Най - вълнуващия въпрос зимно време.

plastkomfort 

- специалист			

504 мнения в "Настройка на пелетна горелка ,параметри."

plastkomfort 

- специалист			

Значи на 100% почти не работи?

vlado_sm 

- специалист			

напротив-работи си доста време на 100%-повече от колкото да стои на 10%.Нали качва през 9% на всяко пускане на пелети-тоест от 10 докато качи на 100 минават около 2-3 мин-за това време пада 1-2 градуса и понеже съм на малка мощност бавничко ги качва.Ако му зададеш голяма мощност тогава ми варира повече температурата, ама аз си имам сериозни топлозагуби и трудно може да ми задържи на едно ниво.

Choch 

- специалист			

plastkomfort написа:По колко време ви работи на 10%?Наблюдавал съм процеса при различни ситуации,давам пример от тези дни,когато условията са сходни в няколко поредни дни.Когато повечето радиатори(4-5 от 7) работят,при зададена температура на котела от 52 градуса,започва да усилва през 30 секунди(толкова ми е зададеното време за пускане на пелети)когато градусите паднат на 51,9...когато % на мощност ми е около 46-55 %температурата е паднала до 51,4 и когато стигне до 91% обикновено достига зададената температура и започва да сваля %.Тоест за около 5 минути достига зададената Т,след това около 5 минути сваля мощността и междувременно вдига темп до около 54-54,5 градуса и след това стои на 10% около 7 до 10 минути-за това време сваля до 51,9.Помпата ми (грундфус) работи на 2ра степен(от общо 3).Когато помпата беше на 3та степен,(всъщност на 2ра е от снощи) на горелката и трябваше повече време да навакса загубите,работеше около 2-4 минути на 100% и по бързо "обръщаше" водата,като ми се е случвало да започва да вдига % при 51,9-падаща до 47-48гр-тоест наваксването на Т е по пелетопоглъщаемо.
Колко градуса ви качва нагоре от зададената?
Естествено когато навън не е +5 а е -15 ситуацията ще е друга-при студовете в началото на декември не си бях в къщи и не успях да наблюдавам процеса в детайли,но не вярвам да е нещо драстично-тогава изгорих за седмица 13 чувала,миналата седмица сложих 10
Реших да пробвам със степените на помпата след като снощи горелката влезе в режим "пауза" пред очите ми при Т от 55гр при заложени 52 и при сваляне от 100%мощност-в момента на включване на този режим беше паднала до 73%..Като погледнах в горивната камера видях доволно количество неизгорели пелети(по рано същия ден бях чистил котлето)което ме наведе на мисълта че това се е случвало доста често през тези часове.За момента имам усещането че процеса е по плавен от преди когато беше на 3та степен,като комфорта в къщи не е пострадал,но ще наблюдавам ситуацията и разхода поне седмица-две
Дано да съм ти полезен с наблюденията си

plastkomfort 

- специалист			

Очаквам да пишеш.
Имаш ли изолация?
Твоят майстор си е свършил добре работата за сметка на моя който само ми взе парите.

Имаш ли изолация?
Твоят майстор си е свършил добре работата за сметка на моя който само ми взе парите.

Choch 

- специалист			

plastkomfort написа:Очаквам да пишеш.Здравей.Предполагам че въпросът ти е към мен...майстор...силно казано-инсталацията в къщи е хендмейд и представлява тръбна инсталация от колекторите 16мм Ал вложка до 7 консуматора-така я направих когато бях с камина с ВР.Тази година просто купих котела и горелката,затворих системата и свалих всичко(арматура+бойлера) в мазето.Отоплявам 84м2 площ на 2 етажа(49+35),като радиаторите ми са -3 глидера на h800,20глидера h600,2 панелни 1000x600x100(първи етаж)+1панелен 1600x300x100,1 панелен 1200x500x100,лира 1400x450(2 етаж),бойлер 80л с 1 серпентина -елдом.Темп в къщи е над 22градуса навсякъде.Имам вътрешна изолация-4см минерална вата+1,2см ГК.Външна-по натам,като посъбера парички.мисля да сложа 10см каменна вата.Най сериозни топлозагуби имам от "тавана на 2рия етаж-нямам плоча-дори не е и гредоред а някаква ламперия която отдолу съм облякъл с гк+5 см мин.вата,а отгоре съм постлал някакви стиропори,вати и тн.
Имаш ли изолация?...
Откакто съм започнал отоплителния сезон (25 октомври)досега съм изгорил точно 100чувала за 74 дни,като в началото на сезона бях на двуразово вкл/изкл на ден по 12тина часа на ден,после бях на едноразов таймер по 18тина часа на ден и от средата на декември съм на непрекъснато горене.Котела го почиствам 2 пъти на седмица.
Реално може да се каже че имах късмет при присъединяването на горелката към котела+настройката(това ми струваше 140лв).В деня в който се случиха нещата присъстваше и собственика на фирмата произвеждаща горелката ,който дойде за да обучава представител/монтаж/настройки за...Силистра,мисля..От една страна беше хубаво,но от друга-не,защото не успях да си задам въпросите ,но пък беше забавно
 .Накрая се оказа че трябва да ми сменят контролера,защото на моя не му работеше часовника.
.Накрая се оказа че трябва да ми сменят контролера,защото на моя не му работеше часовника.

filmatoplo 

- майстор			

Колега моля те напиши точно настройките , в какъв режим си ръчен или автоматичен,на колко киловата си ,колко ти подава макс , колко минимум ,дебит на шнека,температура на водата в котела която си задал , колко %  е въздуха , колко е хистерзиса.Какви са пелетите , колко дълги .

Choch 

- специалист			

filmatoplo написа:Колега моля те напиши точно настройките , в какъв режим си ръчен или автоматичен,на колко киловата си ,колко ти подава макс , колко минимум ,дебит на шнека,температура на водата в котела която си задал , колко % е въздуха , колко е хистерзиса.Какви са пелетите , колко дълги .
Choch написа:Настройките,които ми направиха при монтажа на горелката:В момента температурата е 50 градуса,минималната Т която съм задавал е 47 градуса,най високата-беше при настройването-60 градуса.В отоплителния сезон не съм задавал повече от 57.
пелети min:4.4
пелети max:38,6
пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
почистване през 5минути за 12 секунди
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт
Пелетите са от широколистна дървесина-продавача твърдеше че са "велинградски"-каквото и да значи това
Ръчни настройки..
Пелетите които съм купил са "85% широколистни 15% иглолистни"-цитирам продавача,6мм,няма надпис по чувалите,съдейки по цвета и мириса дървесината е бук.Доста ситни,с доволно количество трици в чувала-най дългото парче което съм забелязал не надвишава 4 см в дължина...Без да имам никакъв опит с друг вид,смятам че този модел не са точните пелети.При горене отделят много прах и пепел,остават доста неизгорели пелети,образуват и много шлака в паничката-тук сигурно и шнека помага защото стрива на прах една част от пелетите и като изсипе триците в паничката при 10% мощност-няма как да се възпламенят и ако бях с друг вид горелка с тези пелети щях да ям хурката редовно,но нейсе-тази година съм я писал опитна
 .
 . Снимки на пелетите
http://picbg.net/u/29202/19061/685291.jpg
http://picbg.net/u/29202/19061/685292.jpg
П.п.
в сервизните настройки
първа доза-60 с
време запалване-6 минути
вентилатор-50
почистването стоп/старт е по 9минути

filmatoplo 

- майстор			

Сега с тези точно цифри ли си с тези пелети   пелети min:4.4
пелети max:38,6
пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт

пелети min:4.4пелети max:38,6
пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт
Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература