Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб авг 04, 2018 8:57 amfilmatoplo написа:
Обяснете малко за приоритетите -кога ще превключва на заряд бойлер и на каква температура .
Ще се превключва когато бойлера е изстинал, но за да е както трябва, трябва управлението да позволява различен сет, т.е. като превключи за бойлер да работи ТП на поне 50-55*С, за да може да топли бойлера, а за подово да си работи на 30-35*. Това при правена ТП, която ползва управлението на климатика-донор няма как да стане. Rhnbkr казва, че си разработва управление - дано успее. Но отделно от това няма как да стане работата с бойлер 100-150л, защото серпентините им са малки и ТП ще започне да цикли он/оф, особено като се позагрее малко бойлера. Нужен е голям бойлер, за да събере голяма серпентина - поне 2м2, за да работи коректно. На пазара има такива бойлери минимум 300л, за по-малки не знам
filmatoplo - майстор
Освен ако не направи онази заигравка просто да си цъкне бойлера на ток :wink:
Rhnbkr - специалист
LazarGanev написа:
. Rhnbkr казва, че си разработва управление - дано успее.
РАзработва е много силна дума.
Скалъпих една схема, вижте я по-долу, и по-специално зелените линии от бойлера до платката.
filmatoplo това да топля бойлера на ток е най-безгрижният вариянт. Но пуста краста... сърби си .бе ма.ат..
Стреляйте :?

Прикачен файл

heating changeover.png
Много елементарно ми се вижда. Кой ще каже на ТП да работи на различен сет за отопление и БГВ?, къде ще се нагласят тези сетове? Според мен за да топлиш бойлер трябва да се изръсиш за оригинално управление за ТП, но не мога да ти кажа откъде и колко, Стоев и Боян да помагат. И мен ме интересува. Но имай предвид, че управление + подходящ бойлер със серпентина ще ти стъпи над 3000лв. По-евтино ще ти излезе да си вземеш отделен термопомпен бойлер.
djendov - специалист
нед авг 05, 2018 12:50 amLazarGanev написа:
Много елементарно ми се вижда. Кой ще каже на ТП да работи на различен сет за отопление и БГВ?, къде ще се нагласят тези сетове? Според мен за да топлиш бойлер трябва да се изръсиш за оригинално управление за ТП, но не мога да ти кажа откъде и колко, Стоев и Боян да помагат. И мен ме интересува. Но имай предвид, че управление + подходящ бойлер със серпентина ще ти стъпи над 3000лв. По-евтино ще ти излезе да си вземеш отделен термопомпен бойлер.
За 2000лв и 3 литра поморийска ракия си купих термопомпа димлекс 11киловата + управление, което следи 2-3 кръга, БГВ, допълнителен топлоизточник, управление на подово по външна температура и още какво ли не.

Управление + бойлер можеда е доста по-малко от 3000лв. А може и да е доста повече
Rhnbkr - специалист
Към сензора за стайна температура ще добавя 10кома, за да топля подовото. Ще добавя допълнотелно още 10кома, който резистор ще се "включва" във веригата на сензора когато бойлера каже "дай жега". Как ще става това
Когато бойлерът има нужда се подгрява самото му управление ще добавя този резистор примерно 10к ома към оперативната верига на сензора за стайна температура на климатика донор (вътрешното тяло) като ще прекъсва байпаса от схемата. Дали ще работи по този начин или климатикът ще излъчва грешка не знам. Затова остава въпроса дали това е приложимо на практика.
Lazar Ganev защо трябва да е сложно, като може да е просто (макар че съм песимистично настроен към тази схема, засега друго не мога да се сетя), а съм сигурен че може да е и още по елементарно... Платката на вътрешното тяло на климатик контролира достатъчно кадърно цялата машина. Трябва да се намери колкото се може по просто решение да работи в режим БГВ. :? Не съм специалист нито по топлотехника нито по електроника!

Djendov тя тази ракия да не е на 100години. Продал си я много скъпо.
Аз Димплекс (Димлекс) не ги знам. Но ми се вижда "ефтинджос" за възможностите дето си изброил. А има и вариянт да ти е изпаднала...
нед авг 05, 2018 11:29 amRhnbkr написа:
Платката на вътрешното тяло на климатик контролира достатъчно кадърно цялата машина.
А бе тъй е, ама като грееш вода вместо въздух не е точно тъй. Лъжеш машината с някакви съпротивления за да работи както ти искаш, ама и тя те лъже и си работи както иска :) . И аз тъй съм направил, ама не ми харесва и съм склонен да заменя управлението с оригинално.
На мене ми трябва да работи коректно за отопление и оглаждане, бойлер не искам да грея.

ПП.Без да искам съм пуснал втори пост, вместо да коригирам стария
Rhnbkr - специалист
нед авг 05, 2018 12:03 pmLazarGanev написа:
нед авг 05, 2018 11:29 amRhnbkr написа:
Платката на вътрешното тяло на климатик контролира достатъчно кадърно цялата машина.
Лъжеш машината с някакви съпротивления за да работи както ти искаш, ама и тя те лъже и си работи както иска :)
Резисторите са няколко вида и е важно да се използва правилният вид, за да не те лъже и да работи както ти искаш.
djendov - специалист
А кои си чувал, Самсунг ли :))
Димплекс правят термопомпи от 20- 30 години. Моето управление е 2004-та година модел, с гореизброените възможности и интернет достъп. Още тогава хората са имали всичко, което ние се опитваме да измислим сега. Бях започнал да си пиша управление на ардуино, да търся топлообменники от климатик и да си правя термопомпа. Оказа се, че ще ми е по-евтино да взема всичко готово.
А с водно подово най-важното е управлението. Моята се настройва при всяка една външна температура, да прави определена температура на връщащата вода. След всичко изчетено от мен, това смятам, че е най-умния начин за отопление.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: