Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andro440
- майстор
1988 мнения в "Как да си направи сами пелетна горелка."
filmatoplo
- майстор
Аз със 850 лв.
ако бях изолиран с дограма щеше да съм на ток с тези пари .

ivan_tcb
- помощник
Миналата зима общо сметката за отопление ми беше около 1500лв.Два климатика-инверторни,две духалки и 1тон въглища.Къщата е на два етажа +партерен ,който в задния край на къщата е под земята,тъй като къщата е строена на наклонен парцел,тоест е вкопана.Пвц дограма,и изолирани две външни стени.Намира се в Кокаляне.Панелни радиатори-от тази година с термоглави.Как сте постигнали тази ефективност,не мога да си обясня,но аз освен да държа в стаите 18гр пак не мога да го докарам.Не смятам че горелката или управлението към нея са проблем,снимките на котела по горе сами говорят за качеството на горивния процес.Единствената голяма загуба,която съм в. Процес на решаване е стълбището,което е от долу до горе,тоест около 5м височина и 50см ширина,е с единично армирано стъкло.И от там направо си вее.
gnt69
- майстор
ivan_tcb написа:Как сте постигнали тази ефективност,не мога да си обясня,но аз освен да държа в стаите 18гр пак не мога да го докарам.Евтино гориво. Андрю се топли с черупки по 50 лева тон. Филма е на морето, един ден топли три се пече на плажа. Аз съм на слънчогледови пелети, за миналия сезон 4 тона.

filmatoplo
- майстор
Оправи малко топлозагубите ,сложи управление Натурела и си готов .
ivan_tcb
- помощник
Управлението на горелката е за сега с 3 мощности и постоянно варира между тях в зависимост от температурата на котела.Пример:Зададена темп на котела 63гр.Хистерзис 7гр.Горелката работи на пълна мощност(в момента на 12kw) докато достигне 68гр и преминава на средна мощност(в момента 7kw) до достигане на горната граница 70гр,след което минава на минимална мощност(в момента 2kw).Когато температурата падне на 63гр всичко се повтаря.Времето за достигане на 70гр от 63гр е около 30 мин.Времето за падане на темп от 70гр до 63гр е около 90мин(1час и 30мин).Нещата се промениха разбира се тези дни при малко по ниските температури.Та кое по точно от цялата схема не е в ред??Контролера ми регулира оборотите на вентилатора в зависимост от мощностите.Основния проблем който мисля че имам е че котела е крайно преоразмерен.Както писах по горе 80kw е много за площта с която разполагам.Затова и догодина ще се прави нов или ще се купува.Само котлето сбира сигурно около 400л вода.Не съм го засичал.Проблема ми дойде от там че тези дни ми направи впечатление,че се наложи да вдигна мощността на горелката защото много бавно взе да вдига температурата,а на средна мощност даже увисваше.Което ме навежда не мисълта че имам наистина огромни загуби.А относно пелетите.Това е първа цяла зима(тъй като миналата от феврурари скалъпих една горела на бързо) и не съм търсил слънчогледови пелети.Пък за костилки да не говорим.
шоп
- майстор
phantom_ написа:Котела ти е добре да е голям за да може да усвоява топлината от горелката,но щом събира 400лт.вода това вече не е много добре!
Какъв е проблема? Аз виждам само плюсове. Хората пари дават за буфери за да увеличат обема и инертността на своята ОИ.
Моята ОИ събираше над 600 литра вода. След като махнах 220 чугунени ребра и монтирах вентилаторни конвектори усетих негативна реакция на инертността. Знаех го на теория, но го изпитах и на практика.

gnt69
- майстор
[quote="ivan_tcb"][/quote]
Трябва като гори на 1-ва трябва да мине през втора и тогава трета мощност. Аз доколкото разбрах от написаното горелката гори 3-2-1 и пак 3-2-1, би трабвало да е 3,2,1-2,3.
Иначе и аз не виждам проблем при целодневно отопление да се стопли повече вода. Виж при циклично сутрин и вечер системата става тромава с толкова вода, в тоя случай ти трябва по пъргава с по малко вода да се стопля бързо.
Трябва като гори на 1-ва трябва да мине през втора и тогава трета мощност. Аз доколкото разбрах от написаното горелката гори 3-2-1 и пак 3-2-1, би трабвало да е 3,2,1-2,3.
Иначе и аз не виждам проблем при целодневно отопление да се стопли повече вода. Виж при циклично сутрин и вечер системата става тромава с толкова вода, в тоя случай ти трябва по пъргава с по малко вода да се стопля бързо.

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература