• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
Antonii написа:
За твърди и нефтени горива е приложима единствено при изгаряне чрез т. нар. газификация, която в момента е приложима само за промишлени цели.
:)
Я разкажи малко повече. Пък аз ще се напъна да го направя вкъщи.
2v6 - майстор
Antonii написа:
Значи, колеги гледам ви, че се опитвате да откриете топлата вода.
Е тя е открита отдавна и се нарича - котел утилизатор(сам по себе си представлява един газо-воден топлообменник).
Но за ваше съжаление е приложима само за газови котли...
За твърди и нефтени горива е приложима единствено при изгаряне чрез ...
Тук не се опитваме да открием нещо!
Опитваме се да си направим в къщи инсталация, която да използва топлината изхвърляна през комина.
Защо мислиш, че това не е приложимо за най-обикновена печка или камина с водна риза?
Изображение
Zurlata - специалист
Antonii написа:
Значи, колеги гледам ви, че се опитвате да откриете топлата вода.
Е тя е открита отдавна и се нарича - котел утилизатор(сам по себе си представлява един газо-воден топлообменник).
Но за ваше съжаление е приложима само за газови котли и чрез нея КПД на котела може да мине 100%. :-D
За твърди и нефтени горива е приложима единствено при изгаряне чрез т. нар. газификация, която в момента е приложима само за промишлени цели.
В бита може би пиролизните котли да се доближават до този начин на горене при използването на пелети с ниско пепелно и влагосъдържание.
Ами колега като ни гледаш, а знаеш повече що не пуснеш скици , снимки , и обясниш като хората, ами се включваш накрая и само някви не пълни изказвания и загадки за нещо. Знаем че това го има ама тъй като всеки си мълчи как се прави или само гледа сеира на другите , затова се опитваме да умуваме.
ЛазареГанев - нали и ти знаеше "по-прост начин..." що си мълчиш още! А и всички други дето само четат а не се включват а сигурно има и такива дето знаят някои тънкости.
Значи всички линкове за книгите и лекжиите дето пуснах по горе имат брояч и фгледам са теглени около 58 пити! Тая тема се поддържа от около 3-4 редовни , каде се губят останалите,значи им е интересно теглят ама не пишат, прочетат квото ги интересува и газ от тука.
Е тва е българина, аз да съм добре пък майната им на другите!

Ето я топлата вода:

Прикачен файл

Котела Мечта.jpg
Котела Мечта.jpg (86.08 KиБ) Видяна 4380 пъти

Прикачен файл

Котел Утилизатор.jpg
Котел Утилизатор.jpg (79.36 KиБ) Видяна 4383 пъти
Antonii - майстор
Колеги, извинявайте но въобще не ви гледам "сеира". Просто ви давам насока в която решението е намерено. Просто трябва да се намери човек да сметне един топлообменник и след това да си го сглоби.
Отностно газификационното изгаряне на горивата(между другото така може да се обработва и природния газ, но за други цели). Та при този начин на изгаряне горивото се обработва при висока температура с водна пара, вследствие на което се получават въглеводороди с високи енергийни нива на изгаряне и с още едно предимство, те са в газова форма.
Схемата основно представлява газификационна камера, след нея охладител(тъй като на изхода от газификационната камера газовете са с около 1000градуса), след охладителя може да се изгорат в обикновен котел или най-често това става в газова турбина(с цел производство на ел. енергия).
Този начин на изгаряне се използва при производството на ел. енергия, тъй като по този начин КПД на целия цикъл стига 70-80%(при положение, че в момента е около 40%).
Аз лично невиждам приложение в бита на подобна инсталация, но тук виждам колеги интусиасти, ако искат да пробват и след това да споделят с нас резултатите.
Между другото, ако някой успее да направи такава битова инсталация може и бизнис да започне, тъй като аз незнам никъде някоя фирма да предлага такова нещо.

Прикачен файл

Instalacia.rar
Ето ви и една схема на такава промишлена инсталация
(19.15 KиБ) Свален 389 пъти
Iliev Labs - специалист
Мммм, дааа..
Явно се налага топлата вода да си я преоткриваме, по честичко.
Кво не и харесвате на схемата на 2v6?
Тия котли утилизатори, са още едно име на това дето дъвкаме до сега.
Това газификационно изгаряне на горивата
, ще си го направиме, без да си усложняваме толкова живота.
Колега Antonii, разгледайте внимателно цветната картинка, от един от горните постове на Zurlata. Там принципът е същият. В долната камера си гори, от високата темперетура се отделят газове. Смесват се с въздух в зоната между двете камери и си изгарят в горната. Това че схемата на този котел е за дърва, не означава, че няма да работи и с други видове горива.
Zurlata, ти нещо ново измисли ли?
Имате ли идеи, практически, какъв материал да използвам за направата на горивната камера?
Iliev Labs - специалист
fbr написа:
По телевизията гледах за едно австрийско предприятие ,при което горивото, което е отпадъци от пластмаси не се гори, а се загрява до много висока температура ,а се гори отделения газ.И никакъв дим не се отделя.Та така, фирмата взема веднъж пари че прибира отпадъци ,и втори път като продава топлинна енерия и електричество.
?????????
Antonii и ти ли това имаше в предвид?
Само да се поотопли малко и ще го пробвам. Нещо като "дестилатор", само че газа, който се получава, трябва да го горя директно. Не знам, ако го охладя, дали няма да има конденз, и как да съхранявам тези газове? Обичам да си играя с огъня, ама чак пък толкова!
Последна промяна от Iliev Labs на пет фев 20, 2009 1:32 am, променено общо 1 път.
Iliev Labs - специалист
Antonii написа:
Отностно газификационното изгаряне на горивата(между другото така може да се обработва и природния газ, но за други цели). Та при този начин на изгаряне горивото се обработва при висока температура с водна пара, вследствие на което се получават въглеводороди с високи енергийни нива на изгаряне и с още едно предимство, те са в газова форма.
Колко ли е висока темперетурата на тази водна пара? Какви са максималните темперетури на водната пара?
:?
2v6 - майстор
Antonii написа:
Колеги, извинявайте но въобще не ви гледам "сеира". Просто ви давам насока в която решението е намерено. Просто трябва да се намери човек да сметне един топлообменник и след това да си го сглоби.
Схемата основно представлява газификационна камера, след нея охладител(тъй като на изхода от газификационната камера газовете са с около 1000градуса), след охладителя може да се изгорат в обикновен котел или най-често това става в газова турбина(с цел производство на ел. енергия).
Този начин на изгаряне се използва при производството на ел. енергия, тъй като по този начин КПД на целия цикъл стига 70-80%(при положение, че в момента е около 40%).
Аз лично невиждам приложение в бита на подобна инсталация, но тук виждам колеги интусиасти, ако искат да пробват и след това да споделят с нас резултатите.
Между другото, ако някой успее да направи такава битова инсталация може и бизнис да започне, тъй като аз незнам никъде някоя фирма да предлага такова нещо.
40-50% от топлината на изгарянето отива във водната риза на най-обикновените камини с такава. В помещението около камината се отделят още 20-30%, така че дори отопление с камина може да е с над 70% КПД.
При обикновените котли на твърдо гориво КПД-то е над 70%, като се отчита само топлината отдадена на водната риза.

А инсталацията, която описваш е пиролизен котел, където КПД-то е над 80%. Как мислиш се постига този пламък:

Изображение

Пиролизни котли в България се произвеждат и продават вече почти 20 години.
bobykafe - специалист
Iliev Labs написа:
Колко ли е висока темперетурата на тази водна пара? Какви са максималните темперетури на водната пара?
:?
Ами температурата на водната пара не знам дали имаше горна граница... или май на 3000 гр. се разпадаше молекулата... може и да бъркам.
В ТЕЦ достига до около 500 градуса.
ibogdanov - специалист
2v6 написа:
.........
Тук не се опитваме да открием нещо!
Опитваме се да си направим в къщи инсталация, която да използва топлината изхвърляна през комина.
Защо мислиш, че това не е приложимо за най-обикновена печка или камина с водна риза?
Изображение
иххх! точно такова нещо ми се върти в тиквата и на мен.
само не ми е много ясно как точно, или по-скоро колко точно от топлите газове ще уловя през тройника на комина???
Иначе, при мен няма да има кондензно гърне а просто ще си капе гяста в една кофа или нещо такова.
Само се чудя коя вода да подгрявам? тази за БГВ'то или за отоплението... отоплението е с малко вода, която така или иначе след един момент вече не "работи" ефективно. Връщащата вода е почти толкова топла колкото и подаващата. :evil: Чудя се дали само с увеличаване на броя глидера на радиаторите ще иам ефект или нещо радикално трябва да променя в инсталацията.
Сега ми хрумна, че може да ползвам втората камера накомина за "улаване" на топлото!!! Просто ще изтеглям топлия въздух от нея и ще го ползвам за топлообмена а долната камера ще седи или постояно отворена или постояно затворена! зависи от мързела ми. Проблема с конденза и със саждите го решавам радикално - едно коляно с диаметър на малката камера, в долната част на което монтирам една траба с елементарен въздушен клапан. Когато смуча въздух през тази галимация, кланапа е затворен и в тръбата си се събират конденз и гняссс. Спра ли ( демек изравни ли се налягането с външното ) клапана се отваря и цялото съдържание на тръбата изтича на воля.
Ей хора.. такъв вирус ми вкарахте с тези утилизатори, че се га водя война с жената за преправянето на комина и т.н. направо ше ме изсели предварително на Ибекта, ама как да и светна ползата от подобренията.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: