• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
ttttttd написа:
Чувал съм и не само.Имайте предвид че зет ми беше дълги години шеф на мини перник.Мисля че се сещаш какво искам да ти кажа.
Не, не се сещам, защото не съм чувал знанията да се предат по права и съребрена линия
ttttttd написа:
LazarGanev: Ако е нужно ще снимам таблицата от чувала на пелетите.За да се види калоричноста.
Не, няма нужда да снимаш таблицата с калоричността на пелетите, важното е да запомниш, че 1кг пелети дава грубо 5кВт топлинна енергия, съответно 7кг пелети дават 35кВт. Като вземеш предвид и КПД се получава към 30кВт.
ttttttd написа:
В този случай излиза,че експерименталната горелка за големи котли е дала добър разход.При положение,че има два теста на различни котли на 45кв и 55кв.
Понеже си тръгнал да експериментираш с производство на горелки ще ти направя една голяма услуга, за лесно изчисляване на реалната мощност - засичаш максималния разход на пелети за 1 час (в кг.), умножаваш го по числото 5 (пет) и получаваш максималната мощност на конструираната горелка. Теоретично твоята горелка има максимална мощност 15кВт, но дали може да ги достигне е друг въпрос, зависи от много фактори. Ако я сложиш на котел 30кВт, тя пак ще харчи толкова и ще дава същата мощност. Ако я сложиш на котел 60кВт, тя пак ще дава 15кВт мощност и пак ще харчи 3.5кг/час. Котелът се ползва просто за топлообменник, мощността се определя от горелката. Но по-големия котел (топлообменник) е гаранция за по-добро усвояване на топлината. По-добре малка горелка на голям котел, отколкото голяма горелка на малък котел :wink: В тази връзка - за да кажеш, че си направил горелка 50кВт, първо тя трябва да може да изгори и да усвои топлината от 10-12кг пелети за час. Оттам нататък трябва да се има предвид и КПД и други фактори :wink:
ttttttd - специалист
LazarGanev: Понеже си тръгнал да експериментираш с производство на горелки ще ти направя една голяма услуга, за лесно изчисляване на реалната мощност - засичаш максималния разход на пелети за 1 час (в кг.), умножаваш го по числото 5 (пет) и получаваш максималната мощност на конструираната горелка.

Разбрахте: Благодаря.Определено ще се съобразя с това.

НЕЩО по другите два въпроса можеш ли да ми подскажеш?

За да заместим 1 тон дървесни екопелети трябва да изгорим:

Еквивалента на 120 литра нафта …
или 170 литра газ (пропан-бутан) …
или около 16000 кубични метра природен газ …
или 4775 киловатчаса електроенергия.

ФАКТ: Повечето печки за пелети в днешно време са направени да горят както иглилистна, така и широколистна дървесина.
Изборът на гориво в случая е по-скоро с цел изпробването на конкретна марка в конкретната печка. Това обикновено зависи от качеството на пелетите, а не от вида дървесина. Видима разлика между пелетите от различни видове дървесина няма, тъй като всички те минават през смилане и се превръщат в хомогенна дървесна маса.

ФАКТ: Иглолистните пелети обикновено имат по-висока топлинна мощност и отделят по-малко пепел.
Последна промяна от ttttttd на чет дек 19, 2013 7:30 pm, променено общо 1 път.
hr.hristov57 - специалист
Мисля че Лазар ти даде първия урок по пелетни горелки- мощност ,разход и т.н.
За да допълня още малко твоите скромни познания ще се върна на един от първите ти постове в който си написал,че с "малката" горелка (първата) разхода на пелети е 3,200кг за час(около 15Квт) и достигаш температура на водата при котела около 80*С-цитирам по рамет а не точно. С тази експериментална горелка - по голямата и 100% отворена решетка за големи котли,както си наисал разход 45 кг за 14 часа ( от 13 часа на обяд до 03часа през ноща) което прави среден разход 3,200 кг на час. или мощност 15 Квт. и температура на водата 78-80*С т.е. и с малката и с голямата горелка все една и съща мощност, или не съм прав????
Това е така, защото въздуха,който преминава през горелката за осъществяване на горивния процес зависи от естествената тяга на комина, а тя не се променя след първоначалното му затопляне (е при падане на външната температура малко се увеличава, но това не е съществено). Така,че твоето твърдение,че мощността на горелката зависи от размера на кошницата, репективно отворите на предната решетка е валидно сама при наличие на естествена тяга в++ (излишък на естествена тяга).
Конкретно на твоя въпрос - колко още мощност трябва на горелкат за да имаш същата температура в къщата при -17*С ? Най-грубо, по отношение на сметки ти отговарям- около 40-42 Квт/час. т.е. около 2,7 пъти по голяма мощност от сегашната при външна температура 0/ -6-7*С.За съжалие не можеш да го постигнеш, независимо колко голяма горелка ще направиш, защото си ограничен от тягата на комина. Освен това не можеш да вдигнеш температурата на изгаряне на пелетите, а температурата на изходящата вода е почти на МАХ за отоплителни инсталашии.Пелетните отоплителни инсталации са обикновено "нискотемпературни" и нормалната им работна температура е 60-65*С и температура на връщаща вода 50-55*С.Доказано е,че колкото по-ниска температурата на топлоносителя, толкова по икономично е системата, но това е друг въпрос.
По отношение на разхода на пелети. Не знам на какво основани считаш, че разхода на ескпеименталната горелка е добър. Пласткомфорт ти предостави данните от неговата горелка и ако правиш сравнение с неговия разход на пелети 1,8кг/час,при отопляеми 2х115М2 неизолирани, то при твоя разход 3.2 кг/час трябва да отопляваш 380-390 М2неизолирани, за да са съспоставими резултатите.
Ако искаш, кажи каква площ отопляваш, за да може всеки да си направи извода за разхода на пелети, ако не желаш - здраве и успех в експериментирането.
Christo - майстор
Горелката изгаря 1кг. пелети и произвежда 4,7KW топлинна мощност в продължение на един час. Това теоретично. При оптимално количество кислород(респективно въздух). Как да определим колко въздух трябва, като не мерим състава на газовете? Как да променим количеството въздух което постъпва, като нямаме вентилатор? Тягата зависи и от външната температура и от конкретния комин и от температурата на газовете и от съпротивлението на котела. Ако е малко съпротивлението, пушекът излиза горещ и топлим Михаля, ако е голямо съпротивлението, за да е добър топлообмена, пушекът изстива, не ще да излиза навън и ходим до магазина за латекс :-D Няма да добием 4,7KW/h няма..... А после колко от тези 3KW(оптимистично) ще се прехвърлят през котела към водата е съвсем трети въпрос.
ttttttd - специалист
Колеги казах го в началото не съм инжинер и нямам претенци.

При експериментите които направих установих,че в началото разхода е по голям.А имено след достигане на 80 гр изваждах бункера и мерих разхода.И от там дойдоха тези разходни норми.След това оставях да изгори количеството в бункера и засичах на час.Това е.И така за всяка решетка.

hr.hristov57
Мисля,че времето на набиране на градусите е различно с половин час.Това ме кара да направя 100процентови отвори на 8мм на ексерименталнат горелка.За да установя дали времето за набиране още ще падне.В предишните си постове написах какво се случва имено заради времето за набиране на градусите.Но се оказа че ширината на отворите на предната скара не е право пропорционална на мощноста.Или по скоро е право попорционална само на времето за набиране.Незная защо е така.

Цитат: Ако искаш, кажи каква площ отопляваш, за да може всеки да си направи извода за разхода на пелети, ако не желаш - здраве и успех в експериментирането.

Три етажна къща.84квм вътрешно на етаж.Плюс от двуетажната една стая 11квм с подово.Това е.

За разхода на експерименталната горелка съдя по това изказване на Лазар.Моя е 55кв Нищо друго.
Lazar е офлайн: Котел 30кВт харчи около 7кг/час, но колко ще е твоят разход - зависи от моного фактори - знаеш предполагам.

Забравих да напиша имах обаждане вчера как се представя горелката на камина с въздуховоди.Човека е очарован.
Цитирам: Жив да си пич господ здраве да ти дава и приятно прекарване на празниците.Питах го за разхода каза по евтино ми е от една водка докторс в кафетарията. :-D Това е общо взето което каза.
Последна промяна от ttttttd на чет дек 19, 2013 7:33 pm, променено общо 5 пъти.
ttttttd - специалист
Въпроси към всички компетентни:

Руснака твърди че горелката работи от Ф115 на комина до ф120 най добре.И температура на димните газове от 120гр .Като мощноста на горелката може да бъде от 2,5кВтч до 15кВтч в зависимост откошничките и предната решетка.

Това означавали,че ако завиша диаметъра на комина,съответно преизчисля размерите на горелката ще получа повече мощност от горелката?И до какво фи би могло да се завишава комина съответно горелката изчислено по формула чисто теоритически?

От двете изказваня на hr.hristov57:и LazarGanev: Полудях от размишления и идеи.
И си мисля,че специално за тази експерименталната горелката комина(тягата реализирана от него),ще ме отведе до по качествен резултат.Съответно още една доработка на котела на димните газове(просто още една малка водна риза със 5 или 6 търди ф50)на мястото на кюнеца от 110см би допринесла чувствително в полза на КПД на котела.

След разговор с ,,sian,,който ми разказа за неговото парно възникна един въпрос.С колко глидера трябва да надвишава нормата за една стая радятора ,че да я отоплява с температура на водата 55гр - 60гр а не 80гр.Примерно стая 20 квадрата без изолация.Въпроса взниква и от думите на колегите,че атоматичните пелетни горелки работят 55гр - 60гр на водата.Съответно радяторите трябва да са по голями.Въпроса е с колко?
fbr - майстор
8180 написа:
Я да попитам. Не би ли могло тези сметки да се направят на принципа на топломера - чрез делта Т и дебита на водата, ако е постоянен? Повечето колеги, гледам си контролират температурите.
Би могло, ако се знае колко е този постоянен дебит и доколко е постоянен, защото той пък зависи от хидравличното съпротивление, а ако има термостатни глави и бойлер става мазало.
Лапсус 8180, понеже става въпрос за време 1 час - като прочетеш следващото ми изречение, виждаш че говоря за мощност :wink:.
Колкото до топломера - да, може и така се прави. Аз също съм монтирал топломер на котела за да меря калоричността на различните пелети, които ми попаднат.
fbr, не е нужен дебита, а количеството (масата) на преминалата течност. Топломерът представлява един водомер с 2 температурни датчика - на подаващата и на връщащата вода. Всеки знае формулата за топлина (както знае Закона на Ом :wink: ):

Q=c.m.(T1-T2)
c=4186 J/(kg.°C) - специфичен топлинен капацитет на водата (всеки го знае :wink: )
fbr - майстор
LazarGanev написа:
fbr, не е нужен дебита, а количеството (масата) на преминалата течност.
Идеята ми беше че, като знаеш дебита на помпата, (а дебита е функция на хидравличното налягане за определената помпа), можеш да определиш масата.
Не, така е трудно (за старите помпи говоря), но затова пък накои от новите скъпи електронни помпи имат такава екстра - да мерят количеството на преминалата течност. Това обаче пак не решава въпроса, тъй като и температурите са динамична величина. С една дума - козата си сака пръч (топломер) :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: