ttttttd написа:Чувал съм и не само.Имайте предвид че зет ми беше дълги години шеф на мини перник.Мисля че се сещаш какво искам да ти кажа.Не, не се сещам, защото не съм чувал знанията да се предат по права и съребрена линия
ttttttd написа: LazarGanev: Ако е нужно ще снимам таблицата от чувала на пелетите.За да се види калоричноста.Не, няма нужда да снимаш таблицата с калоричността на пелетите, важното е да запомниш, че 1кг пелети дава грубо 5кВт топлинна енергия, съответно 7кг пелети дават 35кВт. Като вземеш предвид и КПД се получава към 30кВт.
ttttttd написа: В този случай излиза,че експерименталната горелка за големи котли е дала добър разход.При положение,че има два теста на различни котли на 45кв и 55кв.Понеже си тръгнал да експериментираш с производство на горелки ще ти направя една голяма услуга, за лесно изчисляване на реалната мощност - засичаш максималния разход на пелети за 1 час (в кг.), умножаваш го по числото 5 (пет) и получаваш максималната мощност на конструираната горелка. Теоретично твоята горелка има максимална мощност 15кВт, но дали може да ги достигне е друг въпрос, зависи от много фактори. Ако я сложиш на котел 30кВт, тя пак ще харчи толкова и ще дава същата мощност. Ако я сложиш на котел 60кВт, тя пак ще дава 15кВт мощност и пак ще харчи 3.5кг/час. Котелът се ползва просто за топлообменник, мощността се определя от горелката. Но по-големия котел (топлообменник) е гаранция за по-добро усвояване на топлината. По-добре малка горелка на голям котел, отколкото голяма горелка на малък котел