете с dalgia и пак прочетете принципа на работа на климатиците и ако не ви стане ясно елате в моята "лаборатория" да ви го покажа нагледно...

На изхода използвах центробежен вентилатор - много е удобен за монтаж върху вертикална тръба.
2v6 - майстор
dalgia написа:
...И кой ти казва че трябва да са на гъсто топлопроводящите пластини , та в края на комина имаш 20-60 градуса.Това нещо се изработва а не буквално да го хвърлиш в комина.
Пак си провери в книжките кое е кондензатора на климатика! Просто посочваш грешния елемент.

Зимно време ковпресора надува фреона във вътрешното тяло и там става кондензация на фреона под налягане при което се отделя топлина, затова в случая вътрешното тяло е кондензатор. Компресора смуче от външното тяло, там под вакуум фреона се изпарява при което се отнема топлина от външния въздух, дори при отрицателни температури - в режим отопление външното тяло е изпарител.

Щом ще се изработва допълнително изпарителя съм съгласен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
takezo написа:
Може ли лекинко да се присламча и да питам с какво гориво ще получите температура от 1000°C :?
Няма проблем да се получат и над 1000 градуса, ако има достатъчно кислород. Я си спомни откритите ковашки огнища с духалка.
Takezo Sensey - модератор
Iliev Labs написа:
:) С дърва. Такива, най-обикновенни.
Пичове, вие в тая тема,май сте написали повече постове, от колкото сте прочели?
Чета Ви аз най редовно, но все пак си мисля, че с дърва нЕма да стане ... дано да бъркам .
Да не се хвърлите сега в безмислени спорове да ме убеждавате.

Просто попитах . :-D
С ръка на сърцето Ви стискам палци и желая успех в начинанието !
Matchless - специалист
Стават с дърва 1000 при подходящи условия...Ама се сетих за един в казармата дето палеше печката с тротил...та по едно време ходеше с една вежда и половин бретон:)
Харалампи - специалист
takezo написа:
Iliev Labs написа:
:) С дърва. Такива, най-обикновенни.
Пичове, вие в тая тема,май сте написали повече постове, от колкото сте прочели?
Чета Ви аз най редовно, но все пак си мисля, че с дърва нЕма да стане ... дано да бъркам .
Да не се хвърлите сега в безмислени спорове да ме убеждавате.

Просто попитах . :-D
С ръка на сърцето Ви стискам палци и желая успех в начинанието !
И аз съм на това мнение. В дървата има много вода и разни салтанати. За изпаряването на водата отива много енергия. Освен това когато дървата са на големи кютуци повърхността по която става горенето е по-малка в сравнение с горелките които разпръскват горивото или въглищата които са общо взето на буци.
2v6 - майстор
ronik написа:
2v6 написа:
Това са схеми на двата варианта - инсталация с "топлина беглец", и с "комин ловец".

Допълнителния "комин" има следните предимства:
1. "Улавя" топлината от дима.
2. Намалява дима през съществуващия комин до минимум - там замърсяването рязко намалява.
3. Помага в случаи на слаба тяга от съществуващия комин - камината няма да пуши дори при първоначално разпалване.
Интересна идея. Според теб колко % от газовете ще минат през комина и колко през допълнителния? Не е ли по-добре двата топлообменника да са направо на основния комин?
Зависи от вентилатора за димните газове - ако е прекалено мощен може освен дима да засмуква и студен въздух от комина.

Ако е на основния комин той няма да тегли когато спре тока. А и трябва да е от неръждаеми тръби по които да се стича кондензата.
2v6 - майстор
takezo написа:
Може ли лекинко да се присламча и да питам с какво гориво ще получите температура от 1000°C :?
При пиролизните котли на дърва (като моя бивш) горенето става при температура над 1000°C:
Изображение
Antonii - майстор
Значи, колеги гледам ви, че се опитвате да откриете топлата вода.
Е тя е открита отдавна и се нарича - котел утилизатор(сам по себе си представлява един газо-воден топлообменник).
Но за ваше съжаление е приложима само за газови котли и чрез нея КПД на котела може да мине 100%. :-D
За твърди и нефтени горива е приложима единствено при изгаряне чрез т. нар. газификация, която в момента е приложима само за промишлени цели.
В бита може би пиролизните котли да се доближават до този начин на горене при използването на пелети с ниско пепелно и влагосъдържание.
Takezo Sensey - модератор
2v6 написа:
takezo написа:
При пиролизните котли на дърва (като моя бивш) горенето става при температура над 1000°C:
]
Благодаря :-D :respekt:
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: