• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Ако обаче тази 20кВт горелка я сложим на 50кВт котел, който на дърва работеше неефективно в това жилище, то сега този голям котел ще усвои всичките 20кВт, произведени от горелката и ще ги прати към радиаторите. Оказа се, че при работа с пелетна горелка големия котел е по-ефективен от малкия, а при работа на дърва е обратно, разбира се ако са монтирани на една и съща система. Така че няма как да сравняваме КПД на котел при работа на дърва и пелети. Темата е много дълга и нямам време сега да се отпускам, затова само споменах това-онова :wink:
Как така котела ще усвои всичките 20кВт :-D :-D :-D Разбирам, че си го написал набързо колкото да опишеш идеята, но въпроса по-горе ми беше:
geniya написа:
Добре, може и така да е, айде аз като съм прост електроинженер може и да не разбирам толкова от топлотехника, много неща съм вземал от форума и благодаря на пишещите и знаещите.Но някой няма ли да покаже някаква графика за КПД на котли. камини и т.н., при изгаряне на различни горива и работа при различни температури.Нека да ги удари тук и да ни запуши ушите на нас лаиците :mrgreen: От толкова време Ви провокирам, ВАС разбиращите, ама никой не се връзва :roll: Ако има наистина някакви графики и данни, дайте ги, смятам че не са тайна!Иначе такива твърдения звучат малко съмнително, като например: Абе така е не умувайте и спазвайте тези и тези принципи.ДА, има истина в твърденията Ви, моите уважения, но не може да няма някакви сметки, формули, таблици и т.н. да ни запушите устите.С благодарности към знаещите и пишещите в този форум.Но, ако се усъмните нещо в електротехниката и имате съмнения вадя и давам данни, формули, таблици и т.н. и тогава срещу фактите всички мълчат.
П.П.Ще чакам таблици, формули и т.н.Със здраве.
или иначе запитано:При коя температура на водата в системата има най-голямо КПД, потвърдено с някакви премерени данни, а не просто така казани.А Вие пак се отплеснахте за неща които са познати на всички, мисля...
LazarGanev - "Велик майстор"
geniya написа:
Как така котела ще усвои всичките 20кВт :-D :-D :-D Разбирам, че си го написал набързо колкото да опишеш идеята, но въпроса по-горе ми беше:
Не, не съм го написал набързо :) ! Не знам как да го обясня на разбираем за ел. инженер език :? , затова ще го обясня по-просто. Представи си, че имаш една кофа 20л пълна с вода и 2 бидона - единия 18л, другия 50л. Ако изсипеш кофата с вода в 18л бидон, той ще прелее и част от водата ще се излее навън, но ако изсипеш кофата в 50л бидон, той ще поеме всичката вода от кофата. Така е и с топлообменниците -винаги е нужно топлообменника да е по-голям от източника на топлина. Сетих се - топлообменника е един проводник - винаги е нужно проводника да е с по-големи възможности от тока, който минава през него, нали. Естествено, че има някакви загуби.
geniya написа:
или иначе запитано:При коя температура на водата в системата има най-голямо КПД, потвърдено с някакви премерени данни, а не просто така казани...
Мога ли да задам контра въпроси от твоята област? При какво напрежение в ел. мрежата загубите са най-малки? Защо не се ползва по-високо напрежение в ЕРМ? Ако има някакво такова "най-добро напрежение" - защо в различни държави се ползват различни стандарти :wink: ?
За да се върнем в темата ще кажа, че формално погледнато би трябвало колкото е по-ниска температурата на водата, толкова са по-студени димните газове - значи по-малко топлина се изхвърля в атмосферата. Това обаче важи само за кондензните котли, които са проектирани за такава работа. При конвенционалните котли, за които говорим нещата са други, тук трябва да се съобразяват много други фактори, все пак обсъждаме котли на твърдо гориво, макар и пелетни. И все пак по стандарт замерванията на димните газове с газанализатор се правят при температура 70*С - сигурно има защо :wink:
fox_vt - майстор
За да се усвои 20 кв от тази горелка от 50 кв котел трябва изходящите газове да са с температура същата като тази на въздуха засмукван от горелката.Няма топлообменник на котел който да може да усвои всичко което минава през него,тъй като колкото повече намалява разликата в температурата между горещите газове и повърхноста на топлообменника ,толкова топлообмена става по малък.Вярвам че наистина си го писал набързо както предположи колегата и не си го осмислил както трябва :)
:-D Е, тук си прав, на практика е така, при всеки топлообмен има загуби, което си е нормално. Дори и при Херца е така :-D .
geniya - специалист
[/quote]

Мога ли да задам контра въпроси от твоята област? При какво напрежение в ел. мрежата загубите са най-малки? Защо не се ползва по-високо напрежение в ЕРМ? Ако има някакво такова "най-добро напрежение" - защо в различни държави се ползват различни стандарти :wink: ?
[/quote]

Загубите в ЕРМ зависят от много неща, материал на проводниците, дължина, сечение и т.н.За да са малки загубите напрежението се повишава за да може да се пренесе на по-голямо разстояние и загубите да са по-малки.Високото напрежение позволява да се използва проводник с малко сечение, защото мощността Р=U*I.За една и съща мощност с по-високо напрежение, трябва по-малък ток и оттам по-малко сечение на проводника, и обратно.За въпроса дали има най-добро напрежение, да има!Това е номиналното напрежение на уреда към който се подава, ако е по-ниско му е по-малко КПД-то, при по-високо ще се повреди.Има някакви граници от около 10-15% от напрежението.
Мисля, че аналогия не може да се използва, защото топлотехниката по принцип не е толкова точна наука.Спомням си в университета, имаше задачи от топлотехника на които отговора можеше да е от 1 до безкрайност и все беше верен.
geniya написа:
За въпроса дали има най-добро напрежение, да има!Това е номиналното напрежение на уреда към който се подава, ако е по-ниско му е по-малко КПД-то, при по-високо ще се повреди.Има някакви граници от около 10-15% от напрежението.
Имах предвид друго - в едни държави стандарта е 120В, в други 127В, в трети 220В, в четвърти 240В.....Ако има "най-добро напрежение", защо другите не го ползват? Не ми отговаряй, въпросът е риторичен, знам отговора
geniya написа:
Мисля, че аналогия не може да се използва, защото топлотехниката по принцип не е толкова точна наука.Спомням си в университета, имаше задачи от топлотехника на които отговора можеше да е от 1 до безкрайност и все беше верен.
Ако приемем, че си прав в някакъв смисъл, то точно това е отговора на въпроса ти "при коя температура на водата КПД е най-голямо" - при температура на водата 65-80 градуса :wink:
manobg - специалист
В крайна сметка купих стаен термостат и сега камината се пали 2 пъти дневно за по 1-2 часа. Предполагам заради топлото време разхода на пелети доста намаля. Забравих още в началото да спомена, че моята къщичка е малка и е изцяло отворена. Нямам врати освен на тоалетната и всичко се отоплява накуп. В този случай термовентилите стават излишни защото имам само 3 радиатора, които се намират в стаята с камината, бойлер и лира в банята. Термостата си вързах сам, наложи се да отварям кутията с управлението защото производителя не беше изкарал кабел извън нея, а просто беше забол един мост. Ще изчакам да застудее, за да мога да дам по-обективна информация относно разхода дневно.

Тук искам да отбележа, че купих 10 чувала пелети от моето село и камината много трудно ги пали. Често повторното палене не върши работа. Вероятно са мокри или нещо друго, което на мен не ми е известно. Приятел, който работи там ми е казал, че ги правят само от чисти дървета 70% чам 30% бук или дъб. Случва се по 20 минути да не може да ги разпали, а други пелети се възпламеняват за 2-4 минути. Стъклото се опушва доста за 24 часа и го мия с меглио всеки ден.
geniya - специалист
Не може да са мокри пелетите защото ще се разпаднат от водата :wink: Най-вероятно са различен размер от тези които ти се палят лесно, затова трябва да се коригира първоначалната доза за да покрият реотана достатъчно.Поне при мен се получава така.
hr.hristov57 - специалист
„hr.hristov57, моите уважения! Предполагам от неволна грешка в разсъжденията, а не тенденциозно, но това, което съм цитирал няма нищо общо с истината .”

Лазаре, не няма неволна грешка в моите разсъждения, а що се отнася до тенденциозно – сигурно имаш предвид споменаването на пел.горолка Грейко,то това е валидно за всяка една пелетна горелка монтирана на котел за твърдо гориво-просто съм цитирал комбинацията на Гения. Независимо от твоя опит с отоплителни инсталации,въобще не мога да се съглася с твоето заключение,че това което си цитирал от моя пост „ няма нищо общо с истината”.
Сметнатото от мен КПД 72% за посочената система/комбинация съм обяснил,че това е в най- добрия случай или смяташ,че на пелети ще е по-високо. КПД на котел за твърдо гориво е факт- аз несъм го измислил.Сравнително малка топлообменна повърхност също е факт, който ти самия с примера който си дал, независимо от достата АКО-та и извода „ Оказа се,че при работа с пелетна горелка големия котел е по-ефективен......” го потвърждаваш - тук направя уточнението, че става въпрос за котел на твърдо гориво. При чисто пелетните котли според мен е друго.
И какво излиза - според теб, за да сложиш 20кВт пелетна горелка на котел за твърдо гориво е необходимо мощността на котела да е 35 – 50 кВТ за да стане системата ефективна. Т.е. има връзка между топлообменната повърхност и КПД, така че не виждам кое не е ИСТИНА.
При къща 150-180 м2,която си отоплявал до сега на дърва с котел Виадрус 25кВт, то по твоята логика за да сложа горелка на пелети 20 кВт трябва да сменя и котела с 35-50кВт – ов за да стане ефективна системата....в противен случай, въпреки ,че горелката работи правилно то системата няма да е ефективна т. е. за да постигнеш желаната температура в жилището ще изгориш повече пелети от необходимото.
Не аз, а специалисти с опит в използване на отоплителни инсталации на пелети са изчислили, че при комбинация котел на твърдо гориво + пелетна горелка дава преразход на пелети 30% та дори и повече и практиката го доказва. Затова сериозните производители предлагат на пазара укомплектовани горелка,котел, управление бункер т.е. цяла система -правилно изчислена и заводски настроена ,а не полуфабрикат.
Всъщност,след като професионално се занимаваш с отоплителни инсталации, котли ,горелки и т.н. колко трябва да е топлообменната площ на котела (без преоразмеряване)за да работи нормално с пелетна горелка с мах мощност 20кВт? Ако знаеш или можеш да изчислиш, разбира се.
syncho - майстор
hr.hristov няма как да съм по-съгласен с теб :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: