• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Последният месец при мен за отопление с два климатика сумата е 110.32 лв.
В това влизат два климатика за две помещения едно над друго, голям фризер/200 см, голям хладилник/200 см, голям комбиниран хладилник с фризер, бойлер почти постоянно работещ, печка/фурна, пералня, сушилен барабан, два телевизора и компютър постоянно работещи.. плюс разни. Имай в предвид, че при единият климатик ползвателя е възрастен и много зиморничав...
Изображение
За тези климатични условия считам, че сумата е нормална за две домакинства на един електромер. Лятото консумацията ми е била за 60 лв. Сега при тези климатични условия които минаха - 110, (от които 50 лв.които считам, че са за отоплението което липсва лятото). Разликата 50 лв, раздели на две и ще видиш, че на климатик се пада 25 лв. Когато хване лютата зима общата ми консумация максимална е била до 150 лв което прави по 45 лв. за климатик... хайде по-горе съм го писал 60 лв,(на "око" без да гледам фактурите) но 180 лв никога не съм плащал зимата последните 4 години от когато съм в тази къща.(Декември 118, януари - 141, февруари 155, март 124...) Сравни колко плащам лятото и колко зимата и разликата дели на две за да видиш колко се пада на един климатик който се ползва само зимата - лятото не го ползвам за охлаждане..
В Бургас където също се отоплявах с климатици, сумата беше 1/3 по-малка през цялата година.
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
Вода в тази къща с какво се загрява? Хайде да си кажем като цяло колко ток се плаща :?:
Понеже няма да е коректно да говоря само за зимните месеци при усовие, че климатиците се ползват и през лятото, направих справка за годишните ми сметки за ток.
2014 - 637.89 лв.
2015 - 1036.97 лв.
2016 - 1184.52 лв.
Всичко в къщи е само на ток - основно пребиваващи двама души. Едната от стаите се топли/охлажда непрекъснато, другите 2 стаи по 4-5 часа дневно. Хладилникът е дърт и неикономичен, но не иска да сдава багажа, че го държа все още. Бойлерът не се топли денонощно, но всеки ден взимам душ, а лятно време и по два пъти на ден. В кухнята има проточен бойлер. Гледам, че тази година има малък ръст, но не вярвам да е от хлебопекарната. Има ли смисъл да се описват другите стандартни консуматори.
По някакъв спомен ти се топлиш с 500 лв. дърва, но не е ставало дума за другите ти консуматори - да не гадая, ама надали имаш по-малко от 40-50 лв. ток месечно.
Hoвoceлckи - майстор
Точно 36,52лв. ~1м³ дърва. Общо взето съм близо до вашите разходи. Е, аз отоплавам постоянно две стаи и два дни седмично (по някога и повече) - 3. Имам и ползвам постоянно гореща вода. При вас ще се завишат сметките с по-сериозното падане на температурите. За да "изсмукаш" няколко градуса от -10ºС за да ги добавиш към +20ºС, ще е за сметка на значително повече електроенергия, от колкото както до сега - от +10 към +20 :wink: То си се вижда и от извлеченията на infomar. Той казва, че е с добра ТИ, но все пак разхода му се увеличава немалко. А миналата зима беше мека.
В крайна сметка спорът ни е несъществен. Разликите не са фрапиращи. Всеки се спасява, както намери за добре и според възможностите си. Нелепо е да се плюе някой само защото е избрал друг начин за оцеляване. Това с екологията е пълен ташак. Виждали ли сте от какво основно се е добивала електроенергията през миналата година?
Изображение

Нормално ли е според вас дялът на на ядрената енергия да е толкова малък? На мен ми намирисва нещо ...
infomar
Hoвoceлckи написа:
Точно 36,52лв. ~1м³ дърва. Общо взето съм близо до вашите разходи........
..............
..............
Нормално ли е според вас дялът на на ядрената енергия да е толкова малък? На мен ми намирисва нещо ...
Изнасят тока от там за да си пълнят гушите а на нас продават скъпият понеже сме балами.

При нас дървата ги продават дъб/бук на 70 лв/куб. и нацепени =5 лв.
Ако ги намираш без пари е чудесно и разходите ти ще спаднат.

Колкото и да в студена зимата и разходите ми за отопление да станат двойни, ще стигна 70-80 лв/климатик - колкото един кубик дърва на цената у наше село двора ми.

А бе всеки се спасява както може, аз съм намерил един начин, ти друг... трети....може нещо от космоса, ама като гледах графиката ти.... в следващите години май ще ги забраняват въглищата в ТЕЦовете... Аз съм се насочил да купувам ток към турските АЕЦ....или румънските... не съм решил окончателно.
preslav - майстор
Ами дойдохме си на приказката, а тя е в заглавието на темата - не помня обаче на кое журналистче и на база на каква поръчка му хрумна да напише, че отоплението "тази зима" ще е най-евтино на дърва. Във всички случаи обаче задачата беше добре изпълнена, изпонаписахме 10 страници, пооплюхме се, а в това време поръчителите на статията се возиха на държавните джипове, мааха държавни кифтета, топлиха се на държавното парно и ...
Между другото при нас най-евтините дърва са 65 лв. за кубче, което според ползвателите не е точно кубик, борсите са пълни (за разлика от миналата зима), дървата са още със зелени листа т.е. водата капе от тях.
Колкото до това как работят климатиците на -10 и +10 за това съм дал данните за годишния си разход на ток при това за 3 поредни години.
stoy@n - специалист
При нас тази година буковите са 95 лв/куб. нарязани и нацепени. Взех на майка ми 5 кубика, но с голям зор.Миналата година бяха 85 лв/куб. нарязани и нацепени до вратата.От по-миналата зима има хиляди иглолистни дървета изпочупени от тежкия сняг, и от горското не разрешават да се бере широколистно, преди да са почистили иглолистната маса. За това някде писах, че при нас е по-лесно да си купиш пистолет отколкото буови дърва. :-D

Що се отнася до кубатурата, като ги наредя и измеря винаги са били добре....на 20 кубика -0.2-0.3 което считам за нормално имайки предвид,че за наредени доста плътно.
Hoвoceлckи - майстор
Рядко попадам на такива, макар след пренареждането да не ми се губи повече от кубик. Заигравката в повечето случаи е с дължината. По норматив, до колкото знам, трябва да са 105см (за компенсиране на неплътността). Ако са по 95см веднага си назад с кубик :wink: (при 10м³).
preslav, "пилците се броят на есен". Ти специално премина през много тези за причината да (се) отопляваш на ток. Разбирам те напълно и изобщо не оспорвам правилността на решението ти! Но, че е абсолютно целесъобразно - извинявай, но се спри! Предимства, недостатъци, приоритети, комфорт, възможности ... несериозно е да се поставят под общ знаменател. Както и самото сумарно финансово числово изражение. Прекалено много са факторите формиращи самите крайни икономически резултати. Не казвам, че въпросният журналист е точен в направените изводи, но не се и връзвам на тезата за "политическа (лобистка) поръчка". Не, че си мисля, че писанието е резултат от обстойни проучвания, а не от "едно нахранване" ... :|
fill - специалист
Новоселски,ти като публикуваш такива статистически "вентилатори",четеш ли ги изобщо...Няма и 7% АЕЦ...Ми тогава що да даваме десет цифри на братушките,като можем да дадем половината на цветелинка...И да не сме зависими от руснаците,а само от слънцето и вятъра...
Не са проблем "магьосниците",проблем са проповедниците...на която и да е "ВЯРА"...Фактите говорят...
Hoвoceлckи - майстор
Не съм сигурен, че те разбрах, но да попитам:
- Ти цъкна ли на графиката?
p.v.x - майстор
Hoвoceлckи написа:
Виждали ли сте от какво основно се е добивала електроенергията през миналата година?

Публикацията ти е подвеждаща.

Това е енергията продадена от ”ЧЕЗ Електро България” АД, като краен продавач.

А не сумарно , от какви източници се е добивала тя.

Това не е реалния дял.

:rock:
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: