• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
+1 за мнението на hr.hristov57
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
И какво излиза - според теб, за да сложиш 20кВт пелетна горелка на котел за твърдо гориво е необходимо мощността на котела да е 35 – 50 кВТ за да стане системата ефективна. Т.е. има връзка между топлообменната повърхност и КПД, така че не виждам кое не е ИСТИНА.
При къща 150-180 м2,която си отоплявал до сега на дърва с котел Виадрус 25кВт, то по твоята логика за да сложа горелка на пелети 20 кВт трябва да сменя и котела с 35-50кВт – ов за да стане ефективна системата....в противен случай, въпреки ,че горелката работи правилно то системата няма да е ефективна т. е. за да постигнеш желаната температура в жилището ще изгориш повече пелети от необходимото.
Не аз, а специалисти с опит в използване на отоплителни инсталации на пелети са изчислили, че при комбинация котел на твърдо гориво + пелетна горелка дава преразход на пелети 30% та дори и повече и практиката го доказва. Затова сериозните производители предлагат на пазара укомплектовани горелка,котел, управление бункер т.е. цяла система -правилно изчислена и заводски настроена ,а не полуфабрикат.
Всъщност,след като професионално се занимаваш с отоплителни инсталации, котли ,горелки и т.н. колко трябва да е топлообменната площ на котела (без преоразмеряване)за да работи нормално с пелетна горелка с мах мощност 20кВт? Ако знаеш или можеш да изчислиш, разбира се.
Христо, аз се занимавам с отоплителни инсталации, а не с конструиране на котли. Това, което съм забелязал и съм споделил, е че един и същ котел (топлообменник) има различна мощност при различни топлоизточници (горива). Така на Виадруса му дават 2 мощности - при дърва и при въглища. При работа с пелетна горелка също се работи с по-ниски температури на изгорелите газове, затова топлообменника трябва да е по-голям. Ти сам забеляза ТУК, че котелът на Грейко от снимките, които публикувах прилича по габарити на 30-35кВт, а той е предназначен за горелка 20кВт. За 30кВт горелка котелът е по-голям, има 2 димогарни тръби повече. Аз например като комплектовам горелка 20кВт с котел Бош избирам да е поне 27Квт Боша. Преди няколко дни ми се застъпиха в склада един Грейко и три Боша от различна мощност и забелязах, че Greyko Expert 20kW е по-голям на габарити от Bosch Solid 2000 27kW, че дори и от 32kW.
Това означава единствено добър топлообмен! Писах в една друга тема, че скоро смятам да направя сравнителни изследвания с една и съща горелка, монтирана на 2 различни Виадруса - единия 10 секции, другия 4 секции. По твоите сметки КПД и на двата варианта е еднакво, нали :wink:
geniya - специалист
LazarGanev написа:
hr.hristov57 написа:
По твоите сметки КПД и на двата варианта е еднакво, нали :wink:
Ееееее, ама как му изкривяваш думите и мислите!За hr.hristov57 говоря.Добре, ще сравниш двата Виадруса, ама е голяма разликата между двата единия 4 другия 10 секции, има няма 2,5пъти разлика. :-D Още отсега знам крайния резултат и изводите ти.
Кое изкривявам? Ето го цитата със сметките:
hr.hristov57 написа:
При теб нещата стоят така- комбинация от котел на твърдо гориво Виадрук +пелетна горелка. От техн. характеристики на Виадрука - при гориво дърва КПД 75% при гориво донбаски въглища КПД 75-80%. Пелетна горелка Грейко - нямам данни за нейното КПД, но да приемем 96% - доста завишен за ретортна горелка с наличие режим на работа "съспенд" при който около 500гр пелети (грубо 2,5 кВт) тлеят, а не изгарат правилно. Когато имаш два уреда работещи заедно( в система) крайното КПД е равно на произвидението от всяко от КПД-тата разделено на 100 в % или
75х96=7200 : 100 = 72% т.е твоята система има КПД 72% и то в най-добрия случай.
Някъде споменава ли се за големината на котела (топлообменника)? Тези думи важат и за 4секции и за 10 секции - и двата имат КПД=75% на дърва, нали? Е да де, ама комбинирани с пелетна горелка КПД става съвсем различно, както сам се досещаш :wink:. Само не ми стана ясно едно нещо и все се канех да питам, та сега се присетих - какво означава КПД на пелетна горелка :) ? Какво трябва да показва това КПД - каква част от пелетите са се превърнали в пепел ли? Аз такова понятие не съм чувал :? . Някой знае КПД на някоя горелка - българска, шведска, полска, чешка, американска?
n.ganev - майстор
LazarGanev написа:
котелът на Грейко от снимките, които публикувах прилича по габарити на 30-35кВт, а той е предназначен за горелка 20кВт. За 30кВт горелка котелът е по-голям, има 2 димогарни тръби повече. Аз например като комплектовам горелка 20кВт с котел Бош избирам да е поне 27Квт Боша. Преди няколко дни ми се застъпиха в склада един Грейко и три Боша от различна мощност и забелязах, че Greyko Expert 20kW е по-голям на габарити от Bosch Solid 2000 27kW, че дори и от 32kW.
Това означава единствено добър топлообмен!
+100 Ldzar е!
vrangelov - специалист
LazarGanev, топломерите, които имаш работят ли вече? Тях ли ще използваш в тези "сравнителни изследвания"?

hr.hristov57 написа:
...
+1

На тези, които не са разбрали при толкова подробно обяснение , мисля, че ще им се наложи да го разберат по трудния начин.

Поздрави
hr.hristov57 - специалист
Lazar Ganev,това, че се занимаваш с отоплителни инсталации а не с проектиране на котли съвсем не е извинение. Аз не се занимавам нито с едното нито с другото.Смятам,че котела и горелката на пелети са част от отоплителната инсталация и би трябвало като правиш предложение на клиента да си наясно какво му предлагаш. Да разбирам те напълно,че с по-големия котел се осигуряваш с по-голяма топлообменна повърхност, но с това не вдигаш КПД-то на системата, защото то не зависи само от това. Да котела и горелката ще работят, радиаторите ще греят, на клиента ще му е топло- всичко е ОК, но като минат няколко дни и види какъв е разхода..... му става даже горещо и той започва да си пуска отоплението само сутрин и вече. Това го казвам малко алегорично, но си е живата истина. Не ми се иска да вземам отношение по котела на Грейко,но понеже го даде като пример в поста си ще кажа две неща. Направен е точно така, все едно ти си ги консултирал и за мен си е чист котел на твърдо гориво,на който монтират горелка. Мое мнение и не ангажирам никого. Димогарните тръби без турболатори вътре са идеална предпоставка за образуване на ламинарен поток, а това си е чисто реактивна струя на горещите газове. За КПД на горелката утре.
hr.hristov57 написа:
Lazar Ganev,това, че се занимаваш с отоплителни инсталации а не с проектиране на котли съвсем не е извинение. Аз не се занимавам нито с едното нито с другото.Смятам,че котела и горелката на пелети са част от отоплителната инсталация и би трябвало като правиш предложение на клиента да си наясно какво му предлагаш. Да разбирам те напълно,че с по-големия котел се осигуряваш с по-голяма топлообменна повърхност, но с това не вдигаш КПД-то на системата, защото то не зависи само от това. Да котела и горелката ще работят, радиаторите ще греят, на клиента ще му е топло- всичко е ОК, но като минат няколко дни и види какъв е разхода..... му става даже горещо и той започва да си пуска отоплението само сутрин и вече. Това го казвам малко алегорично, но си е живата истина. Не ми се иска да вземам отношение по котела на Грейко,но понеже го даде като пример в поста си ще кажа две неща. Направен е точно така, все едно ти си ги консултирал и за мен си е чист котел на твърдо гориво,на който монтират горелка. Мое мнение и не ангажирам никого. Димогарните тръби без турболатори вътре са идеална предпоставка за образуване на ламинарен поток, а това си е чисто реактивна струя на горещите газове. За КПД на горелката утре.
hr.hristov57, не знам как коментираш нещо, което не си виждал на живо, а само на снимка, но както и да е, не искам да влизам в безкрайни спорове. Всеки е господар на парите си и е свободен да избира. Сега поне предложения бол. Можеш да се оборудваш с пелетен котел за 2000лв, можеш и за 20000лв - стана като при колите :wink:
vrangelov написа:
LazarGanev, топломерите, които имаш работят ли вече? Тях ли ще използваш в тези "сравнителни изследвания"?
изследванията ще ги правя в реални условия, върху котли на клиенти, а топломери както знаеш се вграждат в инсталацията - естествено, че няма как да режа чужди инсталации. Но това ще стане вероятно след Нова година, като свършат монтажите и пусковете. Засега гледаме да стоплим хората и правим по 3-4 пуска на седмица, че и повече понякога.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
vrangelov написа:
изследванията ще ги правя в реални условия, върху котли на клиенти, а топломери както знаеш се вграждат в инсталацията - естествено, че няма как да режа чужди инсталации. Но това ще стане вероятно след Нова година, като свършат монтажите и пусковете. Засега гледаме да стоплим хората и правим по 3-4 пуска на седмица, че и повече понякога.
Лазаре, как ще ги правиш при реални условия?Нали няма как да смениш котел с 4секции с такъв с 10 секции?Не че няма как де, ама не ми се вярва, че на една и съща инсталация ще ги размениш котлите :? А ако сравняваш две системи и пренебрегнеш тези разлики ще е май система "Нагоди го" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Както писах по-горе още от сега знам отговора кой котел ще спечели :-D
П.П. Все пак моите уважения за желанието да правиш някакви замервания било то и с разлики в системите.Пиши какво се е получило.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: