Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
ЧЕСТИТО! Ше чакаме отзиви - наесен. За сега поне можеш да си топлиш бойлера. Ония дни щях да вадя REMINGTON-а да гръмна Скъпата дето вчера ми напомни че преди години на 8ми май съм бил подписал. Слънце нямаше и тя ми се обажда: " Да взема да включа бойлера, че колкото вода имаше от СК-то сина след тренировка я свърши" #-o Заболяме главата - повярвай ми. Викам : " пали парното че ти .................................... :проба: .ъза .айни и ш'та гръмна. Та заради някакви стотинки дето не и идва на ум да стопли бойлера щях да поразя патрон за два и шейсе Баси. :lol:
geniya - специалист
Да вземе някой да ме светне дали топленето на бойлер с пелети е по-евтино от топленето с ток?Както и да го смятам излиза, че бойлера да се загрява с ток е по-евтино.Или бъркам някъде при смятането.
filmatoplo - майстор
Кой каквото и да смята -лятото по хотелите по евтино излиза да си загрявят водата с котле на пелети отколкото на ток .С ток плащат хиляди левове , на пелети стотин .Масово за среден хотел от 20 стаи -респективно 20 бани ползвам 2 бойлера по 500 литра свързани с котел 32 киловата с пелетна горелка .Цяло лято 90 дена изкарват с 2,5 тона пелети като топлата вода пръщи на 65-75 градуса ,1 тон пелети в случая струва 340 лв .Няма да ме лъже клиента колко ток е плащал -чувал съм и сметка 1500 лв за 1 месец .На някой монтирам и само котли на дърва - там пък с 300 лв се кара лятото .
geniya - специалист
Филме, аз не живея в хотел бойлера ми е 80л., работи на нощна тарифа за 2ч.=20ст., след което през деня дозагрява макс. за 1ч. още 20ст.=40ст. за денонощие.Това е = 1,21кг. пелети/24ч.Като го поддържаш бойлера с толкова количество пелети през деня, ела да ми се обадиш :-D :-D :-D
За голяма консумация на БГВ за хотели и др., може да излиза сметката, но май ще е най-рентабилно СЛЪНЧО да я грее. :lol:
n.ganev - майстор
Според написаното излиза че нагревателя на бойлера ти е 1kW. С такъв нагревател трудно ще ме убедиш че за 2часа ще стоплиш 80литров бойлер.
geniya - специалист
n.ganev написа:
Според написаното излиза че нагревателя на бойлера ти е 1kW. С такъв нагревател трудно ще ме убедиш че за 2часа ще стоплиш 80литров бойлер.
Да, да сбъркал съм, но ето:

На ток: КПД=100%
3кW х 2ч.=6 х 0,10лв=0,60лв нощна
3kw х 0,2=0,60лв 1ч.през дена
Обща сума = 1,20лв. за 24ч. за 9kW.

На пелети: КПД 85%

1кг. пелети = 3,5kW x 0.85=2.55kW/kg
Нужни 9kW : 2.55kw/kg=3.52kg пелети
Но за да вдигне горелката температура два пъти през денонощието поне още по 1кг. пелети за старт, което около 5-5,5кг. пелети общо, за цена 5,5кг х 0,33лв.=1,81лв. + 3-4ч. работа на циркулационната помпа /не е вкл. в сметките/
Като сложиш чистене на котела, доставка и съхранение на пелетите и др., просто за 80л. бойлер нещата с пелетите се обезмислят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сложи 300л бойлер и си ти :wink:
n.ganev - майстор
Ако имаш и трипътен вентил първоначалното загряване на котела ще е по-бързо и с по-малък разход.
geniya - специалист
Нали правим сравнение между стопляне на 80л. бойлер с ток и пелети. Стигна се до извода, че на ток е по-евтино.Нали?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: