• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Евгений, даде ми тема за размисъл! Преди време се бях ориентирал към парафина, но определено цената му ме отказа. Имам 10 ина неръждаеми водосъдаржатели от бойлери 80-120 литрови, които могат да послужат за опити на латенто буфери.

Ще опитам и идеяата ти с Натриев Ацетат Трихидрат

Обаче ми хрумна идеята, че може вместо въздух между стъклото и неръждаемото гофре да има пропилен гликол, а отгоре за да няма изпарение да има парафин, двигателно масло, нафта или друго подобено по-леко вещество от пропилен гликола. Разбира се налято до 10 ина см. под нивото на вакумната тръба за да няма разлив при термпературното разширение. Въпросът ми е дали да се заигравам с подобна схема?
Отработено двигателно масло имам сипани 3-5 литра в разширителният ми съд на локалното парно което е със 600 литра вода и 110 литра разширителен съд. Изпарение няма. Руснаците масово го практикуват това нещо.

Иначе аз място в отопляемият обем на къщата имам достатъчно за инсталиране на самоделни буфери без налягане.
Evgeniy - майстор
Мисля, че важното в "подобни схеми" е температурата на стагнация. Както знаеш, суха тръба прави с лекота 250 градуса. Въпроса е дали течността вътре ще закипи, ако няма консумация - на почивка например. Ако е цялото налято с масло няма да заври, но и аз не знам дали има смисъл. Според мен няма много, щом моята слънчева ПАСИВНА фурна с 3 тръби прави около 100 градуса във частта за печене над тръбите.
Според мен една тапа е достатъчна - въздуха вътре ще стане на 180 -200 градиса и ще затопля достатъчно гофрето. Но това е мое предположение.
шоп - майстор
Варианта наливане на масло ( да кажем трабсформаторно ) си го помислих и аз, но ме притеснява при едно спукване на тръбата как това масло ще потече по покрива и миризмата ще стои дълго време по битумните ми керемиди.

То и сега въздухът в тръбата е много над 110 градуса ( все не ми остава да замеря температурата с лазарният безконтактен термометър) гофрето си се нагрява перфектно

Мисля все пак да направя един опит с една суха и една тръба с масло за да видя топлообмена. Иначе литрите масло във всяка тръба е ясно, че са си чиста акумулирана енергия.
ivanovbg - майстор
Шопе, знаех си аз, че така ще стане - уж само с въздух, вентилатори, радиатори от коли, а накрая .... :-D

Не ми стана ясно само как парното ти има 600литра вода и 110 литра разширителен съд. Моето за два етажа няма и 50литра със съда барабар, третия не го отоплявам. Много ти е инертна системата и явно затова си се замислил за въздушното отопление. На моята след 20-тата минута радиаторите не мож ги пипна ако го нажъгам.

Според мен от много подобрения си предобрил нещата и сега търсиш начини да оправиш създадените кусури без да си си извадил поуки от грешките допуснати досега.

:partyman:
шоп - майстор
Напротив, смятам, че наличните литри в парното са +. Затова се слагат и буферите. При теб загрява за 20 мин, но и изтива за 20 мин след като прегори горивото в котела. При мен загрява за два часа и изтива за толкова.

Къщата е постоянно обитавана и инертноста е търсена, тръбите от котела с 2.5" радиаторите чугунени и съм сложил 2 бр бойлери по 120 литра със серпентини и 4 не изолирани неръждаеми водосъдържатели от 80 литрови бойлери с цел буфери, които загряват една мансардна стая. В къщата температурни подскоци няма, 26-24 градуса е в зимният период.

Но горното няма нищо общо със слънчевото отопление.
ivanovbg - майстор
Има общо и то доста. При тази инертност като през деня се топлиш на слънце, вечер като стане студено и запалиш вече изстиналата система и ще стоиш на студено два часа докато стопли водата и тръгне като хората. Още не си почнал да се топлиш на слънце за да разбереш дефекта. Точно затова трябва да топлиш водата в парното.
шоп - майстор

за затопляне водата на парното със слънце си прав. тя е най-добрият акумулатор. Имам една авариина серпентина от Виадрус, която може да свърши работа за топлообменик вода-вода.
unicata - специалист
Здравейте колеги, имам вкъщи два панела от бирени кутийки, но и при мен рядко включваха, а явно ако се работи с вакуумни тръби нещата стоят другояче.
Имам обаче следното питане, тъй като не съм има директен допир с тази технология.
Да разбирам ли че топлината в тръбата се генерира от селективния слой на вътрешната тръба и от там загретия въздух се задвижва или в стандартния случай загрява някаква тръба? защото винаги съм си мислел, че всъщност слънцето пече директно върху някаква ламела(ламарина), която предава топлината на heat pipe-a или U-pipe-a.
Ако е така тогава няма ли да е по-удачно да се направи същото, но с тези двустранно отворените така няма да се налага въздуха да слиза веднъж надолу за да се изкачва после нагоре, което ще намали въздушното съпротивление и теоретично ще подобри въздушния поток.
Още един въпрос който не разбрах, какво ще рече мокри вакуумни тръби, че по тях тече вода която се загрява директно ли?

BTW
колега ШОП, ако не е тайна откъде намери тръби на цена от 10лв? Аз под 18 не намерих никъде.
шоп - майстор
слънцето преминава през външното стъкло на тръбата, поема се от селективният слой и така се загрява вътрешната страна на тръбата.

Определено вакумните тръби са по-ефективни, имам преки наблюдения.

Мокра тръба означава, че в нея е налято директно вода.

За тръбите...от Пловдивска фирма. Бяха 10лв и нещо, но и долара бе 1.40лв
сега са по 14лв, но и долара хвръкна, а вноса е от Китай с долари.

За съжаление двустранно отворени тръби, аз не намирам все още в Бг
шоп - майстор
Днес в София е идеален ден за сравнение между въздушно отопление с бирени кенчета и с вакумни тръби.

Слънце никакво, плътни облаци, до обяд имаше моменти с дъждец. Навън 5-6 градуса.

Бирените кенчета не са вдигнали 40 градуса и от сутринта няма нито едно включване на вентилатора

Вакумните са се включвали над 15 пъти. Включват на 40 градуса, достигат за 3-4 мин. 50 градуса и след 3-4 мин. изключват, защото тем. спада под 40 и терморегулатора спира вентилатора. 10-15 мин и цикъла се повтаря.

Имам една вакумна тръба пълна с вода и пъхнат в нея термометър. От 3-4 часа си стои на 50 градуса. Това е без консумация. Отгоре е затапена само с едно найлоново пликче :-D

Изглежда това е максималната температура, която при тези метеро условия може да добие една тръба и въздушният колектор следва тази логика.

За 15 мин натрупва енергия във въздуха, стъклото и ал.ламаринката и се задейства вентилатора Т 40-50-40 почивка 15 мин и нов цикъл.

Доволно!!! сина и приятелите му, които са му на гости в момента са по тениски в мансардата

Даже пушат и прозореца е отворен в горната си част
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: