• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rlulchev - напреднал
Целта ми е да избегна винтили на принципа на термостата поради наблюденията върху автомобилите . А може и да греша.
Валтер Желязков - специалист
При схемата, която си показал с четири пътния вентил, няма да ти трябва анти-кондензен/термостатичен/ вентил. Контролера ще управлява него и ще се осигурява защитата на връщането. Отделно, ако ти е близо бойлера, неговата помпа може да се настрой от контролера да работи постоянно. Като се изравнят температурите на котела и бойлера, помпата продължава да работи като байпас между входа и изхода на котела. Тази вода се смесва с връщащата се от ОИ, като по този начин се повишава температурата на входа на котела. Количеството се регулира със скоростта на помпата на бойлера. Това ще доведе до повече консумация на ел. енергия, но има и "умни помпи". Варианти много.
boyanak - напреднал
Валтер Желязков написа:
boyanak написа:
Колеги,тези контролери настройват ли сами съотношението въздух - гориво?За което (доколкото разбрах)трябва да се монтира ламбда сонда?И ако е така цените какви са?Примерно,за такъв контролер плюс модул за управление през интернет???
Съотношението въздух-гориво се настройва по алгоритъм. На този контролер за момента не може да се монтира ламбда сонда. Ламбда управление + ламбда сонда и интернет модул е над 1000 лв. https://kotly.com.pl/kategoria-plum-243.html?l=pl
Колега благодаря за инфото!Според теб заслужава ли си тази инвестиция?
Не знам каква икономия ще даде, за да си оправдае цената. Не съм търсил информация по въпроса. Сега влагам стедства в подобряване на контрола и комфорта на отопление. Имам интернет модул за управление и мога да кажа, че е голямо удобство.
a44o - напреднал
Валтер Желязков написа:
Да покажа, какво съм подготвил за ъпгрейд на системата. Хидравличен съединител, трипътен смесителен вентил със задвижка за отоплителния кръг и отделен кръг за БГВ. Оставя да добавя и две помпи. Чакам да се затопли времето да го монтирам и тествам, че няма да имам търпение до следващия отоплителен сезон.
Ако има забележки или идеи по изпълнението, моля да споделите.
Прикачен файл:
IMG_20180302_122433.jpg
Здравей Валтер, как е положението с хидравличния изравнител-остана ли време да го монтираш,че и аз се запалих и със сигурност ще
си го изработя и ще ъпдейтвам моята система за следващия сезон.Чудя се дали трипътния ще ти е нужен , но вече го виждам монтиран.
Аз целия сезон минах с байпас (с кран) между входящата и изходящата и се получава добре.Отначало се изисква малко игра с крана на байпаса,но нагласиш ли го веднъж делтата си държи една и съща разлика.
В Руските форуми намерих доста клипове и инфо за Гидрострелка ,както я наричат те.
Ти спази ли основното правило при изработката на твоя хидро-изравнител...правилото на 3D (диаметъра и разстоянията между щуцерите)
Малкия - специалист
Здравейте, виждам че темата се развива. Да се включа с малко опит за нещата които пишете. Миналата година се занимавах с преработка на котел, повдигането му на кутия, поставянето на горелка екоенергия с котрилер Timel F. След този сезон, мнението ми е, че ако трябва пак да правя тези упражнения, по скоро не бих се захванал. По-добре един нов котел на пелети. Даже ми минават мисли да го пускам моя котел с горелката и контролера в olx.-a :).
Аз горя въглища целия сезон и нямам търпение да ги свърша и разкарам. Никога повече не бих си взел въглища за отопление. Не си мислете, че ще постигнете някаква икономия. Голяма мръсотия е, удрят те в качеството, в количеството, и има доста фира.
Сиустемата ми е с трипътен вентил и буфер, който го позлвам за хидравличен изравнител.
шоп - майстор
Малкия, защо си мисля, че и с пелетите ни удрят в качествоти и влагата. Прах, пясък, кора...
Иначе и аз минах на термопомпа и почти не съм палил екоенергията тази година. Няма да я продам, но ми останаха 9 тона въблища, те ме притесняват.
a44o - напреднал
[quote="Малкия"]
Всеки сам преценява според джоба и главата си как да се отоплява през сезона
Виж за енергията от слънцето е най чисто и все още никой не те прецаква :rolleyes:
a44o написа:
)
Здравей Ачо!
Монтирах го в сряда и работи, но не всичко. Имам проблем с управлението на задвижката на вентила, но проблема е в моя контролер, пробвах на друг и там работи. Все още не съм вързал кръга на БГВ. Трябва време за наблюдение, но към момента ми харесва. Делтата между вход и изход е градус и половина без термостатичен вентил. С трипътния регулирам температурата към радиаторите. Идеята ми е да задам примерно 50 градуса на котела, да включа корекция по външна температура, да задам на стайния 22 градуса и останалото е работа на контролера. Чертежа за хидравличния разделител съм взел от този сайт: http://gidruss.ru/catalog/termo-gidravl ... -25x2.html. Да оправя проблема с контролера и ще споделя още впечатления.
Последна промяна от Валтер Желязков на пет мар 16, 2018 8:29 pm, променено общо 1 път.
Аз съм на въглища и не бих си купил друго гориво освен, ако не е много на сметка или подарък. В неделя: основно почистване на котела, изхвърляне на пепелника и зареждане на бункера-30 минути, в четвъртък изхвърляне на пепелника-2 минути.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 61

Тема "Контролер SKZP-02 настройка и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: