• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sspoko - специалист
Искам да задам един въпрос може би много "рус" въпрос но възможно ли е серпентина на бойлер да се захранва с въздух вместо с течност? Това го задавам защото си мисля не е ли възможно лятото въздуховодите да бъдат пренасочени към серпентината на бойлер.
igt - специалист
Платинено рус въпрос!
Evgeniy - майстор
Мдаа, стана ми интересно и направих няколко груби сметчици.
За да получим енергия 5 киловатчаса трябва да загреем 375 кубически метра въздух от 40 на 80 градуса.
Ако е за 8 часа, са 46.8 за час или 13 литра за секунда.
Ако приемем, че топлината се предава цялата през серпентината може би не е невъзможно да се постигне такава скорост - 4-5 м/с.
Последна промяна от Evgeniy на чет мар 14, 2013 2:08 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Ако пропуснем факта как ще го загреем този въздух и как ще го заведем до бойлера, остава въпроса, каква част от енергията "ще вземе" бойлера при преминаването на въздуха през серпентината :wink:
Evgeniy - майстор
Ами той ще си е циркулационен от бирения колектор. Може би един автомобилен радиатор е по удачен в случая.
Здравейте,има и то е измислено.
търсете продукта TOPSOLAR http://www.grammer-solar.de немците са ни изпреварили чао.
Evgeniy - майстор
Да бе:
TopSolar 4.0 - 3.403,70 €
И това е най ниската цена за най малкия колектор и то само за него...
Все пак мерси за линка, Ако някой иска да почерпи идея ето го тяхното решение:
http://www.grammer-solar.com/cms/en/topsolar.html
delpx - помощник
Здравейте. Днес попаднах на темата и много се зарибих. Имам няколко бъпроса.

1. Къртите 2 дупки в стените за да можете съответно да вкарвате и изкарвате въздух от помещението към колектора ?
2. Крайщата на кюнците се сливат в нещо като куфарче в което влиза въздух от помещението след което минава през кюнците и влиза във второ подобно куфарче от кадето влиза в помещението ?
3. Защо е необходимо кюнците да се затварят в кутия покрита с стъкло ?
4. Каква е ефективноста на панела например при стандартно голям хол (на панелка) и външна температура около 5 градуса при слънчево време ? Интересува ме дали въобще има смисъл от такъв панел като подпомагащо отопление ?
Evgeniy - майстор
Здравей и добре дошъл в клуба.
И аз бях така зарибен и затова започнах, но все пак ако позволиш някои съображения:
1. - Има, включително и във форума препратки към комерсиални системи, които вкарват студен въздух отвън вместо циркулация. Ако се преглътне загубата на кпд предимството е във вкарването на свеж и сух въздух, който решава проблемите с конденза при новите дограми на стари жилища и подобрява вентилацията
2. "Куфарчета" са колекторната част на панела и тя е в двата му края
3. Как мислиш при 5 градуса външна температура и 60 градуса на кутийките има ли разлика дали са изолирани от околната среда?
4. Ако прочетеш темите по въпроса има конкретни отговори. При мен вдига на 18 кв. хол с 3 градуса над очакваната панел около 2 кв. метра. Както казва мечо пух колкото повече - толкова повече.
hladnia - специалист
sspoko написа:
Искам да задам един въпрос може би много "рус" въпрос но възможно ли е серпентина на бойлер да се захранва с въздух вместо с течност?
Много ще са загубите.
НО ето, и друга идея :partyman:
http://www.youtube.com/watch?v=faMl8r6uEmU
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: