• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Сметки няма да ти правя ти сам знаеш как а и горе е описно, всичко е много индивидуално, и на един му харесва на друг не. Давах само примери.
И с тоя буфер се хванахте, нокой не задължавам и не казвам да ме слуша, просто е един от многото варианти , но не е задължителен, може и само с колектори.

Стига с тия 6000 лв де, като не ти се дават пари туряй слама, или ако имаш вата без пари. Или може да го зариеш в земятана 4 метра дълбоко (багера ще ти вземе 100лв за копане) и без да туряш никви изолации самата пръст е изолатор но по лош и има загуби които може да компенсираш с по голям буфер, и при положение че слънцето ти е без пари.
И такъв експеримент правим но иска много време за анализ и осмисляне на резултатите, така че се въздържам засега да коментирам.
ivan_v - специалист
Zurlata написа:
...в софия на едно място дето монтирахме имаха 10 см изолация и ПВЦ дограми и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец в най големите студове миналата година....
...Това дето ви го пиша е от теорията и от практика - правили сме го, имам и снимки ....
Според мен е невъзможно да стоплиш къща в София с 625 W ( 625W x 24h x 30d =450KWh ) в най-големите студве на зима, като тази сезон 2011-2012г.
filmatoplo - майстор
Не знам как точно би се усъществило , но помня че -Термосите -използваха празна двойна стена вместо изолация :wink:
Zurlata - специалист
ФИЛМА ти само ни пускаш мухи тука :-D пък ние да се згъваме да ги осъществяваме.... всъщност искаш да кажеш да туряме(по скоро да изсмучим) вакуум между стените. :? , .....почвам експерименти :group3g:

Ahmakov каза написа:
...До тук и дума не съм казал, за източника на топлина....

аз ше се цитирам:
Zurli4a каза написа:
* Параболичния концентратор не е икономически изгоден за малки размери под 10-20 квадрата
навремето мислех обратното ама тогава бех още лешпер :-D !

* Параболичния концентратор е много икономически изгоден в индустрията, хотели ресторанти и др. .
, но не и за къщи оборудван с буфер щото е скъпо, и човек на заплата или бабичка с пенсия не може да си го позволи, но има пазарни ниши където има голяма файда от него, един ден и тва ще стане!
Ahmakov - специалист
Zurlata написа:
...Фактически излиза че параболичен концентратор е изгоден само за големи хотели, ресторантри и производствени процеси или там където трябва много вода и/или високи температури над 150`C и високо КПД при ниска слънчева радиация...
С това съм съгласен по принцип.
Zurlata написа:
...Значи това е търсим такъв човек ако има истински мотивирани хора може да направим среща на място и да ги въведа в ситуацията, щото тя е по сложна отколкото мога да опиша с двасе реда!...
За да привлечеш съмишленик или инвеститор, трябва да си честен с него. С общи приказки и бакалски сметки няма да стане. Още по малко с обещания за светло бъдеще...
Zurlata написа:
... И да разбия още един мит: "...Не можело да се складира топлина(енергия) от лятото чак до зимата и да се ползва....",
- да неможе, при класическите изолации дето са от 2- 5 см, дето били незнам си кви иновативни и дрън-дрън глупости
но при изолация на буферния съд от порядъка на 1-1,5метра (ЕДИН МЕТЪР ) вата , тогава може и сме го тествали... Няко ше каже ми тя 1,5метра ватата струва пари, да струва но струва колкото са ви загубите на енергия за 5 месеца от същия буфер с изолация 5см.( ако приравним тая енергия към днешна дата да си я купите от енергото.)...
Това даже не сте си направили труда да го сметнете, а не да го експериментирате. Затова те питах:
Ahmakov написа:
... Какви ще са загубите на буфера, при 300мм и при 1000мм изолация и каква ще е цената на едната и другата изолация? ...
Трябваше да изчислите за 4 - 5 типоразмера ( различни мощности ) какви буфери, с какви габаритни размери, с каква и колко изолация, ще имат най малки топлозагуби, като същевременно са и най евтини.
Приеми го като градивна критика, не като заяждане. Подходете малко по професионално. Защото като изтропаш на някой буфер с 1 - 1,5м изолация, температура на водата в целия обем на буфера 95С и смятай, че си задраскал и това, което сте направили с концентратора.
Zurlata - специалист
.....Това даже не сте си направили труда да го сметнете, а не да го експериментирате. Затова те питах:..........Трябваше да изчислите за 4 - 5 типоразмера ( различни мощности ) какви буфери, с какви габаритни размери, с каква и колко изолация, ще имат най малки топлозагуби, като същевременно са и най евтини.........
Ти откъде знаеш ние кво сме правили , смятали , тествали и писали, да не си бил с нас. Не 5 ами 15 различни размери с буфери и с изолация от пореста гума, фибран , вата, слама, папур, перлит, итонг и др. сме тествали кое при кви дебелини какви загуби има и колко изолира. Тва с тая температура 95`C дето се заяде искаш ли да се хванем на бас че след като включи помпата и водата се раздвижва и до края на деня температурите са почти изравнени в целия буфер за което спомага и много добрата изолация, бях ги накичил буферите с цифрови датчици през 10 см по цялата височина.... 3 години само с това се занимаваме, и с колектора начин на задвижване щото със стъпкови мотори не става както си мислят някои(вкл. и аз навремето) , и с различни отражателни повърхности, и с различни абсобционни покрития, платихме и на хора от Shot (сигурно знаеш кои са) да се консултираме и с тях, и за всичко отидоха пари за един апартамент и ти искаш да ти снеса наготово подробната информация, тестовете, и резултатите, барабар с чертежи, и софтуера сигурно, може ама тези неща ще ги научи бъдещия съдружник ако се появи такъв.
Даже това което съм споделил с вас за без пари е много, някой друг (и ти ) на мое място и толкова нямаше да каже, а щеше да си прави траичо.
2v6 - майстор
Zurlata написа:
Здравейте Пичове и п..!

как сте измислихте ли безплатната енергия! Щото аз стигам до извода че такава няма :-D Незнам дали това дето пиша е за темата, ако не е модовете да трият.

Става въпрос за онази щуротия параболичния концентратор. Е видя се че може да работи и тази идея като такава е осъществима ама с някои НО...
В началото като почвахме както всички ентусиасти (гледам и в един друг форум варвят по моите стъпки преди години... и аз бех заблудена о...), си мислим че нещата са прости, да ам не, както беше казал ОНЯ времето и парите дето си планувал за един проект ги умножаваш по числото Пи и за всеки случай по 2! Аз тогава не ми се вярваше много ама питай ме сега де!
Ходих до Стара загора има тестова лаборатория за еропейска стандартизация и издаване на сертификати. Ставаше въпрос за платките и други неща по колектора. Трябва да отговарят на EN........ около пет стандарта и директиви + сейфти директива + магнитна устойчивост и смущения и т.н. и изискванията са много високи (то така и трябва да е де..) , но без тези тестове (а те са много пари!) не може да се продава и да се предвърне идеята в бизнес и пари квато беше целта. Там дори тестват какви отровни газове ще отделя платката при запалване (сейфти директиви...) и се оказва че не може да се ползват всяко реле или кондензатор и букса от парвия магазин!
И стана така че всичко почва почти отначало нови платки, електроники, кутии .... и пари, и почвам да се осещам че аз и колегата може и да можем да го направим но всичко ще си остане само един динозавър и прототип, нужни са финанси, мениджмънт, и пазарен нюх.
Та що ви говоря тия глупости ли, щото тази идея до тук глътна малко над 60000лв(60 Хиляди.) и е свършена само на 90% , а останалите 10% ще глътнат като гледам още толкова щото сега трябва да се доведе до комерсиален вариант със взичките му папирщини, сертификати, разрешения , пазарни политики и т.н. Та значи видя се че параболичния концентратор е много ефективен но иска и сериозна инвестиция и нещата излизат извън хобито вече, ние продължаваме да драпаме но ще е нужно да се намеси трета страна да се грижи за мениджмънта, пазара и да осигури останалите финанси нужни за довършването до комерсиален продукт. Значи това е търсим такъв човек ако има истински мотивирани хора може да направим среща на място и да ги въведа в ситуацията, щото тя е по сложна отколкото мога да опиша с двасе реда!
Продължаваш да доказваш, че имаш дар слово =D>
Не разбрах какво огледало в крайна сметка направи :?
Щото това все още работи:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 33#p127233

Очевидно обаче колектор с параболично огледало става само за хоби, именно защото цената няма значение :idea:
Zurlata - специалист
Драсти V6, приятно е да срешнеш стари муцуни :-D !
Очевидно обаче колектор с параболично огледало става само за хоби, именно защото цената няма значение
.. така е но при големи размери над 30-40 квадрата цената вече се получава и няма колектор който да го бутне, по горе някъде писах 50 кв. параболичен на цена 12000лв, и мощността която дава могат да ти я осигурят 25-30 вакуумни SEIDO 10-20 които биха стрували над 50000лв, демек 12 срещу 50 хилки : ко праим?!!!
Ама уви не и за хоби :| !

Три от най фундаменталните проблеми по тоя колектор се оказаха отражението демек огледалото, абсорбционното покритие и управлението:

за огледалото кви ли не шашми и проби правихме, и с неръждаема полирана ламарина навремето си мислех че става, да то става ама като я занесохме на един спектрометър в една лаборатория и след разни други тестове се оказа че отражението и е 50%, и между другото много се загрява като я пече слънцето! После полирахме листове алуминии ставаше по добре но пък той след 1 година на вятър примесен с прах се матира постепенно. Поръчашме накрая от китай 1000квадрата(щото по малко не можело :x ) полимерно огледало на руло с нанесен 50 микрона алумий та правихме и машина с печатарски валяк да го лепи върху неръждавейката..... и още кви ли не други глупости а ко ви кажа ще се смеете. И постепенно взех да осъзнавам че тестовете с това огледало взеха да излизат много дебело и на ръка няма да стане, и се видя че параболичен колектор за бабички с пенсия не може да се направи, и след като се премирихме с цената се оказа че ей тва е истината: Alanod - MIRO-SILVER
Прикачен файл:
Ogledaloto na alanod.jpg
Ogledaloto na alanod.jpg (31.22 KиБ) Видяна 2684 пъти
не се драска даже и със сшурка като го търкаш отгоре, а за отражението ... нека замълчим!

Със абсорбиращото покритие същите перипетии, месеци труд, време и пари, накрая една консултацийка със Shot зада разберем че нещата не такива каквито изглеждат и че "черното" за човешкото око не означава черно и за светлината. Например обикновенна черна боя не става(освен за хоби) щото вътре тя е 90% смола или полимер, и само 10% даречем(не се хващайте конкретно за цифрите..) пълнител, а смолата първо е лош проводник на топлина, второ голямо инфрачервено лъчение има и трето отразява в много голяма степен, това всичкото на око не мой се види но на спектрометър нещата лъсват такива каквито са!

Другия голям проблем задвижването. Със стъпкови мотори и актуатори 50 квадрата колектор не може да се върти, с актуатори от сателитна чиния също след 2 месеца постоянна работа се скапваха, има едни на HWIN много класни и много скъпи но с актуатор не можеш да завъртиш конструкция на +-85 градуса, освен ако не е ужасно голям и скъп и ще трябват два(единия като се разпъне продължава другия)
Освен това то се видя че няма да е за хоби а щом ще е комерсиален задвижването тряя да може да изкара поне едно 50-60 години на вятър дъжд прах..., което си е направо лудост, ноооо след много тестове , разходи, мислене, аналгин за главата и един приятел де е голям спец по асансьорите и се е нагледал на кви ли не механизми стигнахме до нещо. Оня колектор горе на снимката е стар модел, за 50 квадрата колектор се оказа че тряя безлуфтово, здраво, и надеждно управление(пък и що годе евтино) , щото ако има лувтове и след 5 години постоянно блъскане от вятъра следва умора на матеряла и криви огледала, спукване на стъклени тръби и още куп други мингечи! Това новото управление има изгледи да е добро а и не съм виждал някъде нещо подобно затова мислим да боднем едно патентче.

Тъй че гусин Ahmak(ov) , това че посещавам тоя форум за кеф и в постовете понякога се лигавя за отмора не значи че не приемам нещата на сериозно и задълбочено, и някой де не е минал по моя път да ми казва еди кво си че не съм бил направил все едно е бил с мен и знае кво съмправил айде молим ...
Спокойно мога да кажа че не са много хората в България в момента с моя опит специално в в сферата на параболичните концентратори рииш ли. :finga:
Ahmakov - специалист
Zurlata написа:
... Ти откъде знаеш ние кво сме правили , смятали , тествали и писали, да не си бил с нас. Не 5 ами 15 различни размери с буфери и с изолация от пореста гума, фибран , вата, слама, папур, перлит, итонг и др. сме тествали кое при кви дебелини какви загуби има и колко изолира...
Не е нужно някой да е бил с вас, достатъчно е да прочете "бисерите" дето пишеш.
Zurlata написа:
...Тва с тая температура 95`C дето се заяде искаш ли да се хванем на бас че след като включи помпата и водата се раздвижва и до края на деня температурите са почти изравнени в целия буфер за което спомага и много добрата изолация, бях ги накичил буферите с цифрови датчици през 10 см по цялата височина....
Zurlata написа:
... това за целия обем... ся да не задълбаваме толкова, серпентината на колектора е долу в ниското а серпентината от която черпиш енергия е в най високата точка на буфера(естесвено така че винаги да е под вода при каквито и темп.разширения на водата), и по този начин се получава едно постоянно движение на водата....
Коя помпа като включиш, водата се раздвижва така, че температурата на водата, се изравнява в целия обем? На горната или долната серпентина? Имаш ли си идея за какво говориш?
Ако е без серпентина и "дърпаш" по 625 W от буфера ( по твои изчисления ), имаш ли си идея какво количество вода "въртиш" и кога ще ги "врътнеш" тия 20м3, да не говорим да изравниш температурата на водата?
Още ли държиш да се хванем на бас?
Zurlata написа:
...3 години само с това се занимаваме, и с колектора начин на задвижване щото със стъпкови мотори не става както си мислят някои(вкл. и аз навремето) , и с различни отражателни повърхности, и с различни абсобционни покрития, платихме и на хора от Shot (сигурно знаеш кои са) да се консултираме и с тях, и за всичко отидоха пари за един апартамент и ти искаш да ти снеса наготово подробната информация, тестовете, и резултатите, барабар с чертежи, и софтуера сигурно, може ама тези неща ще ги научи бъдещия съдружник ако се появи такъв.
Даже това което съм споделил с вас за без пари е много, някой друг (и ти ) на мое място и толкова нямаше да каже, а щеше да си прави траичо...
Половин час четене обезсмислят три години безцелно трепане...Тази сентенция чувал ли си я?
Защо си мислиш, че ти си първия който открива колелото и топлата вода?
Това което аз се опитвам да ти кажа, за без пари, ако успееш да го разбереш, ще ти спести пари поне за още няколко апартамента.
Zurlata написа:
...Не ти трябва да се охлаждаш лятото с климатик, аз съм турнал една помпа 150W и смуча от кладенеца студена вода (лятото е 12`C) и я въртя през радиатор с перка (конвектор):ug: , вервай може да ти охлажда цялата каща на 25`C
...да не е в кладенеца, в градината и на тревата цяло лято в нашия двор е в като оазис - зелено , влажно, цветя, рози цъвтят и в най големите суши... , жената доволна и щастлива
Значи охлаждаш с конвектори цалата къща с вода 12С от кладенец дълбок...метра и с нея си поливаш градинката - оазис, с помпа 150W... :? :lol: :wink:
Zurlata написа:
Тъй че гусин Ahmak(ov) , това че посещавам тоя форум за кеф и в постовете понякога се лигавя за отмора не значи че не приемам нещата на сериозно и задълбочено, и някой де не е минал по моя път да ми казва еди кво си че не съм бил направил все едно е бил с мен и знае кво съмправил айде молим ...
Спокойно мога да кажа че не са много хората в България в момента с моя опит специално в в сферата на параболичните концентратори рииш ли.
Не е лошо човек да има самочувствие, ама ако има и малко покритие е още по добре, "рииш ли" (с) Zurlata.
Zurlata - специалист
Ахмаков, :finga: що човек да няма самочувствие. Ти да не си търговец на климатици, колектори, или буфери , пък аз взех че ги оплюх с "иновативната 5см изолация " и вакуумните дето хващат и в облачно време половин градус в бойлера! Разбирам че си засегнат ама ти из целия форум като гледам така правиш.
....Значи охлаждаш с конвектори цалата къща с вода 12С от кладенец дълбок...метра и с нея си поливаш градинката - оазис, с помпа 150W... :? :lol: :wink:
,
да това правя кво се хилиш не е ли възможно или тва в нас е някъв мираж, аз не искам лятото в нас да е 10 градуса а 25-27 когато вън е 35, а имам и изолация на къщата и ми е кеф, и що да не може.... опа гагнам стайл грешката е моя помпата е била 250W не 150 ама айде.
...Защо си мислиш, че ти си първия който открива колелото и топлата вода?....
нищо не си мисля, споделям само опит и мисли безплатно, които не претендирам да са 100% вярни, а тебе те е яд.
....Половин час четене обезсмислят три години безцелно трепане...Тази сентенция чувал ли си я?...
чувал съм я и съм изпил много аналгини заради болки в главата от четене, а ти когато след половин час четене направиш това което сме постигнали ние ела ми се обади.
....Ако е без серпентина и "дърпаш" по 625 W от буфера ( по твои изчисления ), имаш ли си идея какво количество вода "въртиш" и кога ще ги "врътнеш" тия 20м3, да не говорим да изравниш температурата на водата?...
мхм имам идея с 300W циркулационна помпа знаеш ли колко кубика на час върти или няма такава помпа????
я питай тука някое светило като ФИЛМА, Лазар, или Антон да те светнат!

А това доколко можеш да топлиш къща с 500KWh на месец много зависи, гурута като Антон или ЕмоZ ако се намесят и това може да ти сметнат. Ама и аз никъде не съм претендирал за правота ама нека се цитирам:
...и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец ...

демек не съм казал че е толкова и може ли или не, а че толкова пише на фактурата и на тази база дадох пример, може и изходните данни да не са много точни но принципа работи.
....Защото като изтропаш на някой буфер с 1 - 1,5м изолация,.....
едни други от СТС го подтвърждават това дето на теб не ти се вярва, ще цитирам господин Матеев дано да не се сърди:
Колкото до топлинните изчисления - мога да ти дам един много груб ориентир:
1 кубик вода консумира/отдава 1 киловатчас топлинна енергия за всеки 1 градус температурна разлика. Нататък смятай кубиците по градусите между студена и топла вода и ето ти киловатчасовете на акумулатора.
Колкото до топлоизолацията - ами там също е много лесно. Смятай че всеки 1 кв.м. площ от стената на акумулатора при изолация с 10 см. фибран губи топлинна енергия с мощност 0.4 W за всеки 1 градус температурна разлика.

Ще дам един пример:
Нека топлинния акумулатор да е куб със страна 1 метър. Следователно в него се събира 1 куб.м. вода и капацитета на този акумулатор е 1 kWh за всеки един градус температурна разлика. Ако приемем, че през лятото загряваме тази вода до 80 градуса, а зимата я охлаждаме до 30, то тогава този акумулатор ще може да съхрани 50 kWh топлинна енергия. Нека да приемем, че съхраняваме този куб в мазето, където имаме константна температура от 10 градуса. Площта на този куб е 6 кв.м. Следователно мощността на загубите на топлина при 10 см. фибран ще са 6 кв.м. х 0.4W х (80-10) градуса темп. разлика или 6 х 0.4 х 70 = 168 W. Следователно за 1 час ще загубиш 168 Wh енергия, а за 6 часа - един цял kWh. Губейки топлина водата в акумулатора се охлажда, а с това намаляват и загубите. Тоест формулата е малко по-сложна, но дори и така се вижда, че до 1 седмица водата в този акумулатор ще е изстинала. Ако наистина искаш да издържи до зимата, и при това водата да е загубила само 10-15% от енергията, ще се наложи слоя фибран да е с дебелина 1 или 2 метра.

Всъщност това е и проблема на сезонните топлинни акумулатори. Нуждаем се от топлоизолация, по-добра от фибрана.

Аз повече няма да пиша щото от хора като теб ме заболява главата и ме хваща яд че съм бъхтал толкова.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: