• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Как тъй :? му бе изрязана стената -нали е чугунени глидери пълни с вода .Къде реално може да се види тази горелка , настройки и тем подобни.Какво обясниха хората :? .Тъй ли никой не я снима .http://www.youtube.com/watch?v=HQlTgPV3bu0
Много хитро ползват Виадрус с изрязана странична стена, на която са направили стъклена вратичка. И аз отначало се удивих като тебе как така са изрязали глидерите и са уплътнили да няма теч. Оказа се, че котелът не е пълен с вода, а вместо вода го охлаждат с въздух - един вентилатор духа в котела долу (отвора е 2", знаеш), а през подаващата тръба излиза горещия въздух :) . Тази горелка от клипа е стария вариант на BMG, със стария контролер, а в момента се произвежда с нов и доста конструктивни промени. Хитът обаче сега е новата им горелка RB (Retort Burner), при която пелетите изригват отдолу като вулкан и избутват шлаката навън към периферията.
VLADO66 - майстор
LazarGanev написа:
filmatoplo написа:
Как тъй :? му бе изрязана стената -нали е чугунени глидери пълни с вода .Къде реално може да се види тази горелка , настройки и тем подобни.Какво обясниха хората :? .Тъй ли никой не я снима .http://www.youtube.com/watch?v=HQlTgPV3bu0
Много хитро ползват Виадрус с изрязана странична стена, на която са направили стъклена вратичка. И аз отначало се удивих като тебе как така са изрязали глидерите и са уплътнили да няма теч. Оказа се, че котелът не е пълен с вода, а вместо вода го охлаждат с въздух - един вентилатор духа в котела долу (отвора е 2", знаеш), а през подаващата тръба излиза горещия въздух :) . Тази горелка от клипа е стария вариант на BMG, със стария контролер, а в момента се произвежда с нов и доста конструктивни промени. Хитът обаче сега е новата им горелка RB (Retort Burner), при която пелетите изригват отдолу като вулкан и избутват шлаката навън към периферията.
http://www.greyko.com/wp-content/uploads/2013/04/10.jpg
vrangelov - специалист
http://www.greyko.com/?page_id=5572

Чудя се, дали тези 88% КПД с гориво пелети и 70% КПД на дърва и въглища са постигнасти с един и същ котел. По-нагоре казвате, че е Виадрус. Въобще верни ли са тези данни! Според таблицата КПД-то на газ е 90%. Вече има газови котли с 105%КПД. Има и котли на дърва с КПД 90 и отгоре процента. Някой спомена КПД при минимална мощност, а в сайта нито намерих за КПД на мин. мощност, нито някаква графика. Много добре измислена изглежда горелката, но таблицата е много манипулирана. И още нещо нередно виждам. Един килограм дърва не са 3,14 kW, а 4,3kW освен ако не става въпрос за топола или за мокри дърва, но едва ли.
VLADO66 - майстор
КПД-то как да то сметнеш особено на присадена горелка.Важното е за му хванеш цаката с настройките и да не изкарваш топло през комина. :)
vrangelov - специалист
Нали уж имат лаборатории. Едва ли са минали без тестове. Нека споделят малко информация. Какво се крият. На мен ми изглежда нагласена таблицата. Но може и да се лъжа.
Не се хващайте за таблицата и цифрите като удавник за сламка. То е ясно, че подобни таблици се публикуват за да "изтъкнат предимствата" на горивото или уреда с който търгува съответната фирма :) . Хващам се на бас, че мога да позная бизнеса на автора на всяка таблица - газ (газови уреди), дърва (котли и камини), пелети (и котли за тях), климатици или електрически котли и конвектори. Колкото до калоричността на дървата - обикновено се дава калоричност на дърва с влажност 20%, т.е. - двегодишни - колко процента от ползвателите на дърва могат да се похвалят, че горят 2 годишни дърва? Някои нарочно горят мокри дърва, защото държели огън :) . Е да де, ама тя половината им енергия отива за изпарението на влагата в тях :cool: . Колкото до Виадруса, за който стана дума по-горе - той е само за демонстрации, за да се покаже процеса на горене и работа на горелката. Той не става за мерене на КПД, тъй като поради липсата на вода охлаждането (усвояването на топлина) е лошо. Руснаците казват, че:
Великий Ленин говорил: Доверяй, но Проверяй!!! Если нет возможности Проверить, соответственно и Доверять нельзя?))
oksan - напреднал
Лазаре, взе ли си GREYKO RB-то? Казвай отзиви,че и на мен нещо ми е хванала окото.
Чакам го идната седмица, ама с монтажа ще се забавя, така че не разчитай на бързи резултати :) . Сега сезона е натоварен и нямам много време за мене си, пък и не съм влязъл още в къщата - приказката за обущаря важи с пълна сила :)
filmatoplo - майстор
Който има приказка със собствениците на Грейко :wink: , моля каже те им -да си актуализират сайта с нагледни истински снимки на всяка горелка по отделно по модел и мощност :x , тъпия клип да го скрият някъде и да заснемат друг :x , да качат инструкции за монтаж и експлоатация на горелките , ел схеми и начини на свързване на стаен термостат ако имат такива опции :x .
VLADO66 - майстор
Филме,ти без работа ли искаш да останеш :) Свържи се и могат да те поканят на курс.А след това да дойдеш да ми монтираш една-гладен няма да останеш :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: