Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
6osi6 , 6osi6 изчезна ...
[/quote]
bobi, нещо петимен ли си :)
Котелът ти е с 2 кв/м топлообменик. На 25 kW температурата на конеца ще е 120 гр. Виждам, че желанието ти да си продаваш играчките те кара да пишеш всякакви глупости и даже мислиш да пробваш безполезните си мерилки в моя котел. Разбира се, bobi, това може да стане още сега и след като си платиш за експеримента 100 лева. Цената е има-няма под половин сонда.
Сега горя въглища, и температурата на газовете е 90-110 градуса и условията на изгаряне са други. Не знам какви градуси и ламбда ще мериш.
Искаш ли снимчица :yawinkle:
bobi65 - специалист
bobi, нещо петимен ли си :)
Котелът ти е с 2 кв/м топлообменик. На 25 kW температурата на конеца ще е 120 гр. Виждам, че желанието ти да си продаваш играчките те кара да пишеш всякакви глупости и даже мислиш да пробваш безполезните си мерилки в моя котел. Разбира се, bobi, това може да стане още сега и след като си платиш за експеримента 100 лева. Цената е има-няма под половин сонда.
Сега горя въглища, и температурата на газовете е 90-110 градуса и условията на изгаряне са други. Не знам какви градуси и ламбда ще мериш.
Искаш ли снимчица :yawinkle:[/quo

6osi6
Еееее тук не те разбирам , Обсъждаме тънкости и резултати .. експерименти и обосновки . Къде в горният пост видя желания за продажба на играчки... :? и желание за платени експерименти :? . Има малко тънък хумор и факти от експерименти.. прегледай видеофайловете
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
прегледай видеофайловете
bobi, черният часовник е уникално интериорно решение #-o

Казах ти - на въглища съм, със стрия шмиргел, без плочите.
Прикачен файл:
DSCF3616.JPG
Прикачен файл:
DSCF3622.JPG
bobi65 - специалист
От кадрите с часовника ной важното е показанието на температурата в помещението която говори за почти никакви загуби от излъчване.
Иначе не бих си се обърнал към въглищата освен ако не сме в военно положение.
шоп - майстор
bobi65 написа:
Иначе не бих си се обърнал към въглищата освен ако не сме в военно положение.
Боби, моля те, обоснови се. Аз съм се отоплявал с пелети от слънчоглед, с пелети от иглолиста и широколистна дървесина, с пелети от въглищен прах и с калибрирани въглища. От последните съм най-доволен, защото получавам най-евтината възможна топлинна енергия за механизирано и автоматично горене.

Цената на донбаска фракция 5-20мм лятото е 275 лв, а калоричността над 1,5 пъти по-висока от най-добрите и скъпи пелети :partyman:
6osi6 - майстор
Шопе, bobi не е много добре с главата, пълна е термометри и вермикулит :yawinkle: не му обръщай внимание.
bobi, пелети ще горя когато стане топло, до края на май. Тогава ще продължат и експериментите.
Evgeniy - майстор
На Симето му сложих експериментално "кутия" от керамика около горелката, добавяйки още един ход. Газовете се връщат отстрани по 2см. зад плочите и отдолу през скарата. Изненадващото за мен е обратния резултат. Очаквах понижение на димните газове, а се вдигнаха с 25-30 градуса.
bobi65 - специалист
[quote="шоп"][quote="bobi65"]
Боби, моля те, обоснови се.
Шопе, има една приказка кеф цена няма.. с годините съм намразил мръсотията около отоплението на въглищата.. Като почнеш от докарването ,вкарването, складирането, сгурията и преобличането и минаване през банята след слизането в котелното.Както и рязане и редене на дърва.
Сега се родих.. Идва камиона с падащ борд, с палетна количка се подреждат директно до котела.. операция за 15 мин. После който се сети той сипе 3-4 чувала за 2.3 дни.. в котелното ми е чисто и свежо.. и се заплесвам само за да изстискам максимума от котела и познанията си в областта. Пепелта е 1/2 кофа на седмица и я разпръскват жените в градината .Почистването е веднъж седмично с прахосмукачка за 20 м.
Философията ми е била подчинена на идеята с ефективност да постигна същият и по добър финансов разход на пелети спрямо времето когато съм бил на въглища.
Мисля че успях.. миналата зима минах с 3.5 тона х 380 лв. букови от Скревена което е 1350 примерно за 400мв. отопляема площ и без мръсотия и хамалогия по складиране и прибиране.. Зимата беше мека но при всички положения щях да изгоря поне 3 тона пелети и 3-4 кубика дърва което щеше да е същото.
За тази зима очаквам още по добри резултати с оглед на няколкото допълнителни нововъведения , плюс една доставка в разгара на лятото на хубави пелети на страхотна цена от270 лв.. Но в края на сезона ще теглим чертата..
Та това ми е мотивацията и обосновката.. с термометри и вермикулит както казва нашият приятел :) да ударя цената на топлото в земята. Пък той нека си пази умът който има за пролетта .
bobi65 - специалист
Evgeniy написа:
На Симето му сложих експериментално "кутия" от керамика около горелката, добавяйки още един ход. Газовете се връщат отстрани по 2см. зад плочите и отдолу през скарата. Изненадващото за мен е обратния резултат. Очаквах понижение на димните газове, а се вдигнаха с 25-30 градуса.
Опитвам се да си представя какво си направил.. Но ми се струва че като си върнал газовете от долу под скарата и отстрани следва те да се отправят директно към димоотводниите тръби. И вероятно игнорираш много по голям по площ топлообменник който е по задната стена и димоотводните тръби отдолу , отколкото това което мислиш че печелиш от минаване под скарата. Начертай нещо да видя дали правилно съм те разбрал.
Evgeniy - майстор
Не, всички останали ходове са си там.
Просто към това (врората снимка):
viewtopic.php?f=10&t=52393&start=20#p748593

добавих странични плочи и една централна наклонена напред и надолу.
Газовете така или иначе минават по задната повърхност и после през 4 хоризонтални хода.
Явно керамичната кутия около кошницата наистина вдига температурата на горене.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: