Evgeniy написа: при хладен старт 15 минути неохотно топли керамиките и чак след това започва реално затопляне...При по малко от 15 цикъла на час в полза на ON - OF, до 3,5% към модулация с 50% мощност. Само че, bobi е решил да си изпари горелката.
... идва на кантар ползата от доброто изгаряне.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6
- майстор
4600 мнения в "Разход на пелети!"
6osi6
- майстор
bobi65
- специалист
6osi6 написа:6osi6, омръзна ми да ти обяснявам колко трудно се постига всяка десета от процента след 90 нагоре. Горелката ми не се задушава изобщо.. температурата на сензора за обратен пламък ми е 18-20 градуса.. това следя винаги за да ми е ясно дали се задушава.. при никакви плочи и прегради е пак същото.Evgeniy написа: при хладен старт 15 минути неохотно топли керамиките и чак след това започва реално затопляне...При по малко от 15 цикъла на час в полза на ON - OF, до 3,5% към модулация с 50% мощност. Само че, bobi е решил да си изпари горелката.
... идва на кантар ползата от доброто изгаряне.Прикачен файл:Прикаченият файл MODUL.png вече не е достъпен
Този по горният пост с горелката деиствително е добър вариант за пламъчно тръбна горелка огледах идеята не е лоша ,облъчва скарата но не минава под нея. Влязох в сайта на KLIMOSZ и му огледах и характеристиките на този чугунен котел.. Ами дават си му 90 процента и то с шамотна глава към горелката..( нещо като моята гривна " явно са взели от мен идеята" ) Ами Аз от тук нататък как да гоня 95 процента..

А ти си ларж на процентите.. за 3.5 по ниска ефективност от модулация си държиш на твоето нищо не били.. за 5 от мойте калпаци на Кузнецов са ти трън в очите...и като добавиш поне 5 процента от СО колкото и да уцелил настройките някой, без ламбдата да е известна все е встрани от истината се получава връщане в 19 век с 80 процента ефективност.
Между другото на най добрият си стоманен котел Klimosz у дават 91 процента КПД и 234 g/mol
което е 204 ppm .. за което казвам браво.. и малко с ламбдата като пипне човек и ще го докара до под 100.
За сега съм на щрек дали ще издържи шамотната плоча но ако се разруши ще мина пак на 930 градуса по термометър и ще мисля.. Но вчера я погледнах след 3 часа работа добре изглеждаше.. Въпреки това вече съм изрязал следващото парче по размери и чакам, 8-10 дни са критичните за оценката на ситуацията.
Не ми е проблем да изгоря 2-3 сонди за температура. и няколко парчета плочи, важното ми е да задържа резултатите с хитри хрумвания. Всичко е спортна злоба

Eто за тези неща говоря за Klimosz:
6osi6
- майстор
bobi65 написа: А ти си ларж на процентите.. за 3.5 по ниска ефективност от модулация си държиш на твоето нищо не били..bobi, и тук хигиената е хванала гората. Горе съм ти дал две таблици от страницата която си цитирл. Слагам ги още един път.
Прикачен файл:
MODUL.png (22.23 KиБ) Видяна 1299 пъти
При модулация с мощност 50% е 79,5%. При модулация с мощност 25% е 79%! Тоест стойностите на КПД са същите, когато има 14 цикъла ON - OF за един час. В тези граници са и при 8 цикъла на час. Когато котела работи с един цикъл на час, тогава стойностите на КПД на ON - OF ще са с 3.5% повече от стойността на КПД в модулация.
6osi6
- майстор
bobi65 написа:... облъчва скарата но не минава под нея.bobi, когато пламъкът мине под скарата, махни за сбогом на градусите за ефективно горене и "пълното изгаряне на жарисите", а "калпаците на Кузницов", които имат същата функция, след нея са като новогодишни играчки.
Вместо да се мъчиш да местиш горелката напред-назад, намери една тръба ф 25-30 см., дълга 50 см. Облицовай вътрешно с плочи, от вън навий като серпентина мека медна тръба ф 22 мм. включи я с помпа към водната инсталация. Горелката слагаш в тръбата, тръбата монтираш на капака на котела и ще получиш нужното разстояние.
В котела ти нищо няма да прегаря. Ще прегарят само плочите в тръбата, пак поради същата причина - липса на достатъчно разстояния. Само че, ще държат поне месец, може и година, а не както сега всяка седмица да сменяш плочи.
шоп
- майстор
6osi6 написа: Плочите бутат топлината надолу, скарата се топли обилно, няма загуба на топлоомен, не си чупиш горелката, не душиш котела.
Е тук не съм съгласен. Против всички закони на физиката е!
Топлината винаги бяга нагоре. Няма логика да караш насила топлината да слиза надолу.
Този полски котел може да се тунингова отлично с кутия под котела. Логиката на Кузнецов е не само отнемането на топлината чрез "калпаковиден" топлообменник, а да следваме физичните закони. Докато имаме горене и разширяващи се газове, потока трябва да е нагоре. След като газовете достигнат зоната на топлообмена и започнат да се охлаждат и свиват посоката трябва да е само надолу. Ако се спазят тези 3 прости правила проектирането на всеки котел е с гарантирана естествена тяга, без пропушване и без нуждата от всмукателни или нагнетателни вентилатори.
Просто е нали?

6osi6
- майстор
шоп написа:Топлината винаги бяга нагоре.Една плоча спуках с въглищата, махнах ги и сложих стария шмиргел. А ти си философствай.
Температурата на дъното на котела, при никаква мощност, стигна 150°C, долната плоча става червена.
Ако искаш, шопе, вземи две плочи 30 х 40 х 3 и заповядай да правим експерименти с въглища.
От мен котела и горивото, от теб плочите, просто е нали?

шоп
- майстор
Разбира се, че е много просто, но аз преминах на по-високо ниво. Ти ако искаш си слахай шмиргели, вермикулити и огнеупори и ги троши. Минал съм по този път. Първият съм в този форум, който заговори за огнеупори, шмиргели, отражатели и дефлектори. Сега налагам идеята за отражател от неръждаема чиния
Аз вече преминах на неръждаема жароустойчива неръждавейка 316L
Нарязах си заготовки от 12 и 16 мм дебела ГВ ламарина. Да видим колко години ще издържи преди да се стопят и изчезнат.
П.П горелката ми на въглища ги прави не червени, а бели и от тях хвърчат искри. Който е завършил механотехникум специалност черна или цветна металургия или пък студена обработка на металите и е ковал стомана в ковашко огнище знае за какво говоря:-)
Поздрави!

Нарязах си заготовки от 12 и 16 мм дебела ГВ ламарина. Да видим колко години ще издържи преди да се стопят и изчезнат.
П.П горелката ми на въглища ги прави не червени, а бели и от тях хвърчат искри. Който е завършил механотехникум специалност черна или цветна металургия или пък студена обработка на металите и е ковал стомана в ковашко огнище знае за какво говоря:-)
Поздрави!
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература