LazarGanev написа: Ако обаче тази 20кВт горелка я сложим на 50кВт котел, който на дърва работеше неефективно в това жилище, то сега този голям котел ще усвои всичките 20кВт, произведени от горелката и ще ги прати към радиаторите. Оказа се, че при работа с пелетна горелка големия котел е по-ефективен от малкия, а при работа на дърва е обратно, разбира се ако са монтирани на една и съща система. Така че няма как да сравняваме КПД на котел при работа на дърва и пелети. Темата е много дълга и нямам време сега да се отпускам, затова само споменах това-оноваКак така котела ще усвои всичките 20кВт

geniya написа:Добре, може и така да е, айде аз като съм прост електроинженер може и да не разбирам толкова от топлотехника, много неща съм вземал от форума и благодаря на пишещите и знаещите.Но някой няма ли да покаже някаква графика за КПД на котли. камини и т.н., при изгаряне на различни горива и работа при различни температури.Нека да ги удари тук и да ни запуши ушите на нас лаицитеили иначе запитано:При коя температура на водата в системата има най-голямо КПД, потвърдено с някакви премерени данни, а не просто така казани.А Вие пак се отплеснахте за неща които са познати на всички, мисля...От толкова време Ви провокирам, ВАС разбиращите, ама никой не се връзва
Ако има наистина някакви графики и данни, дайте ги, смятам че не са тайна!Иначе такива твърдения звучат малко съмнително, като например: Абе така е не умувайте и спазвайте тези и тези принципи.ДА, има истина в твърденията Ви, моите уважения, но не може да няма някакви сметки, формули, таблици и т.н. да ни запушите устите.С благодарности към знаещите и пишещите в този форум.Но, ако се усъмните нещо в електротехниката и имате съмнения вадя и давам данни, формули, таблици и т.н. и тогава срещу фактите всички мълчат.
П.П.Ще чакам таблици, формули и т.н.Със здраве.