• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vankovarnata - специалист
phoenix написа:
м даааа, феникса с маняшкото табло :-D :partyman: :partyman: :partyman:
Приятели, просто не знам какво да кажа... всичко си работи повече от перфектно, купих си един конвектор и сега ще го закача и него някъде по трасето, за проба.
Всичко като върви без грешка, как да не счупиш нещо, че да си намериш работа :supz:
п.с.
напоследък си мисля, че тези топлообменници които слагаме повечето 50/24 на каори са малко малки за "Отопление – 5.8 KW(1.7-7.7)". Отоплителната му площ на каорито е около 0.561m², гледах една таблица на топлообменници HRALE, където за Термопомпа с мощност на отопление 8кW дават топлообменник с площ ca. 0,94 m². Което ме навежда на мисълта, че май нещо ни куца в пресмятането на необходимия ТО за дадена Р.
за сведение: http://www.dieterhoeven.de/?site=produc ... abdaa7fd0f
жужъла го превежда горе долу добре. И това е точно за Термопомпени изпълнения, като накрайниците са за свързване директно към климатика направени с конуси.

На машина с 6кв. номинал и почти 9кв. максимал ползвам SR-B3-23-40 - 9.2 kW - 0.92m² - 40 - 1/2" - 3/4" и се справя идеално без да го товаря.
kfr32 - напреднал
Колега много внимателно съм следил твоята тема при направата на моята система но едно ми е интересно взимаш ли предвид големината на ТО и дължината на тръбите до боилера и дали ти си
диливал фреон или го оставяш фабричното количество.
phoenix - специалист
kfr32 написа:
Колега много внимателно съм следил твоята тема при направата на моята система но едно ми е интересно взимаш ли предвид големината на ТО и дължината на тръбите до боилера и дали ти си
диливал фреон или го оставяш фабричното количество.
Към кой е този въпрос?
Аз топля бойлера с вода!
kfr32 - напреднал
phoenix написа:
Към кой е този въпрос?
Аз топля бойлера с вода!
Грешката е моя колега phoenix аз съм останал с впечатление че системата ти е изградена с тръби до боилера като ванковите.
Но все пак ТО трябва да се взима в предвид ако му сложиш по голям ТО може да се получи недостиг на фреон и как може да се изчисли колко е необходим?
Например най слабата алтерма на даикин има около 1,7 кг газ а нашите климатици които горе долу отговарят като мощност имат 1,5кг, няма ли някака спецификация или разглобена алтема да видим какъв ТО използват колко квадрата и брои пластини.
phoenix - специалист
Така де.
сега започва да ми става интересно, как точно се изчислява правилния ТО. От опит знам, че всичко работи оптимално добре, когато е сметнато и реализирано с правилните части, не винаги това означава най-скъпото!
п.с.
Записах една магистратура по Системи за Автоматизация на Сгради и изработване на сгради тип "Интелигентен дом"... учим интересни неща, ще видим...
phoenix - специалист
Такаааа излезе първата зимна сметка за ток:
04.10.2011 - 14.11.2011 = точно 80,82лв.
:partyman: :partyman: :partyman:
Трябва да се полее.
phoenix - специалист
За да сме коректни, излезе ми и сметката за ноември: точно 100лв.
Galy - специалист
Аз съм с 201лв за Ноември в сегашното ми жилище. Това е за малък климатик 5 часа на ден, бойлер нон стоп и конвектор на 21 градуса
phoenix - специалист
Ти коригира ли нещата за които говорихме?
и.... ЗА МНОГО ГОДИНИ НА ВСИЧКИ, пожелавам ви много добри нови идеи и много ниски сметки през новата година, както много здраве, късмет и пари разбира се :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: