• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
jabata написа:
Ами според мене, това ще му е идеята, подпомагане на тягата. Свежия въздух за изгарянето, така или иначе идва от пелетната горелка.
Не би ли било по-просто да се сложи клапа вместо вентилатор? Казаха ми монтажистите, че не се правило за такива котли. В ръководството пише обаче, че ако тягата е твърде голяма да се ползва коминна клапа.

Истина е, че тръбата за димни газове работи много горещо. Имам едно метално коляно към друго помещение 20м2 където котела влиза вече към комина и спокойно го топля цялото само от нея.

Би било ценно специалистите да се изкажат какво друго може да се направи.
jabata - специалист
alx359 написа:
Не би ли било по-просто да се сложи клапа вместо вентилатор? Казаха ми монтажистите, че не се правило за такива котли. В ръководството пише обаче, че ако тягата е твърде голяма да се ползва коминна клапа.
Истина е, че тръбата за димни газове работи много горещо. Имам едно метално коляно към друго помещение 20м2 където котела влиза вече към комина и спокойно го топля цялото само от нея.
Би било ценно специалистите да се изкажат какво друго може да се направи.
В началото, като видях котела, и аз се зачудих защо не са сложили клапа на комина? Почти всички котли, имат такива клапи, само този няма. Но това което ми обясниха, е че при дърва понеже е триходов, тя почти винаги ще е отворена, и затова не са сложили. Все пак са гледали и цена. Обаче все си мисля че за пелети би имало смисъл, да я затвориш, и да не бяга толкова много топлия въздух. Но както вече казах, по-голям ефект ще има, не да се спира въздуха, ами да се охлади до някаква разумна температура като например 60-70 градуса.

Иначе горелката поддържа и втори вентилатор, защото все пак тя е правена повече или по-малко универсална. И затова са предвидили и втори вентилатор, който обаче не се слага в този случай.
alx359 - специалист
jabata написа:
В началото, като видях котела, и аз се зачудих защо не са сложили клапа на комина? Почти всички котли, имат такива клапи, само този няма. Но това което ми обясниха, е че при дърва понеже е триходов, тя почти винаги ще е отворена, и затова не са сложили. Все пак са гледали и цена. Обаче все си мисля че за пелети би имало смисъл, да я затвориш, и да не бяга толкова много топлия въздух. Но както вече казах, по-голям ефект ще има, не да се спира въздуха, ами да се охлади до някаква разумна температура като например 60-70 градуса.
Нещо не проследявам логиката с вентилатора. Клапата ясно: по-малко издърпан въздух -> повече застояване на горещия въздух в котела = по-високо КПД. С вентилатора на изхода обаче, ми се струва би имало смисъл само ако Ф-то на комина е твърде малък и съответно тягата не достига и котела пуши в помещението. В моят случай изглежда обратното (котел 25kW, комин със страна 20см и височина към 12м); тягата изглежда е твърде голяма и топлия въздух бяга преди да се застои достатъчно - демек горещ е.
jabata - специалист
Ами точно затова е втория вентилатор, за да може ако вържеш горелката на много слаб комин, или кажи го димоотвод, тогава пак трябва някак да работи, иначе в котелното ще станеш черен петър.
belov_90 - помощник
Привет на всички!Искам да споделя и моите настройки на горелка Бисолид 32кв на котел Бош.
Min load -1s
Max load-7s досега беше на 8 ,но днес я намалих
Времето между дозите 15s (не съм сигурен за точния показател на английски)
Fan min-48%
Fan max-100%
Opt. time -10min
Zone reg-5
Отопляема площ 100кв. с опция за поставяне на бойлер и още 30-40 кв., но всичко с времето си ;)
Разход висок,дължащ се на липсата на PVC дограма и изолация,3-4,5 чувалчета за 24ч. в зависимост от времето.
Имам и подобрения по котела за повишаване на КПД-от от сорта направи си сам :P
filmatoplo - майстор
Макс Лоад ако го свалиш още например 5 не смогва ли, защото в настройките на 25цата -макс лоад е 4сек ,за 100 квадрата няма ли да ти стига.
belov_90 - помощник
Точно затова започнах да го намалявам от 8 на 7 и ако смогва ще го сваля още.
Имам един въпрос относно Opt.time.Температурата ми е настроена на 65 гр. но след вкл. на опт. на 10 мин. ми изписва 64 градуса,на какво се дължи?Дали е с цел за по- плавно регулиране на мощността и да се предотврати изкл. на горелката преди изкл. от стайния термостат?
belov_90 - помощник
jabata написа:
Здравейте,

малко да съживя темата, като задам едно странно въпросче. Става въпрос за котел Bisolid SaverC, който се кара и на пелети и на дърва. Направило ми е впечатление, че когато го карам на пелети, кюнеца на самия котел е доста топъл, и след като сложих една термосонда с ужас установих че температурата при минимална мощност е близо 90 градуса, което според мене си е малко множко, и тъй като следя другите теми ми дойде една еретична идея да направя котела 5 ходов.
Така и така бункера е доста голям, т.е. мисля че спокойно мога да си направя някаква ламарина, която да слагам там когато карам котела на пелети. Само че ме притесняват 2 неща, горелката бие почти хоризонтално (с много малък ъгъл) и ме притеснява че ако сложа една такава преграда може да прогори ламарината (е това не е чак болка за умиране има лек за това), но повече ме притеснява дали няма за започне да връща топлина към горелката.
Другия вариант е, в димоходните тръби на 2 и 3 ход, да измисля турболатори. Виждал съм камини, в които ризата е тръбна, и в тях има едни спираловидни турболатори, които общо взето спомагат за по-добър топлообмен.
Въпроса към вас ми е, кое би имало повече смисъл, и проблем ли ще е при първото решение, ако горелката бие в преградата.
Колега,моят Бош е със турболатор заводски и му е поставен още един по-малък в средния проход както и ламарина пред горелката и нямам проблем с връщане на топлина към горелката,температурата на комина спадна ,но има още какво да се желае.
Относно клапата на комина ,моята е затворена съвсем леко,защото до колкото знам не е добре да се притваря много.
filmatoplo - майстор
Ако се затваря клапата може да връща пушек през тръбата и маркуча за пелети към шнека, също това е индикатор за задръстен котел, значи иска почистване.
alx359 - специалист
Сетих се за нещо дето го нямам ясно в бележките си (за Bisolid Saver C 25kW):

Терморегулаторът на мощността (TRV). За пелети би трябвало да бъде нагласен на 30С-бяло (почти 70С-червено). Колко трябва да е за дърва?
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: