Само да не забравя да взема фотоапарата при следващото ходене, че с телефона няма да станат добри снимки без светкавица.
topspin написа:Става въпрос за отопление на еднофамилна къща на два етажа по 100 кв.м.всеки,като в 80% от времето на отоплителния сезон се отоплява само единия.На този етап съм се спрял на 2 варианта за отоплението:1/erato pelletherm 25- виж снимката от предишния пост.Според мен избери 2 вариянт. Първия вариянт..... само като видиш какъв допотопен вид има. Пък и специалистите по отношение на Ерато ти казаха, че в днешно време единствената горелка заслужаваща внимание е GP ІV-та генерация.
Вариант 2:Buderus logano 111s +горелка IVG Byoenergi s 40(с такава конфигурация се отоплява gizdo)
До сега съм се отоплявал с чешки пиролизен котел същия,като на gogomil от форума и всъщност третия вариант е да се сложи пелетна горелка на пиролизния котел.
LazarGanev написа: "Точка на оросяване" - прочети за неяНа хартия е така. Но нека помислим малко. Кога водата ще падне под 60 градуса. Когато горелката е спряла или когато не съм сложил дърва/ останала е само жар - няма и капка водица в нея/. Конденза не зависи само от температурата! Защо да не използваме топлата 59 градуса вода. До 39 градуса имаш 20 градуса, който може да използваш. А ако е както при мен - 63 литра вода в котела и и само 45 в останалата част на отоплителната с-ма!
Човека не е казал какво отоплява! При с-ми на 2 етажа обикновенно се явява проблема с охлаждането на бойлера който е на първия етаж през най близкия радиатор на втория етаж. В такъв случай термостата на помпата/ при квито и гродуси да я спира/ няма да му помогне!?
Пък и аз невярвам и сега да е без термостат на помпата!