Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Micho@85 - специалист
шоп написа:
Micho@85 написа:
Чиния монтирана
Много си експедитивен:-)
От снимката ли е, но ми се вижда, че чинията е наклонена. Едва ли е фатално :?

След снимката имаше малко преработка и се изправи не съм бил вкъщи сега се прибирам и гледам че има бели петна по водната риза още някои ден и :-D
mitashki911 - специалист
bobi65 написа:
Затова когато се прави кутия е добре да е на котел който няма водна риза от долу.. а отгоре да се посрещне пламъка с шамотна плоча.
Ще е ефективно ли ако плочата се направи от огнеупорна тухла от стара печка на дърва .
filmatoplo - майстор
posochko написа:
Здравейте,
знам,че мястото на въпросите ми не е точно за тук,но тази тема е най-активна в момента. Изчетох доста от темите за избор на котел на пелети и май повече се обърках. Та така... от много време замисляме този вид отопление и вече е време за действие, за следващият отоплителен сезон да стане. От 2009г. до 2014г. горяхме донбас в котел на Юнкерс 16кв /ако нещо бъркам с точното изписване на марките се извинявам, жена съм, но на мен се пада честта да проучвам и да съм главен огняр/. Апартамента е тристаен, панелен, с изцяло външна 8см. изолация и добра ПВЦ дограма. Квадратурата е около 80кв. в три от стаите са панелни радиатори, в хола, който е 20кв. са алуминиеви 24бр. глидера, в банятя 4бр. алуминиеви глидера, бойлера си е на ток, след двугодишно ползване на такъв със серпентина, преценихме, че няма смисъл и след неговото пробиване си сложихме обикновен. За отоплителен сезон се изразходваха около 1,5т. донбас. Котелът се намира в стаичка между етажите включен в комина на кухнята,затворена система. Палех го всяка вечер след работа, в почивните дни по-рано, с две думи не се е налагало да гори постоянно, защото си беше достатъчно топло и по този начин, но.....омръзна ми, мразя го, всяка вечер бързам да се прибера, обличам коминочистачните дрехи и се почва - изчисти, зареди, качи въглища, подпалки, дръвцата специално нарязани по-къси, на пет дни стържене на сажди, поне веднъж в месеца сваляне на кюнци и така 3-4-5 месеца. Ако трябва да се излиза

след запалване, сърцето ми е все свито, на нова година при близки в далечен квартал навън -20 градуса аз хващам такси по средата на вечерта да проверя всичко ли е наред и после се връщам, абе оплаках се....
Та на въпросите: мислехме да го преправим, с каквото е необходимо и да сложим горелка, но доколкото разбрах няма да стане, защото котела е малък, не че трябва да е по-голям, но се преправят 24кв котли, така ли е? По добре да се сложи пелетен котел, но какъв? В нашия град няма да имаме голям избор за фирма, която да го монтира и трябва да разчитаме на ЕРАТО, но пък тук не ги хвалите, защо? И ако трябва да избираме от тях какво ще могат да ни препоръчат?
Извинявам се за дългите писаници, но така мога :rolleyes:
Нали имаш котел Юкерс, какво пречи да му сложиш горелка.
bobi65 - специалист
mitashki911 написа:
bobi65 написа:
Затова когато се прави кутия е добре да е на котел който няма водна риза от долу.. а отгоре да се посрещне пламъка с шамотна плоча.
Ще е ефективно ли ако плочата се направи от огнеупорна тухла от стара печка на дърва .
Мисля че ще е малка .. Трябва да намериш нещо което да е голямо поне 25х25 или вермикулит.. там си решеш с трион колкото решиш
filmatoplo написа:
posochko написа:

Нали имаш котел Юкерс, какво пречи да му сложиш горелка.

Ами точно това питам. Ние така го бяхме обмислили, но от четене в темите разбрах, не знам дали правилно, че горелката трябва да е по малко киловати от котела, а той е 16 киловата, най-малката горелка на Ерато е 18 киловата. Знам, че това трябва да питам човека, който ще го монтира, но на него все пак са му за продаване и исках да сверя мнения.
Просто не искам още един музеен експонат, а нещо, което да върши работа. Когато се прибера от работа вече да ми е топло, а не тепърва да паля и когато е най-топло да лягаме. Също така сутрин да се затопли преди да сме станали. Абе с две думи да не се чувствам като коминочистач всеки ден, ясно е, че трябва да се чисти, но да е по-рядко.
Последна промяна от posochko на ср ное 30, 2016 10:18 pm, променено общо 1 път.
bobi65 - специалист
Котелът се намира в стаичка между етажите включен в комина на кухнята,затворена система.
Аз съм на съшото мнение..
Ако имаш място и за бункер в тази стая и слагай си една горелка .. ще ти е най евтино .. и лесно.
Винаги после може да се доизмисли нещо за по висока ефективност

Има горелка GP20 дават и 7-18 kw
Последна промяна от bobi65 на ср ное 30, 2016 10:32 pm, променено общо 3 пъти.
nandrolon - специалист
Поляците слагат 24кв горелка на 20 кв котел.

Защо горелката да е задължително по- малка от котела?

п.с. личното ми мнение е ,че от ерато, повечето потребители си пият виното и не четат форума толкова често...
nandrolon написа:
Поляците слагат 24кв горелка на 20 кв котел.

Защо горелката да е задължително по- малка от котела?
От много четене това разбрах, дали е правилно незнам, на 12 и 16 киловатови Юнкери не се слагало горелка. То можело и да се сложи, но от фирмата няма да поемат отговорност. Затова питам може или не. Ако е по-добре пелетен котел, да се вземе направо котел, но какъв???
nandrolon - специалист
Като цяло не ти препоръчвам kostrzewa, но просто само с тях имам опит.

Горелката е малко на д 2к , 16 кв която слагат на 10 кв котел.
6osi6 - майстор
filmatoplo написа:
В този студ как е разхода, вдигна ли се.
На мен спадна :? но други неща се вдигнаха :yawinkle:
Заредих бункера със 160 кг. въглища, намалих мощността от максимална на средна. Намалих подаването на гориво от 35% на 3%.
Увеличих силата на вентилатора от -15% на -3%.
Изходяща вода се вдигна с 5°C до 57, връщащата на 55°C, температурата на димните газове от 75-80°C на 110°C - Идилията продължава :partyman: FAKT

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: