hr.hristov57 написа: И какво излиза - според теб, за да сложиш 20кВт пелетна горелка на котел за твърдо гориво е необходимо мощността на котела да е 35 – 50 кВТ за да стане системата ефективна. Т.е. има връзка между топлообменната повърхност и КПД, така че не виждам кое не е ИСТИНА.Христо, аз се занимавам с отоплителни инсталации, а не с конструиране на котли. Това, което съм забелязал и съм споделил, е че един и същ котел (топлообменник) има различна мощност при различни топлоизточници (горива). Така на Виадруса му дават 2 мощности - при дърва и при въглища. При работа с пелетна горелка също се работи с по-ниски температури на изгорелите газове, затова топлообменника трябва да е по-голям. Ти сам забеляза ТУК, че котелът на Грейко от снимките, които публикувах прилича по габарити на 30-35кВт, а той е предназначен за горелка 20кВт. За 30кВт горелка котелът е по-голям, има 2 димогарни тръби повече. Аз например като комплектовам горелка 20кВт с котел Бош избирам да е поне 27Квт Боша. Преди няколко дни ми се застъпиха в склада един Грейко и три Боша от различна мощност и забелязах, че Greyko Expert 20kW е по-голям на габарити от Bosch Solid 2000 27kW, че дори и от 32kW.
При къща 150-180 м2,която си отоплявал до сега на дърва с котел Виадрус 25кВт, то по твоята логика за да сложа горелка на пелети 20 кВт трябва да сменя и котела с 35-50кВт – ов за да стане ефективна системата....в противен случай, въпреки ,че горелката работи правилно то системата няма да е ефективна т. е. за да постигнеш желаната температура в жилището ще изгориш повече пелети от необходимото.
Не аз, а специалисти с опит в използване на отоплителни инсталации на пелети са изчислили, че при комбинация котел на твърдо гориво + пелетна горелка дава преразход на пелети 30% та дори и повече и практиката го доказва. Затова сериозните производители предлагат на пазара укомплектовани горелка,котел, управление бункер т.е. цяла система -правилно изчислена и заводски настроена ,а не полуфабрикат.
Всъщност,след като професионално се занимаваш с отоплителни инсталации, котли ,горелки и т.н. колко трябва да е топлообменната площ на котела (без преоразмеряване)за да работи нормално с пелетна горелка с мах мощност 20кВт? Ако знаеш или можеш да изчислиш, разбира се.
Това означава единствено добър топлообмен! Писах в една друга тема, че скоро смятам да направя сравнителни изследвания с една и съща горелка, монтирана на 2 различни Виадруса - единия 10 секции, другия 4 секции. По твоите сметки КПД и на двата варианта е еднакво, нали