• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Топломера няма да ми даде насоки за подобрение ( освен дали съм близо до минимума на машината), иначе определено ще ми е интересно да видя за какво става дума. Но наистина най-важното за мен е ТП да "мирише нафтата" , а за това имам средство за измерване :lol: . По-новия контролер FTC5 има функция energy monitoring, но май си я прави софтуерно, поне не видях да се слага истински импулсен flow meter. Ами имах намерение за серпентина, стрелям напосоки малко, щото няма кой да питам или да видя нещо работещо по този начин.
Нагласил съм един 5-кубиков водомер и един 3 кубиков, ще ги монтирам напролет за засичане на дебита.
preslav - майстор
На мен пак не ми стана ясно за какво са всичките тия гимнастики - ако е от любов към спорта-ОК, ако е някоя помпа самоделка да се търси варианти за оптимизиране-също е ОК. При условие, че имаш готов продукт с параметри заложени от инженерите на Мицубиши какво друго освен да изпълниш изискванията на производителя и да очакваш прогнозите му да се сбъднат?
Имам усещането, че от много пипане по системата в крайна сметка ще се наложи да се върне всичко в изходно положение т.е. хипотетично дори и да получиш някаква икономия от лев на месец ще си инвестирал хиляди левове в доработки, но пък казват, че кефът цена нямал. Мен малко ме притесняват относително честите дефрости, което си е чиста загуба на енергия, но пък от често до често има разлика, не знам твоето често колко е и с какъв ресурс се прави. Това, с което бих си поиграл е да пробвам работата на системата при различни температури на топлоносителя - само предполагам, че с по-ниска температура ще се постигне по-дълга работа на помпата, но и по-бавно достигане на зададената стайна температура.
Решението в крайна сметка е твое, но се опитай да "изцедиш" заводски заложените параметри, а после мисли за подобряване на японската инженерна мисъл.
radius - майстор
Прав си, на повечето неща, които си засегнал има отговори в темата, но ето синтезирано да поясня, че наистина стана дълга:
- изискванията на производителя са лаконични и съм ги спазил, но той не се интересува колко често ще спира машината. Нали пак ще си купя ако се развали ( не че аз ще си купя, а бай англичанин :sad: ).
- няма как да дам хиляди левове в доработки, тъй като следващата машина чака в гаража и струва 1900лв. ( цената порастна). Т.е. доработките трябва да са 300-500лв. примерно.
- дефростите тук са колкото-толкова ( от 35 минути до час и нещо, като над 4-5С няма), показвал съм ги, не са толкова чести, за сметка на това бързи, а и не се усещат като загуба на комфорт
- до оня ден при 8-12С вън топлеше с 26-28С, по-ниска от 25 не може софтуерно, а и няма да топли

Всичко според мен е изцедено освен помпата (да не се окаже малка) и количеството течност в системата. Затова ще действам в тази посока.
Благодарности на всички участници в темата, помагате ми.
preslav - майстор
С инверторните хладилни компресори не съм се занимавал, но за другите са ми надули главата с какви ли не хвалби, които звучат логично, но няма как да съм ги тествал. По-голямата дълговечност на инверторните компресори идва от плавния им старт, няма ударно натоварване върху лагерите, няма огромни пускови токове, което означава, че Мицубиши не са се насочили към това да си сменяш често машината, а са сметнали, че един стоп/пуск на час няма да намали живота и съществено - вероятно няма да те надживее, но няма и да те предаде в едни разумни следващи години (10-15, че и повече).
При дефростите е ясно, че няма как да загубиш комфорт, въпросът е, че губиш енергия, но със замръзнала пита би губил повече.
Щом вече си пробвал поведението на машината при стойности близки до минимума опитай със стойности близки до максимума - знаеш ли от къде ще излезе зайчето.
За помпата и количеството течност в системата може да се съди по температурата на входяща и изходяща вода, а за там ще са ти нужни само две термодвойки и малко наблюдение върху поведението на системата като цяло - предполагам Мицубиши са писали за оптималното съотношение на входяща и изходяща "вода".
шоп - майстор
radius написа:
Ами имах намерение за серпентина, стрелям напосоки малко, щото няма кой да питам или да видя нещо работещо по този начин.
И аз го мислих този вариант, но в крайна сметка серпентините ги оставям за слънчевите колектори и котела с горелка.

В единият случай имаме безплатен източник на енергия, във втория високотемпературен режим ( 55-60 градуса)

За ТП е важен всеки градус и реших да не губя нищо чрез топлообменник. Заложих на директен буфер вързан последователно на връщащата към ТП вода.

До няколко дни ще го подвържа и ще докладвам за промените.

Прикачен файл

SAM_9421.JPG
6osi6 - майстор
шоп написа:
кажи малко инфо за този препарат.
https://www.youtube.com/watch?v=KeJbsqDT-zQ
Апарат, с мощен неодимов магнит.
6osi6 - майстор
radius написа:
помпата (да не се окаже малка) и количеството течност в системата.
10 литра е минималното количество в режим отопление, на пет места го пише. И двете не са малки, голяма е мощността на компресора при температури над 0°С.
preslav - майстор
6osi6 написа:
10 литра е минималното количество в режим отопление, на пет места го пише. И двете не са малки, голяма е мощността на компресора при температури над 0°С.
С две думи се оказва, че с и без буфер все тая, особено ако е вързан последователно на системата. Ако за буфер се ползва бойлер за БГВ, който да се подгрява само когато подовото е изключено евентуално може да се постигне по-рядко вкл/изкл на т-помпата, но и там рано или късно ще се дотигне до баланс в зависимост от потреблението на БГВ - казано съвсем по лаишки когато стаите се стоплят, бойлерът е загрят до максимум и т-помпата е достигнала минималната си мощност ще последва спиране тъй като излишното топло няма кой да го поеме. Продъжавам да си мисля, че пусковете и стоповете на компресора не са проблем, буферът няма да промени картинката, единствено добавянето на два пъти по-маломощна т-помпа, която да работи в по-топло време би променило ситуацията, а в много студено време малката т-помпа ще помага на голямата - не знам коя инвестиция е по-разумна.
radius - майстор
Тук всеки си пише, никой не чете, ще има :lцl:
На шопа буфера много лачен, тоя ли е 500литровия? И въпреки теориите, които развивахме, не се убеди да е на подаващата?
6оси6, минума е 10 литра за кВ, аз имам 8.5 -9 кВ и 80л 50% р-р на пропиленгликол. Както и да го смятаме, на ръба съм.
Преславе, и какво да ми акумулира бойлера за БГВ, като водата е 28С.
Напролет ще свържа и подгряване на БГВ, тръбите са направени и свързани с бойлера ( само трипътния остава), машината си има доста настройки и възможности и там, така че защо да не ги ползвам. Но това няма да се отрази на честите спирания в топло време.
шоп - майстор
Към 1200 литра е.

Твърдо съм решил да е вързан на връщащата вода. Системата има хубава циркулационна помпа и отлична циркулация.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: