• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:? Не разбрах точно какво имаш -имаш колектор с монтирани ел задвижки които ти пущат вода към съответните консуматори (или отделни етажи ) , след това не разбрах какво ги контролира тях , след това не разбрах ти имаш ли някакъв стаен термостат който е свързан към горелката на местото определено в клемореда и с обозначение -room termostat :? , тоест гасиш ли горелката от стаен термостат :? .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
:? Не разбрах точно какво имаш -имаш колектор с монтирани ел задвижки които ти пущат вода към съответните консуматори (или отделни етажи ) , след това не разбрах какво ги контролира тях , след това не разбрах ти имаш ли някакъв стаен термостат който е свързан към горелката на местото определено в клемореда и с обозначение -room termostat :? , тоест гасиш ли горелката от стаен термостат :? .

Имам 3 зони, по една на етаж, свързани като: радиатори -> стаен термостат -> задвижка -> реле -> защита по t -> котел. Имам и доста термоглави (стълбище, помещение), но честно казано, не зная все още как те се управляват.

EDIT: По-точно: да, всяка задвижка е монтирана на етажен колектор. Контролирани са от стайни термостати на етажите и от система от релета на котелното. Да, room termostat е свързан към релетата и опцията Control на горелката е Control=Room_reg.
alx359 - специалист
В електрическата схема на горелката (паспорта на Bisolid GP: стр.26, фиг. 5), на клеми 5,6 има опция за у-ние на вентилатор на димни газове. И фърмуера го поддържа (Fan 2 speed). Някой правил ли е опити да монтира такова нещо на бисолид С? А турболатор?
shaxa - напреднал
alx359 написа:

Код: Избери всички

За горелка BISOLID GP (25kW):

Parameter   | min_load   | max_burn    | Fan min | Power (kW)
Pmin        |     2s     |     13s     |   48%   |    7
--------------------------------------------------------------
Parameter   | max_load   | min_burn    | Fan max | Power (kW)
Pmax        |     3s     |     13s     |   60%   |    11
Pmax        |     4s     |     13s     |   74%   |    16
Pmax        |     5s     |     13s     |   86%   |    20
Pmax        |     6s     |     13s     |   100%  |    25
Бележка: Тези таблици са теоретични, имайки предвид линейна зависимост между заводските Pmin, Pmax. Трябва да се тества дали не дават други странични ефекти.
Здравейте,
може ли да напишете примерни настройки и за 32kW.
Благодаря.
jabata - специалист
Здравейте,

малко да съживя темата, като задам едно странно въпросче. Става въпрос за котел Bisolid SaverC, който се кара и на пелети и на дърва. Направило ми е впечатление, че когато го карам на пелети, кюнеца на самия котел е доста топъл, и след като сложих една термосонда с ужас установих че температурата при минимална мощност е близо 90 градуса, което според мене си е малко множко, и тъй като следя другите теми ми дойде една еретична идея да направя котела 5 ходов.
Така и така бункера е доста голям, т.е. мисля че спокойно мога да си направя някаква ламарина, която да слагам там когато карам котела на пелети. Само че ме притесняват 2 неща, горелката бие почти хоризонтално (с много малък ъгъл) и ме притеснява че ако сложа една такава преграда може да прогори ламарината (е това не е чак болка за умиране има лек за това), но повече ме притеснява дали няма за започне да връща топлина към горелката.
Другия вариант е, в димоходните тръби на 2 и 3 ход, да измисля турболатори. Виждал съм камини, в които ризата е тръбна, и в тях има едни спираловидни турболатори, които общо взето спомагат за по-добър топлообмен.
Въпроса към вас ми е, кое би имало повече смисъл, и проблем ли ще е при първото решение, ако горелката бие в преградата.
alx359 - специалист
jabata написа:
Другия вариант е, в димоходните тръби на 2 и 3 ход, да измисля турболатори. Виждал съм камини, в които ризата е тръбна, и в тях има едни спираловидни турболатори, които общо взето спомагат за по-добър топлообмен.
Въпроса към вас ми е, кое би имало повече смисъл, и проблем ли ще е при първото решение, ако горелката бие в преградата.
Екотерм предлага/ха допълнително оригинални турболатори за този модел (150лв.) но вече ми казали нямали да ги внасят. Ако някой си е взел такъв, би било чудесно да се знаят размерите и снимка за да се даде на заварчик.

EDIT: софтуера има опция за доп. вентилатор, но къде трябва да се сложи е въпроса.
jabata - специалист
Ще бъде добре, ако някой си е взел такъв турболатор, или ако може да измъкне размерите... Поне ще ме улесни в смятане, мислене, чертане... Въпроса се, обаче къде се монтират тези турболатори, аз предполагам че са в димогарните тръби.

Що се отнася до втория вентилатор, той е опция, но предполагам е за димните газове на изхода на котела, и се закача на клема 5 и 6 на X1 куплунга, който при тези горелки не е изведен отзад. Човек трябва да си го изведе отвън, ако иска да го ползва.
alx359 - специалист
jabata написа:
Ще бъде добре, ако някой си е взел такъв турболатор, или ако може да измъкне размерите... Поне ще ме улесни в смятане, мислене, чертане... Въпроса се, обаче къде се монтират тези турболатори, аз предполагам че са в димогарните тръби.
В ръководството пише, ако не се лъжа, на трети ход - т.е. кухите тръби преди димоотвода.
jabata написа:
Що се отнася до втория вентилатор, той е опция, но предполагам е за димните газове на изхода на котела, и се закача на клема 5 и 6 на X1 куплунга, който при тези горелки не е изведен отзад. Човек трябва да си го изведе отвън, ако иска да го ползва.
Но така би подпомагал малката тяга само, но не по-доброто изгяряне вътре. Ако не ме лъже паметта, някои модели на бисолид (които така и не ги произведоха) го слагат отпред.
jabata - специалист
alx359 написа:
В ръководството пише, ако не се лъжа, на трети ход - т.е. кухите тръби преди димоотвода.
Ясно, значи се монтират на димогарните тръби. Идеята ми е ясна, само проблема е, че ще е голяма играчка в домашни условия да се направи такова нещо. Мислих върху този вариант в началото, но е много играчка. Затова взех да разсъждавам върху 2 допълнителни хода.
Но при турболатора, предимството е, че ще подобри топлообмена, защото в момента газовете минават почти транзит през тръбите на втори и трети ход.
alx359 написа:
Но така би подпомагал малката тяга само, но не по-доброто изгяряне вътре. Ако не ме лъже паметта, някои модели на бисолид (които така и не ги произведоха) го слагат отпред.
Ами според мене, това ще му е идеята, подпомагане на тягата. Свежия въздух за изгарянето, така или иначе идва от пелетната горелка.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: