• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
digitalpr - специалист
Че ще стане, е ясно. Въпроса е, колко ще спечеля от новата горелка спрямо старата.
VLADO66 - майстор
Ами както каза Лазар по-горе зависи какъв ти е топлинния товар на системата-ако сега горелката ти се мъчи на минимума с вкл./изкл. ще има ефект от новата.
digitalpr - специалист
Сега нямам горелка. Имам 5 секционен VIADRUS 29.1кВ. По сметка, радиаторите ми са 20кВ.
VLADO66 - майстор
А изолация/каква и колко/,квадратура,изложение,поддържана температура в помещенията,сегашен разход на гориво?
digitalpr - специалист
Къща 3x70кв.м., PVC дограма, изцяло изолирана с минерална вата. Температура в стаите 20*. Температурата на водата я държа на 60 градуса.
За един сезон отиват 2т въглища + 8 кубика дърва. Парното се пали само вечер и работи около 12ч. в денонощието.

EDIT: Имам още един въпрос - котлето е 29кВ, но общата стойност на поставените радиатори е 20.5кВ. Ще ми стигне ли като мощност 25кВ горелка? А ако включа и серпентината на бойлера (120л)?
anidb1973 - напреднал
Здравейте благодарение на вашите коментари се реших и монтирах гарелка .Успях да хвана последните студени дни и за сега се очертава разхода като пари да е същия.Котела е 35кв.виадрус а горелката е GP32 при работа на 4 степен котела поддържа около 58 градуса .Фирмата която ми достави и монтира горелката е от пловдив , те си носеха всичко горелка , бункер и чугуновите плочи за преграждането на котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
digitalpr написа:
Къща 3x70кв.м., PVC дограма, изцяло изолирана с минерална вата. Температура в стаите 20*. Температурата на водата я държа на 60 градуса.
За един сезон отиват 2т въглища + 8 кубика дърва. Парното се пали само вечер и работи около 12ч. в денонощието.

EDIT: Имам още един въпрос - котлето е 29кВ, но общата стойност на поставените радиатори е 20.5кВ. Ще ми стигне ли като мощност 25кВ горелка? А ако включа и серпентината на бойлера (120л)?
Пропуснал съм това. Разбира се, че ще ти стигне 25кВт горелка. Колкото до това, което ще спечелиш - ти печелиш още като си монтираш горелката, като се отърваваш от мръсотията и хамалогията. Каква е разликата между различните поколения? Всичките имат почти еднакво КПД, разликата е в начина на настройване на мощността. Първо и второ поколение горелки на Ерато си работят много добре и имат много изгодна цена, но те са по-установен и равновесен режим на работа (малки вариации на мощността и качеството на пелетите), защото настройката на въздуха става или с газанализатор или чрез опитно око на специалист. При третото поколение скалата на потенциометъра за мощността е разделена на цветни сектори, като същите цветове ги има и на клапата за въздух, така че лесно се синхронизират въздуха и горивото, макар и ръчно. При четвърто поколение вече дозирането на въздуха става автоматично чрез промяна на оборотите на вентилатора. Тоест при трето и четвърто поколение вече няма нужда да всеки път специалист за да настройва горелката.
digitalpr - специалист
Добре де, разликата между II и IV поколение не е ли в това, че II е ON/OFF, а регулацията на мощността при IV е плавна?
Не мислиш ли, че при 20кВ радиатори, тръби все пак и вързан бойлер 25кВ горелка ще е на ръба? Какъв живот имат горе долу тези горелки? 32кВ-овата би ли издържала повече, от гледна точка на това че ще се ползва не на номинална мощност като 25кВ-овата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Между второ и четвърто поколение разликите са доста, при четвърто поколение също е на степени мощността. При 20кВт радиатори е правилно да избереш 25кВт горелка, а не 32кВт. Не е вярна логиката, че по-мощната горелка ще изкара повече време, дори напротив - при по-често стартиране е по-голяма вероятността да изгори нагревателя и горелката да работи с по-ниско КПД
Последна промяна от LazarGanev на пон май 21, 2012 11:32 pm, променено общо 1 път.
joro_vn - специалист
При твоята изолирана компактна къща / 3х70 / и в най-лютата зима с 15 киловата ще ходиш по потник, особено на горните етажи.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: