Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plastkomfort
- специалист
504 мнения в "Настройка на пелетна горелка ,параметри."
plastkomfort
- специалист
Значи на 100% почти не работи?
vlado_sm
- специалист
напротив-работи си доста време на 100%-повече от колкото да стои на 10%.Нали качва през 9% на всяко пускане на пелети-тоест от 10 докато качи на 100 минават около 2-3 мин-за това време пада 1-2 градуса и понеже съм на малка мощност бавничко ги качва.Ако му зададеш голяма мощност тогава ми варира повече температурата, ама аз си имам сериозни топлозагуби и трудно може да ми задържи на едно ниво.
Choch
- специалист
plastkomfort написа:По колко време ви работи на 10%?Наблюдавал съм процеса при различни ситуации,давам пример от тези дни,когато условията са сходни в няколко поредни дни.Когато повечето радиатори(4-5 от 7) работят,при зададена температура на котела от 52 градуса,започва да усилва през 30 секунди(толкова ми е зададеното време за пускане на пелети)когато градусите паднат на 51,9...когато % на мощност ми е около 46-55 %температурата е паднала до 51,4 и когато стигне до 91% обикновено достига зададената температура и започва да сваля %.Тоест за около 5 минути достига зададената Т,след това около 5 минути сваля мощността и междувременно вдига темп до около 54-54,5 градуса и след това стои на 10% около 7 до 10 минути-за това време сваля до 51,9.Помпата ми (грундфус) работи на 2ра степен(от общо 3).Когато помпата беше на 3та степен,(всъщност на 2ра е от снощи) на горелката и трябваше повече време да навакса загубите,работеше около 2-4 минути на 100% и по бързо "обръщаше" водата,като ми се е случвало да започва да вдига % при 51,9-падаща до 47-48гр-тоест наваксването на Т е по пелетопоглъщаемо.
Колко градуса ви качва нагоре от зададената?
Естествено когато навън не е +5 а е -15 ситуацията ще е друга-при студовете в началото на декември не си бях в къщи и не успях да наблюдавам процеса в детайли,но не вярвам да е нещо драстично-тогава изгорих за седмица 13 чувала,миналата седмица сложих 10
Реших да пробвам със степените на помпата след като снощи горелката влезе в режим "пауза" пред очите ми при Т от 55гр при заложени 52 и при сваляне от 100%мощност-в момента на включване на този режим беше паднала до 73%..Като погледнах в горивната камера видях доволно количество неизгорели пелети(по рано същия ден бях чистил котлето)което ме наведе на мисълта че това се е случвало доста често през тези часове.За момента имам усещането че процеса е по плавен от преди когато беше на 3та степен,като комфорта в къщи не е пострадал,но ще наблюдавам ситуацията и разхода поне седмица-две
Дано да съм ти полезен с наблюденията си

plastkomfort
- специалист
Очаквам да пишеш.
Имаш ли изолация?
Твоят майстор си е свършил добре работата за сметка на моя който само ми взе парите.
Имаш ли изолация?
Твоят майстор си е свършил добре работата за сметка на моя който само ми взе парите.

Choch
- специалист
plastkomfort написа:Очаквам да пишеш.Здравей.Предполагам че въпросът ти е към мен...майстор...силно казано-инсталацията в къщи е хендмейд и представлява тръбна инсталация от колекторите 16мм Ал вложка до 7 консуматора-така я направих когато бях с камина с ВР.Тази година просто купих котела и горелката,затворих системата и свалих всичко(арматура+бойлера) в мазето.Отоплявам 84м2 площ на 2 етажа(49+35),като радиаторите ми са -3 глидера на h800,20глидера h600,2 панелни 1000x600x100(първи етаж)+1панелен 1600x300x100,1 панелен 1200x500x100,лира 1400x450(2 етаж),бойлер 80л с 1 серпентина -елдом.Темп в къщи е над 22градуса навсякъде.Имам вътрешна изолация-4см минерална вата+1,2см ГК.Външна-по натам,като посъбера парички.мисля да сложа 10см каменна вата.Най сериозни топлозагуби имам от "тавана на 2рия етаж-нямам плоча-дори не е и гредоред а някаква ламперия която отдолу съм облякъл с гк+5 см мин.вата,а отгоре съм постлал някакви стиропори,вати и тн.
Имаш ли изолация?...
Откакто съм започнал отоплителния сезон (25 октомври)досега съм изгорил точно 100чувала за 74 дни,като в началото на сезона бях на двуразово вкл/изкл на ден по 12тина часа на ден,после бях на едноразов таймер по 18тина часа на ден и от средата на декември съм на непрекъснато горене.Котела го почиствам 2 пъти на седмица.
Реално може да се каже че имах късмет при присъединяването на горелката към котела+настройката(това ми струваше 140лв).В деня в който се случиха нещата присъстваше и собственика на фирмата произвеждаща горелката ,който дойде за да обучава представител/монтаж/настройки за...Силистра,мисля..От една страна беше хубаво,но от друга-не,защото не успях да си задам въпросите ,но пък беше забавно

filmatoplo
- майстор
Колега моля те напиши точно настройките , в какъв режим си ръчен или автоматичен,на колко киловата си ,колко ти подава макс , колко минимум ,дебит на шнека,температура на водата в котела която си задал , колко % е въздуха , колко е хистерзиса.Какви са пелетите , колко дълги .
Choch
- специалист
filmatoplo написа:Колега моля те напиши точно настройките , в какъв режим си ръчен или автоматичен,на колко киловата си ,колко ти подава макс , колко минимум ,дебит на шнека,температура на водата в котела която си задал , колко % е въздуха , колко е хистерзиса.Какви са пелетите , колко дълги .
Choch написа:Настройките,които ми направиха при монтажа на горелката:В момента температурата е 50 градуса,минималната Т която съм задавал е 47 градуса,най високата-беше при настройването-60 градуса.В отоплителния сезон не съм задавал повече от 57.
пелети min:4.4
пелети max:38,6
пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
почистване през 5минути за 12 секунди
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт
Пелетите са от широколистна дървесина-продавача твърдеше че са "велинградски"-каквото и да значи това
Ръчни настройки..
Пелетите които съм купил са "85% широколистни 15% иглолистни"-цитирам продавача,6мм,няма надпис по чувалите,съдейки по цвета и мириса дървесината е бук.Доста ситни,с доволно количество трици в чувала-най дългото парче което съм забелязал не надвишава 4 см в дължина...Без да имам никакъв опит с друг вид,смятам че този модел не са точните пелети.При горене отделят много прах и пепел,остават доста неизгорели пелети,образуват и много шлака в паничката-тук сигурно и шнека помага защото стрива на прах една част от пелетите и като изсипе триците в паничката при 10% мощност-няма как да се възпламенят и ако бях с друг вид горелка с тези пелети щях да ям хурката редовно,но нейсе-тази година съм я писал опитна

Снимки на пелетите
http://picbg.net/u/29202/19061/685291.jpg
http://picbg.net/u/29202/19061/685292.jpg
П.п.
в сервизните настройки
първа доза-60 с
време запалване-6 минути
вентилатор-50
почистването стоп/старт е по 9минути
filmatoplo
- майстор
Сега с тези точно цифри ли си с тези пелети
пелети min:4.4
пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт

пауза 30s
хистерзис-10
вентилатор- 90%
капацитет на шнека-1350
мощност 16кВт
Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература